16 000 zł - hatchback, ekonomiczny, średniej wielkości

23 Cze 2012, 14:00

Witam wszystkich forumowiczów.

Zacznę od przedstawienie się. Mam na imię Rafał, mam 22 lata.

Szukam samochodu do 16 000 zł , rok produkcji 2000+,5-cio drzwiowego hatchbacka lecz wymiarów średnich do 4,3m gdyż moje miasto wymaga takiego samochodu. ( odpada np. ford mondeo, mitsubishi carisma i tym podobne dłuuugie wozy)

Autko będzie służyło mi głównie w mieście tak więc wszelkie silniki diesla odpadają :)

Chciałbym aby autko było ekonomiczne, mało lub bezawaryjne z silnikiem powyżej 100KM ale bez przesady, gdyż jako młody człowiek nie mam dużo pieniążków na paliwo i silnik nie większy jak 2 litry z racji większego ubezpieczenia. :D

I to by było na tyle, mam nadzieję, że zainteresujecie się tematem i pomożecie

Pozdrawiam
Rafał
ekonomik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 01 2008
Auto: Daewoo Matiz

24 Cze 2012, 15:01

pomoże mi ktoś? ... :?
ekonomik
Nowicjusz

24 Cze 2012, 15:39

idealnie pasuje mi tutaj Leon I 1,6 16V - idealny do LPG i dobra dostępność części zamiennych
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
z innych to jeszcze
Astra G - tania w eksploatacji i dobra do LPG
Kia Cerato - najlepsza relacja cena - wiek
Toyota Corolla - tego chyba nie musze przedstawiać
Honda Civic - świetny silnik
Ford Focus - super prowadzenie ale nie nadaje się do gazu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Cze 2012, 18:56

dziękuję Ci dzida za zainteresowanie się tematem :) .

Najbardziej zastanawiam się nad Fordem Focusem, Seatem Leonem, Toyotą Corollą, Oplem Astrą.
Masz może jakieś uwagi co do tych autek?

Pozdrawiam
ekonomik
Nowicjusz

24 Cze 2012, 19:09

Ford Focus tak jak wspomniałem nie lubi gazu i lubi rdzewieć więc przed zakupem trzeba zerknąć na dolne ranty drzwi i klapy bagażnika. Jednak jak nie planujesz LPG i znajdziesz w miarę zdrowy egzemplarz to przyjemność z jazdy jest największa.
Seat Leon ma sprawdzony silnik, który aż prosi się o ewentualny gaz. Części ogólnodostępne i tanie z racji wspólnej konstrukcji z Golfem, A3 i Octavia. Chwalone są też silniki 1,8 bez i z turbiną. Unikaj 1,4/75KM
Corolla to synonim trwałości i bezawaryjności i jedyną jej wadą jest to, że na rynku jest bardzo dużo aut poflotowych wymęczonych i skatowanych do granic możliwości. Części są troche droższe ale rzadziej się je wymienia. Auto jest nowocześniejsze konstrukcyjnie od Focusa, Astry i Leona - debiut w 2001r bodajże.
Astra G jest chyba najtańsza do utrzymania. Gdzieś widziałem ranking kosztów i była na pierwszym miejscu. Ogólnie auto się niczym nie wyróżnia ale łatwo o w miarę młode auto, bo duży spadek wartości zrobił swoje po debiucie Astry H (Astra G była tak produkowana aż do 2010r).
Silniki dobrze śmigają na LPG, części tanie i łatwo dostępne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Cze 2012, 19:45

Sam za jakieś 3-4 miesiące będę kupował samochód mniej więcej w takiej kwocie.

Sam zastanawiam się nad czymś takim -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli chodzi o Focusa przeraza mnie jego podatność na korozję. Natomiast w Astrach boję się silników Eco-Tec (czy jak to się tam pisze) i ich podatność na spalanie oleju.

Jeździłem wcześniej Seatem Cordobą niby "VW" bo na wszystkich częściach było zamieszczone to logo. A co chwila musiałem wymieniać jakiś czujnik.
s0ulmate
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 2007
Auto: Ford Mondeo MK1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...