1.9 TDI 90KM - a 110KM Dwumasa ?

21 Wrz 2010, 21:02

Witam- szukam auta taniego w utrzymaniu, miał być opel 1.3 CDTI 75KM ale widzę że 1.9 TDI ogólnie jest trwalszy z opini w internecie...

Moje pytanie: chcę kupić - LEONA / GOLFA IV / A3 - coś z tym 1.9 w każdym razie.

Czy prawdą jest i jak to poznać przy kupnie że 90KM nie ma dwumasy i turbiny ze zmienną geometrią ?

I czy powoduje to np tzw " turbodziury " przy gazie w podłodze ?
infor7
Nowicjusz

22 Wrz 2010, 05:06

W 110 konnej jednostce również nie ma dwumasy ale za to turbina ze zmienną geometrią tak. Tego się nie da tak na oko poznać. Żeby sprawdzić czy auto nie ma koła dwumasowego musiałbyś rozbierać sprzęgło. Po prostu musisz wiedzieć, że taki i taki silnik z takim i takim symbolem ma/nie ma dwumasy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Wrz 2010, 08:44

w teorii można odkręcić pokrywe rewizyjną sprzęgła i zobaczyć... w praktyce marne szanse :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Wrz 2010, 12:23

Ostatnio w AŚ było wszystko o 1.9 i 2.0TDI

[ Dodano: 22 Wrzesień 2010, 13:25 ]
http://www.auto-swiat.pl/1-wszystko-o-silniku-19-tdi
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...
    Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...