10tys. i kilka propozycji

02 Paź 2010, 22:21

Witam. Piszę w imieniu kolegi, który zastanawia się jaki samochód kupić.
Jego budżet to 10tys. (około 11 wraz z opłatami) i jego oczekiwania co do auta to:
samochód hatchback (3 lub 5 drzwi), 2el. szyby, wspomaganie kierownicy, 2x AIR BAG, mile widziana klima. Aha najważniejsze: silnik max. 1.6 benzyna lub diesel.
Podrzuciłem mu kilka propozycji.

fiat punto (2)
fiat bravo,
honda civic (chyba najpoważniejsza propozycja)
mazda 323f
nissan almera, primera
renault clio
seat ibiza (ale jemu się to nie podoba)

Nie mam innych propozycji dla niego. Jemu osobiście podoba się mazda 323f ale z silnikiem 1.5, a ja z kolei słyszałem, co dzieje się z nimi po 100tys.
Osobiście proponowałem mu hondę civic hatchback (5drzwi) z silnikiem 1.4 czy 1.6 nie pamiętam jaki tam jest motor, ale najlepiej jakby był v-tec.

Pomyślałem, że napiszę do Was to napiszecie mi która z moich propo jest najlepsza, a może sami dacie jeszcze jakąś?
pjngwjn
Początkujący

Miejscowość: Łódź

02 Paź 2010, 22:24

Z podanych wyżej to Bravo 1.2 16V będzie chyba najmłodsze, dobrze wyposażone i najbardziej zadbane, przy odrobinie szczęścia z polskiego salonu lub od pierwszego właściciela.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

02 Paź 2010, 23:38

Witam, jesli podoba mu sie mazda, to za 10 tysiecy powinien dostać dobry egzemplarz, posiadam mazde 323 w sedanie z tym samym silnikiem 1.5 (niby 182 tys ale pewnie byl kręcony jak wiekszosc) i 0 problemów jedyne co wymienilem to uszczelka pokrywy, koszt 30zl :) dla przykladu kolega zrobil juz ~60tys obecny stan 230 i również zadnych problemów
bugs
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

03 Paź 2010, 11:36

od siebie dorzuce opla astre II generacji.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

03 Paź 2010, 12:08

ja bym rozgladal sie za mazda 323f oraz za honda civic w sedanie z silnikiem 1.5 lub 1.6, oba vtec, silniki te zebraly bardzo pozytywne opinie uzytkownikow, no a co do samych samochodow, to japonce nie sa bardzo luksusowe, ale za 10k to luksusu i tak nie zanasz ;) niemniej jednak klima, elektryczne szyby, airbagi są
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

03 Paź 2010, 20:12

Mazda 323f jest fajna, osobiście polecałem mu wersję luxury, z tą bananową skórą, 4el. szyby i klimą, ale ten silnik 1.5 ... nie mogę powiedzieć mu, że auto super, jak po 100tys. silnik nadaje się jedynie do remontu.

Jemu osobiście podoba się ta honda civic.
Polecałem mu silniki 1.4 1.5 1.6 vtec .. prosił bym się dowiedział jakie jest średnie spalanie tych 3 silników. Macie takie informacje?
pjngwjn
Początkujący

Miejscowość: Łódź

03 Paź 2010, 20:42

Pierwszo słyszę, żeby silniki 1.5 z mazdy 323f po 100k km nadawaly sie tylko do remontu, to chyba opinia tylko jednej osoby ktora miala akurat pecha. Silnik sa raczej solidne, przypadloscia jest, ze lubia lyknac troche oleju no i troche spalic benzy jak sie je pocisnie, ale to chyba normalne ;) No a ta wersja luxury mazdy, to wiem o ktorej mowisz, ale chyba ciezko wyrwać takie coś, na allegro czasem bywa jedna, dwie, nie wiem jak teraz, bo nie szukalem. No ale jesli patrzec na sam silnik, to moim zdaniem honda bierze góre ;) a co do spalania, to popatrz na autocentrum ;)
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska