Żywica, jak ją bezpiecznie usunąć z lakieru na samochodzie?

12 Lip 2020, 09:33

Po ostatniej wycieczce do lasu, zauważyłem dwie plamki żywicy, na szybie i na lakierze. Z szyby usunąłem spirytusem. Czy spirytus nie zaszkodzi lakierowi? Lakier japoński :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lip 2020, 07:38

yeti65 napisał(a):Czy spirytus nie zaszkodzi lakierowi?
Ja kiedyś tak usuwałem z jasnego koloru lakieru i nie było problemu. Jednak z tego co wiem najlepsza jest terpentyna balsamiczna przykładasz na płatku higienicznym w miejscu z żywicą na kilka minut (tu w zależności od tego jak duże masz to zabrudzenie im większe tym dłużej) i po tym powinna ona się rozpuścić i ładnie zejść. Nie powinno się trzeć mocno tego miejsca bo można w koło porysować lakier :)

yeti65 napisał(a):Lakier japoński
Dobre :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lip 2020, 09:24

W każdym sklepie motoryzacyjnym, a nawet i w marketach można trafić - płyn w sprayu do usuwania plam z żywicy, smoły itd. Kosztuje nie wiele i juest bezpieczny dla lakieru.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lip 2020, 11:51

kup sobie IPA, to środek wielozadaniowy usunie Ci smołę, żywicę i inne zanieczyszczenia i nie jest groźny dla lakieru, nawet japońskiego :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Wrz 2021, 13:33

Miałem podobną sytuację do Twojej i mi pomógł Tar-X (kupowałem na Premo.pl) - preparat daje radę.
tomciotom
Obserwowany

30 Wrz 2021, 13:52

Nazwę TAR ma sporo środków do usuwania asfaltu, smoły, żywicy oraz smaru z karoserii, szyb a także z silnika itp.

Ostatnio używałem środka ADBL Tar and Glue Remover na jednym samochodzie który musiałem trochę odświeżyć i powiem szczerze że ze świeżymi plamami z żywicy nie było problemu ale już z takimi w których żywica stwardniała było sporo trudniej i trzeba było robić kilka podejść w zależności od wielkości "kropli" żywicy na lakierze. Nie mniej jednak udało się wszystko usunąć. Sam samochód jest parkowany pod drzewami sosnowymi ale właściciel w końcu stwierdził że zrobi jakieś zadaszenie żeby uniknąć tego problemu w przyszłości.

Ja usuwałem tym preparatem żywicę nanosząc bezpośrednio na plamy ten środek i zostawiałem na kilka minut sprawdzając co jakiś czas czy pomaga jak nie to wycierałem i pryskałem ponownie aż w końcu po pewnym czasie żywica poddawała się.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35