323F BA 1.8 - branie oleju

07 Lut 2012, 03:00

Witam!

Mam do Was dwa pytania.
'Pacjent' to jak w tytule Mazda 323F BA 1.8 z 97 roku, 230k km nalatane- raczej uczciwe.

Właścicielem jestem od niedawna, jedyna rzecz, która 'wyszła' na wierzch po kupnie, to branie, a właściwie picie oleju- litr wystarcza na... 400-600km w zależności z jakich obrotów się korzysta.

Zapadła decyzja- coś z tym trzeba zrobić. Znajomy mechanik ma taką koncepcję- chce zdjąć głowicę, oblukać co nie co, i zrobić- kompletny rozrząd razem z pompą wody (tak przy okazji tego wszystkiego, dwa że świeżo po zakupie), i do tego- uszczelniacze zaworowe, simmeringi itd. ("itd" napisał mi w esku, muszę dopytać czy i o co jeszcze mu chodziło), do tego wszystkiego oczywiście świeży olej plus filtr plus dodatkowo wlanie preparatu ceramizer. Krzyknął za to okolice 1500zł, niecałych. I tu pojawia się pierwsze pytanie- to są rozsądne pieniądze za te rzeczy?

Dwa- zdałem sobie sprawę, o jakiej kwocie (sporej) mówimy- czy może nie lepiej zastanowić się nad wymianą silnika? Czy to jest przysłowiowy 'kot w worku'?

I tak na koniec- autko kopci zaraz po odpaleniu- naczytałem i nasłuchałem się, że to raczej uszczelniacze zaworowe. Podczas nagłego wciśnięcia gazu- wielkich kłębów dymu raczej (nie znam się) nie zauważyłem, w dodatku kompresja na cylindrach jest ok- czyli pierścienie raczej są w porządku?

Co o tym wszystkim myślicie, bawić się w ten remont, czy szukać silnika?

Nie znam się zbytnio, będę wdzięczny za odpowiedzi,
pozdrawiam :)
kprzemek1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

07 Lut 2012, 09:13

Pierwsze,to trzeba zdiagnozować przyczynę znikania oleju,jeśli nie wycieka na zewnątrz,robisz próbę olejową i wiesz czy to pierścienie tłokowe,czy uszczelniacze zaworowe,nie musisz silnika rozbierać !
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowa fabryka Audi w meksykańskim San José Chiapa
    Budując nowy zakład produkcyjny w meksykańskiej miejscowości San José Chiapa, Audi jeszcze bardziej wzmacnia pnącą się w górę sprzedaż na rynku północnoamerykańskim. Położenie kamienia węgielnego w stanie ...