Auto w granicach 12000

20 Wrz 2010, 21:18

Witam serdecznie, dysponuję kwotą ok 12 tysięcy złotych/ + - 2 tysiące. Chciałbym się dowiedzieć, spytać o poradę jakie wybrać autko. Nie ukrywam że jestem dość młodym kierowcą (prawko mam od roku) i szukam autka z nowszej generacji (z klimatyzacją, itd...) niezawodnego pod względem technicznym, w miarę mocnego (jakieś 100 KM) i mało palił. najlepiej diesel. Czy ktoś może zaproponować jakieś sensowne autko w tym przedziale cenowym?

[ Dodano: 20 Wrzesień 2010, 22:16 ]
Co powiecie na temat Hyundaia Coupe??
dominiqs
Początkujący

Miejscowość: Trzebnica

21 Wrz 2010, 00:52

Hyundai Coupe... hmm mało praktyczne autko, które "szybciej" wygląda, jak jeździ. Polecam E36 318is.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Wrz 2010, 16:12

Faktycznie, E36 1.8is jest demonem szybkości przy Hyundaiu Coupe ;) Nawet pewnie nim nie jechałeś nigdy ;) Wg. mnie to lepszy wybór od BMW, jest przede wszystkim o wiele bardziej atrakcyjny stylistycznie. E36 już jest strasznym przeżytkiem, takim dupowozem którego pelno na ulicach, jak konkurentów z tych lat, a HC jest mało i robi nadal wrażenie - niewielkie - ale robi ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

21 Wrz 2010, 16:30

Tyle, że E36 coupe nie udaje sportowego auta i da się od biedy tam usiąść z tyłu, spróbuj tego samego w HC. Wygląd to kwestia gustu, dla mnie HC ma zbyt delikatną "damską" linię, wolę E36, a cała reszta przemawia za BMW, no może jeszcze rocznik lepszy będzie w HC.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Wrz 2010, 16:55

Tyle, że autor nie szuka samochodu sportowego ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

21 Wrz 2010, 17:19

Ale zawsze pokłócić się można.

Z mojej strony proponuję Golfa 4.
Niezawodny, porządny samochód.
Można znaleść w cenie ok. 12k
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...

21 Wrz 2010, 18:00

Lepiej chyba kupić dobre e36 za 12 niż szukać okazji golfa który nie wiadomo co ma ukryte w sobie.
Co do HC to faktycznie jest to damskie auto również moim zdaniem.
Ale mówisz że szukasz taniego w eksploatacji i bardzo mało palącego.
Zadbane e36 w sekwencji nie było by złe ale i poszukajmy alternatywy.
Może carisma w gazie, almera jakaś,accord,dobry passat b4
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

21 Wrz 2010, 19:44

B4 za 12 tys?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

22 Wrz 2010, 03:17

Ja polecam z kolei Hondę Civic VI :D. Za tą kasę dorwiesz 10 letni egzemplarz w idealnym stanie:

Zdjęcie

Samochód ma ładną usportowioną linię i estetyczne, komfortowe wnętrze, posiada klime i wszelkie bajery. Silnik pięknie brzmi. Nie psuje się, mało pali (w trasie ok 6 litrów), a do tego jest całkiem dynamiczny i co najważniejsze doskonale się prowadzi. Silniki Hondy słyną z doskonałej ekonomii, mocy i żywotności w stosunku do niskiej pojemności. Szukaj wersji z silnikiem VTEC 1.6 126 KM, a jeśli nie potrzebujesz aż tyle mocy i chcesz bardziej zaoszczędzić, to kup 1.4 75 KM i wymień uszczelkę pod przepustnicą - koszt całej roboty w serwisie ok 100 zł a odblokujesz dodatkowe 15 KM, w sumie będziesz miał 90.

Jeśli zaś szukasz czegoś bardziej oklepanego i brzydszego, ale naprawdę niezawodnego, to poszukaj Toyoty Corolli. Auto niezbyt ładne, ale za to nie do zajechania.

Diesla nie kupuj - obecnie ON nie jest tak tani jak kiedyś, a musisz liczyć się z wysokimi kosztami naprawy w przypadku awarii np. turbosprężarki.
Travis
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

22 Wrz 2010, 15:35

a co powiecie o Fordzie Focus?
dominiqs
Początkujący

Miejscowość: Trzebnica