Auto do miasta 30 tys kombi bądź minivan

04 Paź 2018, 08:33

Witam, poszukuje auta kombi bądź minivan( potrzebny bagażnik na łóżko rehabilitacyjne). Roczny przebieg dotychczas to około 10 tys., 80% w mieście , co około 3 tygodnie wyjazd w obie strony 120 km. Raz do roku wyjazd na wakacje. Reszta miasto Lublin. Do pracy mam około 4 kilometry a po pracy(około 15) jeszcze muszę dotrzeć najczęściej w 3 miejsca na rehabilitację, te odcinki są rozne od kilku do max 10 km. Mam obecnie c max 2007 1.6 109km od 2.5 roku. Nic się nie psuje na razie, wymieniam tylko olej i filtry i zastanawiam się czy długo obędzie się bez poważniejszej awarii w moim dieslu. Dlatego proszę o poradę czy dalej mam użytkować c maxa, z którego jestem jak na razie zadowolony czy jednak już teraz zmienić na auto zasilane benzyną? Proszę o pomoc.
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Paź 2018, 09:27

Podoba mi się:
- c max 2 1.6 125km
- focus mk3 1.6 125 km
- Toyota Verso 1.8
- Toyota Avensis kombi 1.8
Chyba że macie inne propozycje. Zależy mi na dosyć niskiej awaryjnosci, nie musi być demon prędkości. Dobrze byłoby gdyby umiarkowanie spalał paliwa. W c macie podoba mi się wyższa pozycja kierowcy .
lejto007
Początkujący

04 Paź 2018, 11:50

Co do Fordów w benzynie o których wspominasz to są to silniki Ti-VCT ze zmiennymi fazami rozrządu. Teoretycznie jest to stary dobry silnik, który występował w wersji 100 konnej, przy jego współpracy udział brała Yamaha. Ti-VCT jest wzbogacony o zmienne fazy rozrządu ( dwa koła, które najlepiej wymienić przy rozrządzie, jedno po 330zł ). Do tego dochodzą 2 katalizatory i 4 sondy lambda. Na plus jest to że nie ma dwumasy.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

04 Paź 2018, 12:22

A czy polecacie toyotę corolla Verso 1.8 129 km, czytałem że był problem z olejem ale ostatnie roczniki są już poprawione. Na 1.8 147 nie mam funduszy, chyba że poczekam jeszcze i dozbieram trochę.
A wybierając między Toyota corolla Verso 1.8 129 a fordem c max 1.6 125 który będzie mniej awaryjny, czy faktycznie toyoty są niezawodne?
Nie zalezy mi żeby auto było jak najswiezsze, tylko żeby było niezawodne. Mogę obnizyc budżet a wtedy pomyśleć o c max jak mój tylko w benzynie, czytalem że 1.6 100 to zawali droga , natomiast czy do normalnej jazdy wystarczy 1.8 , czy to trwała jednostka?
Proszę o porady i dziękuję za odpowiedź
lejto007
Początkujący

04 Paź 2018, 20:18

[link do oferty na Olx wygasł]
Dziś ukazało się takie ogłoszenie, myślicie że wszystko jest w porządku z tym autem. Dosyć niska cena mnie niepokoi.
lejto007
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...