+- 30 tyś diesel - komfort, wygłuszenie, małe spalanie, głównie trasy

12 Gru 2021, 20:00

Wydaje mi się, że volvo komfortem może wygrać z citroenem czy peugot.
Co do spalania może i będzie do 10 czasem, ale autko w trasy głównie przy prędkościach 120/130 nie powinno dużo spalić.
*2008r to gruz? nie warto? mysle ze lepiej wydac te 3 stowki i miec pewnosc chociaz w jakims stopniu?
szymif
Nowicjusz

12 Gru 2021, 20:16

szymif napisał(a):2008r to gruz?
to już 14 lat bedzie po setkach tysięcy przebiegu, kilka właścicielach i nastu mechanikach, taki ''ogladacz'' na zlecenie zrobi Ci dokładniejsze fotki zobaczy co działa co nie, zmierzy lakier co przy takim aucie jest na dalszych pozycjach a nie sprawdzi Ci stanu techniczego co jest najważniejsze
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Gru 2021, 20:27

a nie sprawdzi Ci stanu techniczego co jest najważniejsze

Możesz doprecyzować co masz na myśli? Bo wygląda na to, że za bardzo nie wiesz o czym piszesz
Zdjęcia, jazda próbna, wizyta w serwisie, kontrola geometrii, działania hamulców, obejrzenie auta od spodu, podpięcie kompa
Co niby sam "lepiej" obejrzysz?

szymif napisał(a):*2008r to gruz? nie warto? mysle ze lepiej wydac te 3 stowki i miec pewnosc chociaz w jakims stopniu?

3 stówek nie warto wydawać bo niewiele się z takiego raportu dowiesz, żeby dostać coś co pozwoli ocenić stan auta wydasz 5-6 (może taniej jeśli znajdziesz jakiegoś lokalnego gościa a nie skorzystasz z oferty jakiejś dużej firmy)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2021, 20:37

franccc napisał(a): jazda próbna
jeżeli jest taka możliwość i też nie rozwieje wątpliowości
franccc napisał(a):wizyta w serwisie, kontrola geometrii, działania hamulców, obejrzenie auta od spodu, podpięcie kompa
zadam kilka pytań.
Kto za to płaci?
Kto proponuje takie usługi?
Kto jest na tyle głupi żeby spędzać godziny na oględzinach bez pewności sprzedaży?
W jaki sposób chcesz sprawdzić geometrię?
Mało kto zgadza się na podpinanie kompa przez osoby niepowołane do tego.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Gru 2021, 20:40

Podeślę ci na pw taki raport żebyś więcej głupot nie pisał

Jak chcesz sprzedać auto to jaką ci robi różnicę czy spędzisz czas z kupującym czy z rzeczoznawcą? Nie chcesz udostępnić auta do sprawdzenia to go nie sprzedasz, prosta piłka. Płacę 5 stów i nic mnie nie obchodzi jak się rzeczoznawca z warsztatem czy skp będzie rozliczał
franccc
Stały forumowicz

12 Gru 2021, 20:46

franccc napisał(a):Płacę 5 stów i nic mnie nie obchodzi jak się rzeczoznawca z warsztatem czy skp będzie rozliczał

Ja tam się nie znam kto ma trochę oleju w głowie będzie wiedział że farmazonisz :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

12 Gru 2021, 20:49

W jaki sposób działa rynek? Płacisz za konkretną usługę i ją otrzymujesz, nic cię nie obchodzą koszty jakie poniesie przedsiębiorca, to jego sprawa. Kiedy oddaję auto do warsztatu na np. wymianę oleju to obchodzi mnie wykonanie usługi a nie to czy chłopaki w warsztacie zarabiają 20 czy 25 na godzinę
franccc
Stały forumowicz

12 Gru 2021, 21:29

Kao napisał(a):Kto jest na tyle głupi żeby spędzać godziny na oględzinach bez pewności sprzedaży?

A ja bym oddał, przynajmniej wiedziałbym więcej o samochodzie za darmo, nawet zaproponowałbym hamownię na koszt kupującego. :lol:
Gość114260

12 Gru 2021, 22:14

Kao napisał(a):także ja troszkę obalam te mity o awaryjnych 2.0 tdi
ciekawe jak to jest, że obalasz mity na temat "niemieckich oprawców", a potwierdzasz na temat francuskich :wink:

W tym budżecie dość dużym pewniakiem i kompromisem będzie Mondeo (ale pewnie nie przejdzie, bo francuski silnik). Bardziej oryginalnie... Honda Accord 2.2 i-cdti
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Gru 2021, 22:19

mike napisał(a):a potwierdzasz na temat francuskich
przykłady?

Widzisz z tym ze jak coś mówię jest to oparte na moich doświadczeniach a nie powielanie z neta. Jeżeli chodzi o 2.0 tdi jak jeszcze byłem w Pl to też twierdziłem ze to syf i wodorosty no ale jak juz tutaj zaczęło się to przewijać przez ręce na codzien i nic takiego się nie dzieje to wnioski wychodzą same
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Gru 2021, 22:42

Bo za granicą kupują auta nowe lub prawie nowe i jeżdżą dopuki jeżdżą , i przeważnie tylko serwis typu płyny, filtry, klocki, jak coś zaczyna stukać w silniku czy padnie silnik czy skrzynia czy naprawa przekroczy wartość auta to takie auto lecie pod młotek na wschód europy i tutaj zaczyna się jazda z teamatem. więc nie ma co tutaj porywnywać.
toyman40
Stały forumowicz

12 Gru 2021, 22:49

Dokładnie jest jak mówisz ale da się też kupić auto z realnym przebiegiem i śmigać bez awarii gdzie inny to samo auto remontują co miesiąc.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Gru 2021, 20:44

Kao napisał(a):Widzisz z tym ze jak coś mówię jest to oparte na moich doświadczeniach a nie powielanie z neta.
ja mam podobnie jeśli chodzi o francuskie, choć mniej empirycznie - nie jako mechanik, ale mając styczność z użytkownikami tych marek. Przykładowo - tak obwieszona przez Ciebie psami ostatnia cepiątka (nie Aircross), jest obiektem uwielbienia swoich właścicieli (oczywiście 2.0 HDI). I ten ich sutek, że nie ma nowego modelu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Gru 2021, 21:14

mike napisał(a):Przykładowo - tak obwieszona przez Ciebie psami ostatnia cepiątka
poprostu prawda, jedni akceptują jej wady inni nie, tak samo jest na forum cytryny, jeden Cię zbeszta ze napisałeś coś negatywnego o tym aucie a inny pisze że zmienił na coś innego i jest przepaść na plus oczywiście.
No i też napisałem wyraźnie ze zespół napędowy jest jak najbardziej spoko i warty polecenia z tym ze reszta jest do kitu, nie wymyśliłem sobie tego, wszystko jest prawdą z tym ze nie wielu było którzy chcieliby się tak szeroko podzielić tymi gorszymi stronami C5.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika