40 tysięcy na 2 samochody

30 Sie 2019, 11:36

Kłaniam się nisko.
Drodzy Państwo szukamy z żoną dwóch aut na Wrocław ( na obrzeża miasta ). Mieszkamy w Niemczech przy granicy z Holandią. Od kiedy jest " nagonka " na diesle ceny rynkowe samochodów na ropę spadły, ale benzyn wzrosły. Pierwotnie zastanawialiśmy się nad benzyną z LPG ( zamontować w Polsce ), ale teraz sam nie wiem do końca co zrobić.
Mamy 40 tysięcy. Żonie podobają się :
1. Peugeot 308 CC
2. Fiat 500
3. Honda Insight

Mi zaś : Laguna ( ta najnowsza ), Mondeo i Insignia.

Czy warto skupić się na którychś z tych samochodów? Chcielibyśmy oba kupić tu na miejscu i zwieźć do Polski, zatem każdy wybrany musi mieć silnik do 2.0, żeby nie polegnąć przy opłatach.

Warto kupić diesla do miasta? Co prawda po centrum będziemy się poruszać sporadycznie. Dużo za to podróżujemy nie tylko po kraju.

Pozdrawiam serdecznie. Paweł
Laikmoto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 11 2006
Auto: Nie mam

31 Sie 2019, 11:44

To może inaczej - warto skupić się na jakimś dieslu bez dpf i dwumasy czy serio jest to bez sensu i tylko benzynowe silniki tych modeli które wymieniłem?
Laikmoto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 11 2006
Auto: Nie mam

31 Sie 2019, 16:54

A co Tobie ten DPF i ta dwumasa tak wadzą? - bo tak wyczytałeś? - ale co tak naprawdę wyczytałeś?
Dzięki dwumasie masz lepszy komfort jazdy a w benzynie masz sprzęgło ... w dieslu masz sprzęgło i dwumasę ... jedno i drugie to element eksploatacyjny, nie wymieniasz tego co miesiąc, ale albo w ogóle, albo raz na kilka lat.
A jeśli odpowiednio użytkujesz diesla to z DPF-em nie powinno być problemu (oczywiście zależy co kupisz), a jak będzie trzeba wymienić to ponownie - raz na kilka lat (raz na spory przebieg), a kwoty nie są już jakieś astronomiczne tylko można to wrzucić w normalny serwis auta
... i masz spokój.

Jeśli robisz sporo tras to przecież diesel się nada, do tego wolnossąca benzyna nie da Tobie takiego momentu obrotowego jak diesel, no i spalania.
Ja na trasie do Polski dieslem 2.0 HDi 140 koni mam spalanie na poziomie 6l ON/100km ... 2-litrowymi benzynami na tej trasie wychodziło spalanie rzędu 9,2-9,5l i nie ta dynamika jak w dieslu.
Do tego w Europie Zachodniej masz diesla sporo tańszego od benzyny, a na jednym baku zasięg ok. 1100km.

Dobre diesle masz w Mondeo 2.0 TDCi 140/163 konie, Citroenie C5 2.0 HDi 140/163 konie i Peugeocie 508 2.0 HDi 140/163 konie (wszystkie mają ten sam silnik).
tomekdk

31 Sie 2019, 20:32

tomekdk napisał(a):Dzięki dwumasie masz lepszy komfort jazdy a w benzynie masz sprzęgło ... w dieslu masz sprzęgło i dwumasę
dwumasę można często spotkać w benzyniakach mniej więcej 120KM+, ale niewiele osób o tym mówi. Trwalsza niż w dieslach, bo nie przenosi takich sił.

Abstrahując, 40k nie wystarczy na dwie Insignie (chyba, że takie, z których ma powstać jedna, wtedy ok).

EDIT: ok, czaję. Dla żonki 308 CC, 500 lub Insight, a dla Ciebie Laguna czy Insignia.
I tak będzie ciężko mając 40k :ok:
Ostatnio edytowany przez mike, 31 Sie 2019, 20:34, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Sie 2019, 20:42

Dokładnie, jak 40k na 2 auta to ... nie ma też wielkiego pola manewru a główny czynnik będzie ten z rodzaju najgorszych - czyli jakie auto uda się najtaniej kupić, a diesle będą pewnie trochę zajechane.
W 308 masz bardzo dobry silnik diesla 2.0 HDi a Renault ma dobrą benzynę 2.0
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Bezpieczna zmiana pasa ruchu - martwe pole w lusterku
    W ubiegłym roku nieprawidłowa zmiana pasa ruchu była przyczyną 480 wypadków drogowych spowodowanych przez kierujących(1). Manewr ten wykonujemy tak często, że łatwo możemy zapomnieć się i nie skontrolować wcześniej ...