1.9 TDI 110 km ASV - branie oleju - zapieczone pierścienie?

28 Lis 2019, 08:58

Dzień dobry.

Krótka piłka jak w temacie.

Pacjent Ibiza 2 FL TDI Sport. Zużycie oleju niezależnie od stylu jazdy w okolicy 1l na 1000 km (silnik zalany Mobilem 10w40).

Turbina regenerowana.

Objawy - podczas spokojnej jazdy brak. Po krótkim postoju np. na skrzyżowaniu, przy ruszaniu pojawia się szaro-niebieski dym za autem. Podobnie podczas dynamicznego przyspieszania.

Zastanawiam się, czy przyczyną mogą być zapieczone pierścienie i czy warto spróbować zalać je naftą.

Z góry dzięki za wasze opinie.
Pozdrawiam.
Dean14
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: -

28 Lis 2019, 14:33

Dean14 napisał(a):czy warto spróbować zalać je naftą.
oczywiście że warto bo może to przynieść tylko pozytywne efekty a nie negatywne, ale aby sprawdzić stan pierścieni należy zrobić próbę olejową i sprawdzić ciśnienie, głowica też może być winna takiemu problemowi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lis 2019, 14:48

Głowicę miałem robioną jakieś 15 tys. km. temu.
Ciśnienie sprężania w normie, silnik pracuje równo, ma moc.

Kupię niezbędne rzeczy, i jeśli to odmaczanie pierścieni pomoże to podzielę się spostrzeżeniami.
Dean14
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: -

30 Lis 2019, 10:58

Mam podobny problem w passacie b5 03rok 1.6 benzyna.Jeździ normalnie ,lecz bierze olej też ok 1l może ciut więcej.Zastanawiam się czy warto robić te pierścienie?Jaki koszt ?Pozdrawiam
Podkowa1991
Nowicjusz

10 Gru 2019, 15:26

Podkowa1991 napisał(a):Zastanawiam się czy warto robić te pierścienie?
Najpierw trzeba sprawdzić czy to na pewno pierścienie a nie np. uszczelniacze zaworów. Jeżeli faktycznie masz zapieczone pierścienie to można też spróbować preparatu do uwalniania zapieczonych pierścieni czasem pomaga zmniejszyć pobór oleju.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Gru 2019, 19:01

Generalnie jedyny dyskomfort to dolewanie oleju...około 1l na 1000km :(
Auto czasem puści dymek przy ruszania,ma moc jeździ normalnie,pracuje normalnie.Przy odalaniu po nocy nie puszcza dymka.
Zauważyłem tylko,że po uruchomieniu silnika trzeba odczekać około 10s I dopiero ruszyć. Zapalenie I próba ruszania od razu powoduje zgaśnięcie.
Podkowa1991
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych
    Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...