1.8TDCI FORD MONDEO MK4 DZIWNE DŹWIĘKI

15 Mar 2018, 13:29

Witam, może ktoś pomoże dobra radą. Walcze z moim 1.8 TDCI i już miałem wychodzić na prosta po wymianie dwu masy ze sprzęgłem, rozrządu, koła pasowego a tu nagle odzywa się wg mechanika pompa wtryskowa. Mówię chyba bo po rozgrzaniu silnika słychać specyficzny dźwięk jakby terkotania, chrobotania. Jest to rytmiczne i tylko na rozgrzanym silniku. Auto nie ma żadnych inny złych objawów. Wytryski sprawdzone dobre. Pisałem ze pompa bo po schłodzeniu jej na pracującym silniku odgłos się wycisza. Wyciszyło się również po dolaniu 1l/70l miksolu. Pr zjechałem 300km i jest ciszej ale jest. Czy ktoś miał podobny przypadek? Co z tym robić czy w ogóle coś robić? Regeneracja lub wymiana pompy lub czegoś innego? W tym miejscu link do posłuchania odgłosów [link do drive.google.com jest już nieaktywny] Pozdrawiam
maciek75x
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 09 1975
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • 11 Kwi 2018, 19:43

Pompy raczej nie powinno być słychać podczas pracy. Może to pracuje głośniej elektrozawór wysokiego ciśnienia?
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

15 Mar 2020, 14:28

Witam.Czy udało się ustalić co było przyczyną chrobotania na ciepłym silniku?mam ten sam problem,niby wszystko sprawdzone a jak się rozgrzeje słychać niepokojący dźwięk z okolic rozrządu lub pompy wtryskowej
    czyzyk04
    Obserwowany

16 Mar 2020, 11:46

U mnie kiedyś w innym silniku podczas gdy auto nie było rozgrzane w pełni pojawiał się taki dźwięk chrobotania na wolnych obrotach, po rozgrzaniu silnika było ok. Problemem okazała się rolka na napinaczu, dokładnie jej łożysko. Być może tu będzie podobnie.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
      To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...