Kluczyk wchodzi tylko do połowy

11 Mar 2020, 20:23

Mam pewien problem z Renault Megane 1999r. Jechałam autem, potem zgasiłam silnik, aby wejść do sklepu i gdy wracałam z powrotem chciałam kluczyk wepchnąć do stacyjki i dało się tylko do połowy. Smarowałam olejem ale to nic nie dało i stoję pod sklepem nie wiedząc co robić. Przecież normalnie go wyjęłam i teraz normalnie go wsadziłam. Co to może być za problem?
Anonimproblem
Obserwowany

• 11 Mar 2020, 22:04

Zapewne uszkodzeniu uległa zapadka,lub sprężynka.Jest na to sposób ;-) brutalny bo brutalny ale się sprawdza w awaryjnej sytuacji a mianowicie gumowy młotek i kilka razy zdecydowanie uderzamy w kluczyk.Powinien się"poddać" i wejść.Daj znać czy u ciebie też zadziałało ;-)
    fiatcoupepolska. pl
    fiatcoupe
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
    Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
    Silnik: 2.0.20VT-220 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Rok produkcji: 1997

13 Mar 2020, 12:45

fiatcoupe napisał(a):Jest na to sposób ;-) brutalny bo brutalny ale się sprawdza w awaryjnej sytuacji
    Bardzo brutalny i trzeba uważać żeby nie uszkodzić przy okazji czegoś innego.

Ja bym spróbował lekko poruszać kluczykiem góra, dół (równolegle z grotem) próbując go wciskać jest szansa że wtedy wejdzie jak faktycznie uszkodzone są jakieś zapadki.

Anonimproblem napisał(a):Smarowałam olejem ale to nic nie dało i stoję pod sklepem nie wiedząc co robić.
    Olejem raczej się nie smaruje tylko grafitem (grafit w proszku).
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35