4 tysiące na pierwsze auto.

08 Sie 2011, 18:52

Witam, mam 4 tyś na autko i takie wymagania ;) Jako że jestem młodym kierowcą i autem będe jeździł dosc dużo to musi w miarę mało palić, dlatego myśle nad samochodami z LPG.
- auto musi być w miarę mocne, ale zarazm ekonomiczne
- wersja 4/5 albo 3/4 drzwi niema zbytnio znaczenia, ale chciałbym aby z tyłu było w miarę duzo miejsca aby moi pasażerowie nie musieli siedzieć w ścisku na dłuższej trasie :)
- aby było mało awaryjne, i najlepiej w takim stanie abym mógł nim spokojnie nie martwiąc się ze odpadają płaty zgnitej blachy.

W obecnej chwili nie mam żadnych propozycji do tego co podałem i prosze Was o pomoc :)
młody937
Początkujący

08 Sie 2011, 19:37

A może by tak Punto w dieslu?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sie 2011, 19:44

Witam. Przyłączam się do prośby, żeby nie robić nowego tematu.
ok. 4 000zł
Wymagania podobne jak kolega.
Zastanawiałem się nad Punto, Seicento, Corsą B, Astrą I.
Ople koledzy odradzali, bo rdza pojawia się już nawet w młodszych modelach.
Najlepsze wydaje się być Punto.
Piciek
Nowicjusz

Auto: BMX Heavy Blue za 250zł oddam

08 Sie 2011, 20:36

Punto fajne autko :) myślałem też o dieslu, a więc macie jeszcze jakieś inne propozycje dieslów? :)
młody937
Początkujący

08 Sie 2011, 20:37

Czy punto wydaje się lepsze hmm to zależy. Opel ma słabą blahę, ale w większości przypadków dziurki da się zakleić samemu za małą kasę i do jeżdzenia autem za 4tys. wystarczy. Punto może ma lepszą blahe, ale mechanicznie nie może się równać z astrą. Podobnie jeśli chodzi o komfort, zawieszenie itd. Ja i tak bym stawiał na opla, mimo że blaha słaba.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

08 Sie 2011, 22:36

No ale kto tu porównuje,ja tylko zaproponowałem bo znam to autko i wiem jak sprawa wygląda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Sie 2011, 22:56

barol: pisałem do kolegi o nicku: piciek, który pisał o oplach i stwierdził, że punto jest lepsze.
pit85
Aktywny

08 Sie 2011, 23:00

A ok :wink:
Barol
Awatar użytkownika

09 Sie 2011, 08:10

Jak auto ma byc na dluzej to Punto bo jest ocynkowane a usterki to pierdółki ktore mozna tanim kosztem wykonac we wlasnym zakresie.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

09 Sie 2011, 09:08

kowalsky: Punto to auto na dłużej? Fiaty z tamtego okresu nie były zbyt dobre mechanicznie, w ogóle nie potrafie sobie przypomnieć czy widziałem ostatnio punciaka z początków produkcji, który jeszcze jeździ. A 18letnich opli nadal widać sporo więc głupoty gadasz. Poza tym bez przesady nie każdy opel jest zarażony rdzą i się zaraz rozpadnie. Punto nawet jeśli ma ocynk, to przy dużym przebiegu większość rzeczy niestety wysiada i nie są to pierdółki. Jeśli chcesz jeździć długo autem za 4tys. to zdecydowanie bierz opla/vw/micre/swifta, bo fiaty lat 90-tych jeżdzą tylko do pewnego przebiegu i potem szkoda na nie kasy.
pit85
Aktywny

09 Sie 2011, 11:35

W 4 tys znajdziejsz peugeota 306 w dieslu (1.9). blachy ocynk, silnik pali wszystko co tluste ;)
Jedynie na co musisz zwrocic uwage to stan tylnej belki. Jezeli jest zniszczona albo mocno zapuszczona to regeneracja ok 700-800 zl. Jezeli uszczelniacze / lozyska wymieniane na czas to belka przezyje auto. To samo dotyczy citroena ZX czy Saxo. W Saxo siedzial bardzo fajny diesel 1.5.
Klima rzadko byla w tych autach ale el szyby i szyberdach jak najbardziej. Czesci tanie i powszechnie dostepne i co bardzo wazne konstrukcja prosta, sprawdzona w wieeeeeeeelu egzemplarzach.

pozdr
viwaldi
viwaldi

09 Sie 2011, 12:39

pit85 nie zgodze sie,zapraszam do mnie to zobaczysz dwa Punta w db stanie,obydwa mają moi kumple.Jeden jest z 95roku,3właściciel od nowości,193tys.km a drugi z 99roku,od nowości w jednych rękach i coś koło 80tys przebiegu.
A do autora tematu to może Lanos?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

09 Sie 2011, 19:34

A może fiat bravo? albo jakiś ford lub honda civic V? :)
młody937
Początkujący

09 Sie 2011, 20:54

Taki Golf z gazem [link do oferty na Allegro wygasł] to myśle , że także jeszcze długo polata nawet pewnie dłużej niz te Fiaty szczególnie w dieslu;)
Pozdro
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

Miejscowość: Polska

09 Sie 2011, 21:02

No tak tylko że większość takich Golfów będzie już po poważnych wypadkach a takie Fiaty można łatwo dorwać w db stanie i które nie miały wypadku.
Barol
Awatar użytkownika