Przemyślałem sobie temat, posiedziałem na fanpejdżach motoryzacyjnych i myślę, że nie ma co na siłę upierać się na diesla... Szczególnie, że zaufany mechanik mi odradzał, jeśli nie robię bardzo dużych przebiegów. Więc w grę wchodzi również benzyna lub benzyna z gazem (z czego bez gazu niestety budżet niższy o koszt instalacji, bo nie wyobrażam sobie płacić 40-60zł za przejechanie 100km).
Niestety, zdaje sobie sprawę, że 15 czy 16 tysięcy cebulionów to jest budżet dobry na rower, a nie samochód, ale rowerem nie przejadę bezpiecznie i komfortowo 100km w półtorej godziny, ani nie pojadę na Chorwację
Focusem wczoraj jeździło mi się bardzo dobrze - stabilny przy większych prędkościach, wszystko płynnie działało, najbardziej spodobało mi się wrzucanie biegów - precyzyjny, krótki skok i w dodatku taki "poręczny" lewarek. Dobrze trzymające siedzenia. Niestety sensownych egzemplarzy w okolicy mieszczących się w budżecie brak, a benzynowce w trasie to blisko 3k rpm/100km/h...
Jedyne co udało mi się znaleźć to
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Dobre pod LPG i proste, ale 1.8 w tak dużym aucie chyba nie będzie zbyt żwawe i pewnie 5 bieg = 100km/h / 3000rpm...
Może słabo szukam, albo moje wymagania to abstrakcja i ktoś sprowadzi mnie na ziemię?