16-17 tys - mniejsze auto do codziennego użytku

24 Wrz 2014, 10:59

Dzień dobry,

Zaczynam się zastanawiać nad kupnem własnego samochodu. Kwota to mniej więcej 16-17 tys., zaś auto chciałbym, żeby było z segmentu B lub C. Wymagania - hmm? Teraz jeżdżę autem kuzyna - Astra III 1.7 diesel, który wyjechał do pracy i gdyby wyposażenie z tego auta dało się powtórzyć byłoby fajnie, czyli klimatyzacja, tempomat, komputer, abs, esp, el. szyby i lusterka.

Co dalej? Silnik - jak każdy, chciałbym coś, co mało pali - czyli z jednej strony diesel i najprawdopodobniej na tym chciałbym się skupić. Wiem, wiem, zaraz powiecie, że diesel tylko na długie dystanse - wliczam to ryzyko. Benzyna musiałaby mnie niesamowicie urzec, żebym zmienił swoje preferencje - ale tu znowu silnik prostszy, mniej do psucia, tylko spalanie... Inna kwestia, że pewnie benzyna znajdę mniej wyjeżdżoną, to też jakiś plus. Jakby nie było to chciałbym jednak te minimum 100 koni mieć, szczególnie jak auto będzie ciężkie, jak Astra np. W przypadku diesla, żeby było mniej niż 2.0, w przypadku benzyny w grę poza 1.6, ew. 1.4 nic nie wchodzi. Mój znajomy ma Megane I z silnikiem 1.6, chyba 107KM - na taką benzynę byłbym w stanie się zdecydować - żwawy silnik, umiarkowany apetyt na paliwo i raczej mało awaryjna jednostka - problem w tym, że Megane kończy się na 2002 roku.

Podsumowując - nadwozie 3 lub 5 drzwiowy hatchback i auto raczej europejskie - nie mam nic do japończyków, ale źle się w nich czuję.
mpazdzioch
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Astra
Paliwo: Diesel

24 Wrz 2014, 11:56

Jeśli faktycznie jesteś zdecydowany na diesla to Grande Punto 1.9, w tej cenie też spokojnie znajdziesz spełniający wymagania wzg wyposażenia.
No chyba, że koniecznie byś chciał przepłacić za jakiegoś tedeika.

W benzynach masz duży wybór, większemu spalaniu zawsze można zaradzić wsadzając LPG. Zresztą przy kosztach eksploatacyjnych diesla i obecnych cenach ON, jazda na samej benzynie wcale nie musi wyjść drożej.
Na pewno japończyki odpadają? Mazda 3 czy Corolla to dobre opcje.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

24 Wrz 2014, 16:58

Diesel mało nie pali jak jest nie rozgrzany. Spokojnie dyszkę Ci łyknie.
Ja mogę zaproponować 307 1.6 16v
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...