20-30 tys. tani automat

25 Lut 2020, 23:10

Astra J :ok:
Focus też nie miał problemów z rudą?

Wreszcie ktoś kto nie jest Hondziarzem :ok: Co byś polecił Bartolekk? :)
PoltekDriver
Nowicjusz

25 Lut 2020, 23:16

Ja bym szukał kompaktu na turbinie:
- Astra 1,4T
- Golf VI 1,4/122 lub ewentualnie diesel 2,0 tdi 110?
- Bravo 1,4 t-jet
- Renault Megane III
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

25 Lut 2020, 23:20

Ale przecież w astrze j jest skrzynia m32, która się sypie. To nie przeszkadza?

Bartolek, to?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Lut 2020, 23:23

Czyli zostaje tylko meganka i Golf VI 1,4/122 :(
PoltekDriver
Nowicjusz

25 Lut 2020, 23:29

Golf z tsi :happy:

Mówiłem, że w każdym aucie coś Ci nie będzie pasować. Ideałów nie ma, każdy model ma mniejsze lub większe wady i zawsze jest jakiś kompromis.

Zarówno civic jak i astra, focus czy megane to udane auta, które można z czystym sumieniem polecać. Nooo chyba, że ktoś na siłę szuka wad.
Invi
Forumowicz VIP

25 Lut 2020, 23:32

Invi napisał(a):Bartolek, to? [link do oferty na Allegro wygasł]

Tak ale nowe a nie uszkodzone używane, poza tym używane części to kupuje "Janusz do Passata TDI" no bez jaj?
Ja mówiłem o nowej części.
Bartolekk
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

25 Lut 2020, 23:41

Bartolekk napisał(a):Tak ale nowe a nie uszkodzone używane, poza tym używane części to kupuje "Janusz do Passata TDI" no bez jaj?
Ja mówiłem o nowej części.

Człowieku, mówimy o czujniku do pietnastoletniego auta za 10 tysięcy! Nikt nie biega po takie rzeczy do aso, to idiotyzm. Zresztą lepiej kupić używany, oryginalny czujnik (kupujesz od firmy więc jeśli nie bangla możesz zwrócić) czy jeździć bez ESP i absu? Januszowaniem to można nazwać nie naprawienie elementu odpowiedzialnego za bezpieczeństwo "bo jest za drogi".
Januszowaniem jest szukanie używanych tarcz hamulcowych czy amortyzatorów a nie czujników. Kiedy padnie Ci w golfie rozrusznik to biegniesz do aso po nowy? Kiedy padnie turbo to zregenerujesz je za tysiaka czy kupisz nowe, oemowe za cztery?
Invi
Forumowicz VIP

25 Lut 2020, 23:52

Bartolekk i Invi, uspokójcie się, bo temat nie dotyczy części do Hondy Jazz...
Invi napisał(a):Ale przecież w astrze j jest skrzynia m32, która się sypie. To nie przeszkadza?
wątek dotyczy automatu, więc problem z m32 odpada :ok: ale nadal mamy wątpliwej jakości TSI z DSG, na którym można popłynąć.
PoltekDriver napisał(a):Focus też nie miał problemów z rudą?
nie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lut 2020, 00:16

Co do tych aut to się pogubiłem, które kupić bez turbo? Serio, średnio jestem przekonany do takich elementów w aucie :/
PoltekDriver
Nowicjusz

26 Lut 2020, 00:17

Invi napisał(a):Człowieku, mówimy o czujniku do pietnastoletniego auta za 10 tysięcy! Nikt nie biega po takie rzeczy do aso, to idiotyzm. Zresztą lepiej kupić używany, oryginalny czujnik (kupujesz od firmy więc jeśli nie bangla możesz zwrócić) czy jeździć bez ESP i absu? Januszowaniem to można nazwać nie naprawienie elementu odpowiedzialnego za bezpieczeństwo "bo jest za drogi".
Januszowaniem jest szukanie używanych tarcz hamulcowych czy amortyzatorów a nie czujników. Kiedy padnie Ci w golfie rozrusznik to biegniesz do aso po nowy? Kiedy padnie turbo to zregenerujesz je za tysiaka czy kupisz nowe, oemowe za cztery?

