Rejestracja samochodu z Austrii

21 Mar 2019, 19:57

Witam, mam pytanie ponieważ jutro zakupuje samochód od osoby która sprowadza samochody.

Jakie dokumenty są potrzebne do rejestracji samochodu?

Dokumenty akcyzowe wlasciciel powiedział ze możemy ściągnąć z urzedu skarbowego.

Zastanawia mnie jedna kwestia, jeżeli wlasciciel sprzedaje mi ten samochód na VAT marże, powiedział ze nie musze miec zadnych dokumentów poprzednich, z reguly trzeba miec ciągłość dokumentów od wlasciciela w dowodzie.

Skad w urzedzie beda wiedziec ze samochód nalezy do tej osoby ktora mi go sprzedala ?

Z gory dziekuje za odpowiedzi!
Kolgent12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ibiza IV
Silnik: 1.4 TDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2019, 14:21

Chyba wszystko jest wytłumaczone w tym temacie rejestracja-samochodu-z-austrii-vt112011.htm

W skrócie kupując auto w Austrii powinieneś otrzymać:
- umowę kupna sprzedaży,
- typenschein - to zeszyt formatu między A5, a A4 w którym znajdują się informacje na temat auta (dane techniczne), możesz tam znaleźć również informacje na temat poprzednich właścicieli oraz daty zameldowania i wymeldowania auta,
- zulassungschein (2 szt.) - przeważnie są podpięte do typenschein i powinna na nich być pieczątka abgemeldet,
- gutachten - jest to dokument z ostatniego badania technicznego i znajdziesz tam informację kiedy powinno zostać wykonane następne badanie techniczne. Brak tego dokumentu może przysporzyć problemów bo teoretycznie musisz zrobić przegląd żeby zarejestrować auto ale mogą z tego powstać różne komplikacje więc lepiej zadbać żeby otrzymać ten dokument.
- do tego jeszcze dochodzą tłumaczenia

Chyba to wszystko co jest potrzebne i jak coś pominąłem niech ktoś dopisze :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Mar 2019, 21:35

Ale zaraz on kupuje od handlarza który w PL mu wystawia FV marżę, tak więc masz miec KPL dokumentów od niego do rejestracji, tj:

-FV Marża
-Dowód rejestracyjny samochodu
-Potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego
-CEIDG wydruk
-oświadczenie o braku tablic jeżeli auto było przywiezione np. na lawecie
-badanie techniczne pierwsze w PL
-tłumaczenia*** ale jeżeli dane się pokrywają to tłumaczyć nie trzeba
przynajmniej ja bardzo duzo aut rejestrowałem bez tłumczeń DR.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Lip 2021, 12:37

Firma duplikaty dowodów zajmuje się tłumaczeniami technicznymi
Bardas
Nowicjusz