Sedan do 20-25 tysięcy.

15 Lis 2016, 00:23

Witam, potrzebuję pomocy przy wyborze nowego auta. Aktualnie jeżdżę Audi A4 B5 1.8 125km 99r.

BUDŻET: 20 tysięcy auto, 5 tysięcy na ewentualne naprawy i opłaty.
[b]PARAMETRY[/b]: minimum 150km, pojemność jak najmniejsza, benzyna/benzyna + gaz, skrzynia (mile widziany automat – lecz nie wymagany), sedan
REJON: woj. Pomorskie (ale, po auto mogę podjechać)
PRZEBIEG: 25 km dziennie (dlatego w grę wchodzi raczej benzyna) (poza terenem zabudowanym)
INNE: rocznik min.2004r., przebieg dowolny, mile widziany byłoby aby była możliwość założenia instalacji gazowej.

Brałem pod uwagę:

1. Saab 9.3 II (i jest to chyba najlepszy wybór biorąc pod uwagę mój budżet)

2. Audi A4 B6/B7 (no B6 raczej bym nie chciał, bo środek taki sam jak mam obecnie, a B7(?) teoretycznie oferty w Internecie są, ale czy warto sobie zaprzątać głowę z ofertami do 20tys.

3. BMW E46 (ile bym musiał mieć, aby zacząć poszukiwania E90?)

4. Ford Mondeo MK3/ Ford Focus Mk2 (odpadają wersje hatchback)

5. Volvo S40/S60

6. Mazda 6

Poza tym brałem jeszcze pod uwagę jakieś astry, vectry, mieczysława, alfy. Jak widać nie jestem nastawiony na jedną markę. Wiadomo, że bardziej zależałoby mi na znalezieniu auta w jak najlepszym stanie, a nie koniecznie BMW – bo BMW ,ale myślę, że warto byłoby się choć trochę ukierunkować bo przeglądanie ofert tylu marek - ,,to jest dramat kur**”.

Cóż więcej mogę dodać? Auto zamierzam użytkować rok, może dwa. Będzie to moje drugie w karierze.

Pozdrawiam serdecznie.
Vomar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 06 2016
Auto: A4 B5 99r.
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Lis 2016, 00:36

1. Saab 9.3 II (i jest to chyba najlepszy wybór biorąc pod uwagę mój budżet) - Ok, ale zwróć uwagę na słabe plastiki w środku
2. Audi A4 B6/B7 (no B6 raczej bym nie chciał, bo środek taki sam jak mam obecnie, a B7(?) teoretycznie oferty w Internecie są, ale czy warto sobie zaprzątać głowę z ofertami do 20tys. - To samochody, za które bardzo przepłacasz w tym kraju. B7 to tak naprawdę B6 po lifcie a auta z jedynym silnikiem, który się do czegoś nadaje (1.8T) mają ceny z kosmosu.
3. BMW E46 (ile bym musiał mieć, aby zacząć poszukiwania E90?) - Ok. 30, żeby trzymało się to kupy
4. Ford Mondeo MK3/ Ford Focus Mk2 (odpadają wersje hatchback) - ok
5. Volvo S40/S60 - ok
6. Mazda 6 - ok, ale są problemy z korozją

Popatrz na lagunę mk2 po FL, 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lis 2016, 08:59

Vomar napisał(a):Saab 9.3 II (i jest to chyba najlepszy wybór biorąc pod uwagę mój budżet)

możesz przebierać w wielu ciekawych ofertach z różnymi silnikami. Najlepiej szukać 2,0T. Niestety środek tego auta to pomyłka jeśli chodzi o jakość patrząc co obiecuje karoseria

Vomar napisał(a):(no B6 raczej bym nie chciał, bo środek taki sam jak mam obecnie, a B7(?)

ale to w B7 masz taki sam środek jak w B6

Vomar napisał(a):BMW E46 (ile bym musiał mieć, aby zacząć poszukiwania E90?)

pytanie czy warto dokładać... wg mnie nie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

15 Lis 2016, 15:43

dzida napisał(a):Vomar napisał(a):
(no B6 raczej bym nie chciał, bo środek taki sam jak mam obecnie, a B7(?)

ale to w B7 masz taki sam środek jak w B6
zasadniczo b7 to poliftowa wersja poliftowej wersji b5 :wink:
Tak Łokoj, wiem, piszę bzdury, a b7 to cudo inżynierii XXI w :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2016, 19:36

Okej w takim razie BMW E90 odpada - auto mi się co prawda mega podoba, ale skoro w tym przedziale cenowym lepiej sobie je odpuścić to tak też poczynię.

Pisząc o Audi B7 miałem na myśli troszkę nowszy kokpit, nawigacja, grzane dupy itd. :D

lagunę mk2 po FL, 2.0T również odpuszczam, wizualnie mi nie odpowiada.

Aktualnie najbardziej biorę pod uwagę Volvo S40 i Saaba 9.3

Znalazłem np. takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jakieś opinie i sugestie co do tego modelu (nie konkretnie tego z linku wyżej, bo nie chcę go kupić na chwilę obecną- a ogólnie o Volvo)
Vomar
Nowicjusz

15 Lis 2016, 19:40

Grzanie dupy to ja w Megance z 99 roku mam, a Ty z B7 się cieszysz :P
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...

15 Lis 2016, 19:53

Trzeba umieć się cieszyć z małych rzeczy. A tak zupełnie serio, to chodziło mi po prostu o lepszą konfigurację i komfort. Ja w Audi z 99r. nie mam :(
Vomar
Nowicjusz

15 Lis 2016, 20:02

Wyposażenie zależy od tego, jak ktoś sobie zamówił w salonie. Czy Audi, czy Renault czy inny Fiat może mieć podobne. Co innego jeśli chodzi o jakość wnętrza, foteli itp.

A czy B7 miały podgrzewaną przednią szybę? Pytam z ciekawości, bo to marka "premium" więc chyba taką duperelę miały?
galakty
Forumowicz VIP

15 Lis 2016, 20:14

galakty napisał(a):A czy B7 miały podgrzewaną przednią szybę? Pytam z ciekawości, bo to marka "premium" więc chyba taką duperelę miały?

praktycznie żadna marka nie miała poza podgrzewaniem wycieraczek w tamtym czasie prócz Forda, który opatentował swoje sprytne rozwiązanie bez widocznych elementów grzewczych

Vomar napisał(a):Aktualnie najbardziej biorę pod uwagę Volvo S40 i Saaba 9.3

Musisz mieć na uwadze, że S40/V50 to klasa kompakt oparta na Focusie (tj, będzie mniejszy)
W Saabie największą wadą jest wnętrze i je też musisz zobaczyć, bo wiele osób z niego rezygnuje jak je zobaczy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

15 Lis 2016, 20:37

Ale oprócz Forda nikt nie zrobił podgrzewania szyby bez widocznej siateczki? Bo z widoczną to były inne auta, u siebie czasem to widzę ale nie przeszkadza jakoś specjalnie.
galakty
Forumowicz VIP

18 Lis 2016, 20:03

Okej jeszcze raz przeanalizowałem wszystkie modele i doszedłem do wniosku, że wybiorę spośród Saab'a 9 3 / Volvo S40. Poszukałem różnic między tymi autami i w dalszym ciągu nie wiem w co bardziej uderzyć.

Volvo S40 jest mniejszy - nie przeszkadza mi to zupełnie, jeżdżę raczej sam, rodziny nie zamierzam na chwilę obecną zakładać.

Saab 9 3 - niezbyt rozumiem te wszystkie zastrzeżenia co do wnętrza, chodzi o wytrzymałość/wykończenie? czy design?

Kolejny zestaw pytań :D
1. W jaki silnik w przypadku tych dwóch modeli celować? (Biorę pod uwagę jedynie benzynowe) Zależy mi aby auto było w miarę dynamiczne. No i wiadomo, że jeżeli nie ma większych różnic w spalaniu to wolałbym lepszą konfigurację. Pisałem wcześniej o mocy, że minimum 150km - z tego co widzę Volvo ma opcje z 2.4 140km - opłaca się, czy niekoniecznie i lepiej celować w 2.4 170km?
2. Instalacja gazowa - myślę, że może rozważę założenie. Które auto lepiej ją przyjmie? Jaki byłby koszt takiej instalacji?
3. Blacha: Saab/Volvo?
4. No i najważniejsze: Cena (wiem, że wszystko zależy od egzemplarza itd. ale jakby dało radę troszeczkę zaoszczędzić to byłoby dobrze :D ) Na portalach aukcyjnych jest naprawdę duży rozstrzał i ciężko ocenić: które auto mniej obciąży budżet.
Tutaj mam np. [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

5 tysięcy mniej niż planuję wydać, silnik okej auto też prezentuje się dobrze (aż, za dobrze)
Tutaj oferta prywatna:

Cena też super..

A i kolejna kwestia: koszty utrzymania, niezawodność (zwał, jak zwał) Wiadomo Volvo oparty na focusie, Saab na opelku - ale jak z częściami? ich dostępnością/ceną? no i mechanikami - z którym autem lepiej sobie radzą?
Vomar
Nowicjusz

18 Lis 2016, 20:42

W tej cenie śmiało trafisz Saaba 9-3 z 2.0 T, który zapewni Ci fajne osiągi (możliwość podniesienia dzięki turbince), a i gaz powinien znieść odpowiednio :) W roczniku też się zmieścisz śmiało. Co do Volvo to też nie powinno być problemów z gazem.

Wracając jeszcze do pierwszych propozycji to za 20 tys. możesz znaleźć ciekawe E46 z 2.5 benzynką, ale już nie będę Ci mieszał w głowie :D
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2016, 22:20

1. Z wnętrzem w 9-3 chodzi o niską jakość plastików. Są twarde i szybko się ścierają
2. W saab'ie 1.8t, 2.0t i 2.0T to ten sam silnik. 1.8t i 2.0t rożnią się wyłącznie programem, 2.0T ma większe turbo. "Każdy" będzie dobry pod LPG, ale jak zwykle przy silnikach z turbo - nie warto oszczędzać na instalacji.
3. Między 140 a 170km w volvo nie zauważysz znaczącej różnicy w codziennej jeździe. Te 30km jest dostępne w wysokim zakresie obrotów. Zobacz zresztą na różnicę momentu. Jeśli 140 będzie mało zawsze można wgrać mapę od 170, niczym innym się nie różnią. IMO wziąć to co będzie w lepszym stanie a później kombinować. LPG również bez problemu, 2.4 to pancerne konstrukcje
4. Ani w 9-3 ani w s40 nie ma problemów z korozją (wiadomo, zależy od historii auta)
5. LPG licz w granicach 3-3,5k (volvo 5-cyl)
6. Dziesięć razy bardziej wolałbym kupić auto od prywatnej osoby, która potrafi coś o nim powiedzieć niż od handlarza (szczególnie z Radomia, Gniezna czy Olkusza), gdzie wszystkie samochody mają prawie identyczny przebieg i są igiełkami poniżej ceny rynkowej (zobacz ile kosztują 9-3 na mobile.de i będziesz miał jakiś pogląd na to). A kiedy na końcu dorzuca jeszcze: "Niniejsze ogłoszenie jest wyłącznie informacją handlową i nie stanowi oferty w myśl art. 66, § 1. Kodeksu Cywilnego. Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy..." to już w ogóle jest masakra
Invi
Forumowicz VIP

18 Lis 2016, 22:33

Invi napisał(a):. Dziesięć razy bardziej wolałbym kupić auto od prywatnej osoby, która potrafi coś o nim powiedzieć niż od handlarza (szczególnie z Radomia, Gniezna czy Olkusza), gdzie wszystkie samochody mają prawie identyczny przebieg i są igiełkami poniżej ceny rynkowej (zobacz ile kosztują 9-3 na mobile.de i będziesz miał jakiś pogląd na to). A kiedy na końcu dorzuca jeszcze: "Niniejsze ogłoszenie jest wyłącznie informacją handlową i nie stanowi oferty w myśl art. 66, § 1. Kodeksu Cywilnego. Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy..." to już w ogóle jest masakra

Dzięki za wskazówki, co do tych ogłoszeń w których samochody na zdjęciach świecą się jak psu jajca to również podchodziłem i podchodzę z dystansem. Poza tym jak miałbym gdzieś dalej się wybrać to i tak zdecydowałbym się na skorzystanie z autotesto np.

Kolejne pytanie:
Co sądzicie o automatycznej skrzyni w ww. modelach?
Z tego co znalazłem w necie na tą w Volvo S40 narzekają a jak jest z saabem?

Znalazłem takiego Saabika np.
Co o nim sądzicie?
Vomar
Nowicjusz

18 Lis 2016, 22:44

W s40 były dwa rodzaje automatów. Jeden, o prostej budowie, który był ładowany do silników 4-cyl i drugi, który musiał zmieścić się w małym aucie razem z 5-cyl, sporymi silnikami. Ma jakąś superkompaktową budowę i nie wytrzymuje.
Co do saab'a nie wiem. W bliźniaczej vectrze przed fl były jakieś problemy z przegrzewaniem skrzyni, ale nie wiem czy to ta sama konstrukcja.

Wygląda ok, ale zadzwoń i podpytaj. Biorąc pod uwagę okres użytkowania to za bardzo się nie rozpisał
Invi
Forumowicz VIP