255/45 R18 zamiast oryginalnych 215/55 R18?

20 Lis 2022, 02:08

Witam,

Mam Opla Mokkę z 2015 (1.6 diesel wersja Cosmo), w oryginale opony 215/55 R18. Mam też nowe opony zimowe z drugiego samochodu o rozmiarze 255/45 R18.
Według kalkulatora zamienników różnica w średnicy wychodzi 1%.

Pytanie, czy można te opony o innym rozmiarze bezpiecznie zamontować i bezpiecznie użytkować?

Pozdrawiam
bat
Nowicjusz

20 Lis 2022, 09:23

bat napisał(a):Według kalkulatora zamienników różnica w średnicy wychodzi 1%.
Pytanie, czy można te opony o innym rozmiarze bezpiecznie zamontować i bezpiecznie użytkować?

Średnica by przeszła, ale problemem może być duża różnica w szerokości.
Te nowe są 4cm szersze i mogą wystawać poza obrys karoserii, a to jest niedopuszczalne. A dodatkowo, te na przedniej osi mogą gdzieś obcierać przy skręconych kołach.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lis 2022, 11:44

yeti65 napisał(a):Średnica by przeszła, ale problemem może być duża różnica w szerokości.
Dokładnie, a dodatkowo felga która masz może być za wąska do takiej szerokości opon.

Jak szerokie masz felgi w calach?

Tu masz zalecane szerokości felgi w przypadku oryginalnego rozmiaru opony który masz obecnie kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/215/55/18/ a tu masz dla szerszej opony kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/255/45/18/ i żadna szerokość felgi nie pokrywa się w obu rozmiarach opon.

bat napisał(a):Opla Mokkę z 2015 (1.6 diesel wersja Cosmo), w oryginale opony 215/55 R18
Zerknij sobie jeszcze tu rozmiary-opon-i-felg/46-opel-mokka-i-j13/ masz podane rozmiary oryginalne i opcjonalne które na pewno będą pasowały.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lis 2022, 19:00

bat napisał(a):Mam też nowe opony zimowe z drugiego samochodu o rozmiarze 255/45 R18

No to ja zapytam wprost - czy producent dopuszcza stosowanie takich opon?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2022, 21:23

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.

W takim razie będę musiał kupić nowe opony do Mokki. Jakiej firmy polecacie opony na zimę o najlepszych parametrach? W rozmiarze 215/55 R18?
bat
Nowicjusz

20 Lis 2022, 21:32

bat napisał(a):Jakiej firmy polecacie opony na zimę o najlepszych parametrach?
A masz jakiś ograniczony mocno budżet? Jak nie to najlepiej celować w segment premium ale jak widzę to dosyć drogie są opony w tym rozmiarze.

Ciekawa propozycją może być Kleber Krisalp HP3 to średnia półka ale powinieneś być z niej zadowolony.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...
    Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...

20 Lis 2022, 22:41

ja uwazam że nie warto wykładać kasy na Premium bo jakoś jest mocno zbliżona do budzetowek A płacimy tak naprawdę za markę i jej otoczke.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lis 2022, 23:30

@Kao masz sporo racji ale czasem opony naprawdę fajne z premium to niewielka różnica w cenie w porównaniu ze średnią półką. Tu akurat w rozmiarze jaki potrzebuje autor jest to nawet kilka stówek na jednej oponie dlatego zaproponowałem Kleberga :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Lis 2022, 02:09

Mnie interesują tylko opony klasy premium. Nie wiem, czy przepłacam za markę, czy nie, ale ja jeżdżę dużo, w różnych warunkach i przyczepność ma być najlepsza możliwa, przy czym droga hamowania najkrótsza możliwa :)

Kiedyś brałem BridgeStone, ale nie byłem zadowolony - ich ratingi są mocno przekłamane. Bliżej prawdy na pewno były Continentale i Nokiany.

Co jest najlepsze z najlepszych w tym rozmiarze na zimę? Chodzi o rzeczywiste, sprawdzone parametry tych opon?
bat
Nowicjusz

22 Lis 2022, 09:29

bat napisał(a):Nokiany

Odpuść nokiany. Przy żadnej z opon premium nie miałem tyle wpadek co z tą marką.

Co jest najlepsze trudno powiedzieć bo odczucia poszczególnych osób mogą się różnić. Wskazałem nokiany że są kiepskie ale nie z powodu prowadzenia tylko jakości.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Lis 2022, 09:45

Popieram @szybki, że z Nokianami to taka trochę ruletka. Te opony były dobre dopóki ich produkcja nie poszła na Rosję i jakoś to się zbiegło w czasie z problemami jakościowymi.

Jak chcesz z górnej półki to możesz zerknąć na np. Bridgestone Blizzak LM005 czy Continental WinterContact TS 870. Rozważyć też można Michelin Pilot Alpin 5 widać że zbierają dobre opinie. Na tych pierwszym miałem okazję jeździć w typowo zimowych warunkach dlatego postawiłem je na pierwszym miejscu bo uważam że sprawdzały się świetnie.
Rokiko
Forumowicz VIP