Jaką masz pewność że to będzie działać i ile czasu?
Kto zapłaci za ponowny montaż/demontaż?
Nigdy w życiu żadnego czujnika do auta nie kupowałem ze szrotu.
Regeneracja turbiny = naprawa a nie kupowanie części ze szrotu
Rozrusznik daje do regeneracji = naprawiam

I pytałem o nową część, a poza tym ile jest takich używanych czujników? jeden? a to spoko, nie no ok.

Invi napisał(a):Kiedy padnie Ci w golfie rozrusznik to biegniesz do aso po nowy?
Nie rozmawiamy o golfie i nie rozmawiamy o rozruszniku, to jest ten problem i ta różnica, w przypadku takiej Hondy, zamienniki nie działają więc pozostaje lecieć do ASO
Bartolekk
Aktywny

26 Lut 2020, 00:29

PoltekDriver napisał(a):Co do tych aut to się pogubiłem, które kupić bez turbo? Serio, średnio jestem przekonany do takich elementów w aucie
samo turbo nie sprawia, że auto jest bardziej awaryjne. Owszem, zawsze jest to potencjalny koszt, ale przy umiejętnym użytkowaniu takiego auta, 1000-1500zł raz na 150-200k to chyba niezbyt wiele? Podstawa to dbanie o wymiany oleju i odpowiedni styl jazdy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lut 2020, 00:42

PoltekDriver napisał(a):Co do tych aut to się pogubiłem, które kupić bez turbo? Serio, średnio jestem przekonany do takich elementów w aucie

Najpierw sprawdź co w ogóle da się kupić. Wklepałem przed chwilą w otomoto opel astra z benzyniakiem w przedziale 25-30k, wyników prawie 600. Po dodaniu automatu zostało 25 sztuk, szału nie ma

E: Focusów jest 16 z czego sporo USA natomiast megane równe 2, obydwa coupe
Ostatnio edytowany przez mike 26 Lut 2020, 01:05, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Niepotrzebne zaczepki
Invi
Forumowicz VIP

26 Lut 2020, 00:50

jak ktos ma problem ze turbo kosztuje 4tys a auto warte 10 to jest jedno wyjscie, nie kupowac aut za 10tys bo ich naprawy nie sa oplacalne
Ostatnio edytowany przez mike, 26 Lut 2020, 01:06, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niepotrzebny off top
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

26 Lut 2020, 00:54

1500 zł. to chyba regeneracja, a nie nowa turbina. Poza tym powiedzmy, że mamy nieco wolniejsze auto bez turbiny to jest się tysiak do przodu :shock: No i nie musisz tak bardzo pilnować stylu jazdy. To trochę tak jakbyś wciskał dwumasę czy różnicówkę, może auto lepiej się sprawuje, ale po co jak u mechanika drożej.

Chłopaki to co wy polecacie, że tego w ogóle na rynku nie ma, przecież nie daję tysiaka tylko 30 tys. i niby za to nie ma nawet starocia? Dobre.
PoltekDriver
Nowicjusz

26 Lut 2020, 01:03

Wg mnie szukasz problemu tam gdzie go nie ma i zamiast brać pod uwagę również udane turbo benzyny. Bo nadal wałkujemy temat silnika, a nie poruszyliśmy jeszcze kwestii skrzyń biegów...

Z Twoim podejściem wg mnie powinieneś sobie wziąć jakiś abonament/wynajem długoterminowy - po tym roku czy dwóch nie masz ani auta, ani pieniędzy, ale nie musisz się martwić naprawami i serwisem :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika