3 pytania w 1 temacie, moc silnika, Mini Cooper, auto do 25k

19 Mar 2014, 22:34

Witajcie.
To mój pierwszy post tutaj i jeśli mogę chciałabym zapytać od razu o 3 sprawy.

Otóż od 7 lat mam prawo jazdy i od 7 lat jeżdżę starą Toyota Corollą, która w tym roku skończy 16 lat. Auto jest naprawdę niezawodne, ale nadszedł czas, żeby ją zamienić coś nowszego.

Z góry uprzedzam, że jestem laikiem. Toyota ma silnik 1.3, 86kM, chciałam zamienić ją na coś bardziej zrywnego, jeżdżę głównie po mieście i nie zależy mi na ściganiu się i kolekcjonowaniu zdjęć z fotoradarów, ale no właśnie chciałabym coś bardziej dynamicznego. Zastanawiam się jak jest więc ze "zrywnością" silników w nowszych autach. Np. znalazłam Citroena C4 z 2007 z silnikiem 1.4 i 88kM czy on np. byłby odczuwalnie bardziej dynamiczny od tej mojej Toyoty?

Kolejne pytanie, marzy mi się Mini Cooper, wiem, że są zwolennicy i przeciwnicy tych samochodów, ale jestem ciekawa opinii. Otóż oglądałam już Coopera, był nawet na stacji diagnostycznej wybranej przeze mnie, obejrzany z każdej strony i orzeczono, że auto jest OK, wszystko gra. Tyle tylko, że Miniak jest z 2004, czyli ma już 10 lat. I zastanawiam się czy warto ? Zakładając, że no jakieś 5 lat chciałabym nim pojeździć... Bije się z myślami, gość chce za niego 18tys... Mini jest piękny, ale no...

Trzecie: jakie auto proponujecie do max. 25 tys? Z góry mówię co odpada: Skody, Fiaty, Peugeoty, Alfy ( są piękne, ale ponoć awaryjne, zwłaszcza w grupie cenowej w którą celuję ) , VW.

Jakie auta mi się podobają :
Seaty nowszy model Leona i Ibizy
BMW 1
Mini Cooper ( achhh )
C4 ( jest całkiem ładny )
Mazda 3

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
0kaja0
Nowicjusz

Auto: Toyota

20 Mar 2014, 00:12

W końcu mini kupuje się sercem, nie rozumem :D
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

20 Mar 2014, 00:30

I to jest najtrudniejsze, bo serce to by kupowało bez zawahania, ale rozum jednak zaczyna też się gdzieś odzywać. Auto jest ładne, zadbane, miało jakąś przygodę, ale nic poważnego, specjaliści ocenili, że stan nie budzi zastrzeżeń, ale no właśnie ma 10 lat... jak coś zacznie się psuć to może się okazać, że kupiłam sobie skarbonkę. Mam wewnętrzny bój jeśli o tę kwestię chodzi.

Ta moja Toyota jest stara, ale nic się z nią nie działo, nigdy nie miałam nawet sytuacji, żeby mi nie odpaliła ( a zimy i mrozy przez te 7 lat były różne, nie była garażowana ) to jest po prostu auto na którym się nie zawiodłam. Mini nie daje mi spokoju, ale nie wiem czy się zdecyduję.
0kaja0
Nowicjusz

20 Mar 2014, 01:13

co za problem? jeśli nie budzi zastrzeżeń przebieg jak i stan to powinno być nieźle(w dodatku jeśli potwierdzone przez dobry warsztat) ,mini posiadają silniki bmw także o trwałość jednostki nie powinno się mieć obaw :yes: Po co masz się męczyć w innych samochodach jeśli mini ci się najbardziej podoba?Jeśli będziesz je naprawiać i diagnozować na czas będzie jeździć bez awaryjnie.
krychu3
Nowicjusz

Auto: .

20 Mar 2014, 01:48

No tak, Mini podoba mi się bardzo, ale po prostu zastanawiam się czy rozsądkowo nie powinnam jednak celować w coś młodszego. Choć nie mam złudzeń, że do 25tys kupię coś młodszego niż z 2007r ( oczywiście mam na myśli auta, które mi się podobają ).
Mazdy 3 też są ładne, ale prawie wszystkie są ściągane, ja w ogóle wolałabym kupić auto od osoby prywatnej niż handlarza.
Naprawdę nie wiem co robić bo z każdej strony ktoś mi podpowiada coś innego. Wiadomo, że decyzję podejmuję ja, ale wychodzę z założenia, że jak się na czymś nie znam albo znam niewiele to lepiej konsultować to z innymi, którzy mają jakieś pojęcie o temacie.
Mnie się wiele samochodów podoba, ale niestety są poza moim zasięgiem finansowym.
0kaja0
Nowicjusz

20 Mar 2014, 14:47

Mini dla kobiety jest bardzo fajne, i posiada bardzo dynamiczny silnik 1.6 160km (odczulabys roznice :D) jednakze musisz sie zastanowic czy Cie na to stac;) bo tych aut duzo nie ma w zwiazkun z czym zamiennikow malo a czesci troche ksoztuja, musisz miec tez ogarnietego mechanika, bo jak nie to aso i kolejne koszty. (najlepiej poczytaj sobie na forum dedykowanym mini, i podejmij decyzje czy tego chcesz)
Co do bmw 1, za te pieniadze chyba Cieżko bedzie cos wychaczyc, Toyoty,Vw,Skody sa strasznie nudne, wiec tu masz racje.
Ja ze swojej strony zaproponuje Ci auto w benzynie(jazda po miescie, tansze koszty ekspolatacji,w zime sie szybciej nagrzewa,mniej awaryjne)

w dodatku w lato mozesz automatycznie zlozyc dach;) co wiecej jest on twardy:)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Mar 2014, 19:54

W przypadku Mini to serce bije się z rozumem, albo rozum z sercem :wink: .
Tak jak piszesz mnie już uprzedzono, że części do Mini są drogie i kieszeń boli, w dodatku często jest tak, że po prostu zamienniki nie istnieją, owszem można korzystać z części używanych, ale... naprawdę się boję tego, że autko będzie owszem ładne, oryginalne, zwinne i dynamiczne, a koszty ewentualnych napraw będą zabijające. To jest jednak auto 10-letnie i nie mogę wyjść założenia, że mi się w ciągu kolejnych 5 lat nie zepsuje. Toyota się nie psuła, ale to stary Japończyk, wiele można jej zarzucić, że nieładna, że nudna, że muląca, ale nie sposób nie zauważyć podstawowej zalety jaką jest niezawodność. I stąd może te moje wszystkie obawy związane ze zmianą auta, ja po prostu nie chcę trafić gorzej :wink: .

Oglądałam dziś C4 w komisie - wizualnie ładna, czarna, zadbana, widać, że jeździła kobieta po próg trochę porysowany obcasami. Zaletą jest niewątpliwie to, że jest od I właściciela, z polskiego salonu, rocznik 2007, przebieg 98tys km ( potwierdzony ), niebita, klimatyzacja dwustrefowa, tempomat, no ogólnie muszę powiedzieć, że ładna. Czy nudna, nie wiem. Cena 22tys do lekkiej negocjacji. Tylko ten silnik 1.4 - 90kM . Czy to będzie bardzo mulić ? Nie miałam możliwość się nią przejechać.
Oczywiście w moim przypadku wchodzi w grę tylko benzyna, ja jeżdżę głównie po mieście, gazu również chcę uniknąć . Chcę kupić auto na kolejne 5 lat, nie ma raczej szans, że pojeżdżę rok i puszczę dalej w obieg, muszę więc myśleć trochę bardziej przyszłościowo.
0kaja0
Nowicjusz

20 Mar 2014, 21:33

0kaja0 napisał(a):Toyota ma silnik 1.3, 86kM, chciałam zamienić ją na coś bardziej zrywnego, jeżdżę głównie po mieście i nie zależy mi na ściganiu się

Tak na marginesie nowsza Toyotka tylko Yaris z 1.3 101KM i sześć biegów. Jest trochę zrywniejsza i mniej pali w trasie :) Były dostępne od 2009 roku. Mogła byś się zmieścić w budżecie i mieć w miarę świeże autko. Tylko pytanie czy ci się podoba :mrgreen:
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

20 Mar 2014, 22:02

Ee nie - Yarisy odpadają, nie podobają mi się. Choć ze względów ekonomicznych byłby to pewnie dobry wybór.
Myślę jeszcze o tej Mazdzie 3, ale w zasięgu jest też rocznik 2007, cena troszkę ponad zaplanowany budżet, ale do przeżycia, choć serwis ponoć droższy od np. Citroena. Auto ściągane, więc trzeba mu się bardziej przyjrzeć. Zresztą na Mazdę 3 z polskiego salonu i tak nie ma szans.
Znalazłam też C3 z 2010 czyli ta nowsza wersja, za 26 tys, ale silnik też 1.4/95kM .

Jaką w ogóle opinię mają Citroeny? Nudne ? Dla działkowiczów ? :naughty:
0kaja0
Nowicjusz