2 - osobowy roadster

30 Kwi 2016, 12:40

Witam.
W związku, ze zbliżającym się latem szukam 2-osobowego roadstera. Budżet to max 10 - 11 tysięcy, muszą się zmieścić wszystkie koszta (kupno, pierwszy serwis, OC). Samochód może być starszy, nie musi być w idealnym stanie, bo będę go stopniowo dopieszczał. Nie musi być też z tego samego powodu super niezawodny, wszechstronny itp, bo będzie to drugie auto, tylko na weekendy i ciepłe dni. Musi dawać na pewno mega frajdę z jazdy.
Myślałem do tej pory o Mazdzie MX-5, Alfie Spider (tej na bazie GTV), Fiacie Barchetta, MG TF. Podoba mi się też BMW Z3, ale to chyba za mały budżet, prawda?
Co z wymienionych mi jesteście w stanie polecić? Może macie jeszcze jakieś inne propozycje?
xkamilx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra Bertone
Silnik: 1.8 116KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Kwi 2016, 17:49

Ja wybrałbym MX-5 o ile uda się znaleźć coś fajnego, w co śmiem wątpić. Fiat Barchetta to skarbonka bez dna. O Alfie się nie wypowiem.

Z3 też nie grzeszy bezawaryjnością (nigdy nie zapomnę wyklinającego Anglika na ten dach xD), chociaż nie pod względem mechanicznym, a właśnie takich pierdół. No dobra, dach to nie pierdoła w sumie :unsure: Zazwyczaj polecają do niego najmocniejsze jednostki, chociaż w tej kasie to zakup trudny. W ogóle zazwyczaj forumowe Seby jeżdżą kupić to do Niemiec, bo w Polsce znaleźć to to w dobrym stanie to Ci cud.

Generalnie takie auto trzeba bardzo pieczołowicie sprawdzić i nie mówię, że każde sie będzie psuło i będzie zajechane, ale wg mnie Mazda nawet jak będzie to to jakoś przeżyje :) A z resztą może być gorzej.

Btw. w tej kwocie, jeśli wszystko ma się zmieścić w niej ,to ja bym sobie prędzej jakiegoś CRX Del Sol poszukał albo coś innego z "niższej półki", bo tamte auta w odpowiednim stanie to będą haczyć o górny próg i tak na naprawy za dużo Ci nie zostanie.
MoonWalk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003