Kia Rio 3 sedan 1.2 benzyna gaz 2017r głośne opony

13 Lis 2022, 09:22

witam
zakupiłem niedawno kia rio 3 z 2017r
1.2 benzyna gaz w Sedanie autko nalatane 70000 tyś jestem bardzo zadowolony tylko mam problem z szumem opon wygłuszyłem całe autko matą butylową i pianką A dalej słyszę te opony zaznaczę że jak wjadę na tory tramwajowe to cisza jestem bezradny pomoże ktoś?
Romanmaga
Nowicjusz

13 Lis 2022, 12:12

Jakie masz tam opony bo nic nie wiemy na ich temat? Jak wysoki bieżnik i pewnie są one od nowości jeszcze bo taki przebieg by na to wskazywał.

Zimówki, letnie czy wielosezonowe?

Tak z ciekawości to gaz sam zakładałeś czy poprzedni właściciel? Ile Ci pali bo to z tego co pamiętam bardzo fajny silnik do gazu 1.2 MPI.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2022, 13:12

opony hancook były oryginalne ale zmieniłem na Nexteln niewiele dało bo wyczytałem że ciche oczywiście letnie gaz był zakładany od nowości w salonie to samochód od znajomej spalanie tylko po mieście 9 litrów trasa 7.5
Romanmaga
Nowicjusz

13 Lis 2022, 13:37

Romanmaga napisał(a):opony hancook były oryginalne ale zmieniłem na Nexteln niewiele dało bo wyczytałem że ciche oczywiście letnie
Nexeny to nie najlepszy wybór i być może stąd ten problem. Te samochody są ogólnie nie najlepiej wyciszone i tu warto zakładać opony które mają jak najniższy współczynnik głośności. Aczkolwiek na nowych oponach jakie by nie były to najczęściej jest ciszej niż na starych nawet z wyższej półki.

Romanmaga napisał(a):wygłuszyłem całe autko matą butylową i pianką
Co dokładnie wygłuszałeś w tym samochodzie? Najwięcej z kół niesie się przez nadkola później drzwi i dalej podłoga bagażnika i samochodu. Wygłuszenie przegrody czołowej między silnikiem i kabiną również pomaga zmniejszyć trochę hałas jak i wygłuszenie samej maski.

Romanmaga napisał(a):spalanie tylko po mieście 9 litrów trasa 7.5
No to tak mniej więcej obstawiałem (choć liczyłem na miasto w granicach 8 i trasę 7), dzięki za info :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

13 Lis 2022, 16:40

wyciszałem nadkola ale tylko do połowy od zewnątrz bo potem już już jest konserwacja fabryczna baranek A butyl się tego nie trzyma A nadkola plastikowe też są śmieszne bo nie są na całości powierzchni jak np.w oplu A poza tym drzwi butyl i pianką przegrodą silnika słupki i cała podłoga i naprawdę jest efekt przy 100 to prawie silnika nie słychać nie wiem czy by nadkola plastikowe z jakiegoś innego auta pasowały A może jakieś inne opony bo mi już ręce opadają
Romanmaga
Nowicjusz

13 Lis 2022, 23:12

Hm... no to nie wiem. Nie możliwe żeby było aż tak głośno od opon jak już tak go wyciszyłeś.

Opony masz dobrze założone, kierunkowe są?
Masz oryginalny rozmiar opon?
Co to dokładnie za opony podaj model i rozmiar. Rozumiem, że kupowałeś nowe?
Rokiko
Forumowicz VIP