Witam serdecznie!
Jestem nowy na forum, więc na wstępie chciałbym napisać, że miło mi gościć na Waszym forum
![Uśmiechnięty :)]()
Jak w temacie, poszukuję samochodu do kwoty maksymalnie 8 tys. zł. Moje autko już się trochę wysłużyło, Rover 400 rocznik '99, więc szukam czegoś minimum z rocznika 2001 aby kupić już coś nowszego. Zależy mi na samochodzie, do którego nie będę dokładał zbyt wiele w czasie eksploatacji, oprócz paliwa rzecz jasna
![Wink ;)]()
czyli powinno być w miarę mało awaryjne. Rocznie robię przebiegi ok. 12 tys km, więc nie wiem czy zakup diesla byłby dla mnie najlepszym wyborem, za dobrą alternatywę uważam benzynę + założenie instalacji LPG lub kupno samochodu już z instalacją. Samochód ma mi służyć głównie na dojazdy do pracy (w obie strony ok. 30 km), krótkie odcinki w tygodniu (po kilka km), czasami jakiś dalszy wypad z narzeczoną na weekend + wakacje itp.
Skupiłem się na poniższych modelach:
Daewoo Lanos z silnikiem 1.6 + LPG
Seat Ibiza FL z najmocniejszą jednostką 1.4 16V + LPG
Opel Astra 1.7 DTI lub 1.8 16V + LPG
Ford Focus Mk1 1.8 16V + LPG lub 1.8 TDDI
Nissan Almera 1.5 dCi lub 1.8 + LPG
Renault Laguna II 1.8 16V + LPG lub 1.9 dCi (wiem, wiem, królowa lawet
![Wink ;)]()
ale są one dosyć tanie, a być może istnieją już jakieś rozwiązania likwidujące problemy z elektroniką dlatego pytam też o ten model; poza tym sentyment do Renault, ponieważ ojciec wiele lat jeździ Clio II bez większych problemów z elastycznym silnikiem 1.4 16V)
Zdecydowałem się na zakup, ponieważ przez jakieś 5,6 lat nie będzie mnie pewnie stać na zakup nowszego samochodu, więc będzie to zakup na parę ładnych latek, a w planach budowa domu itd.
Proszę o sugestie i uwagi co do moich propozycji, z góry dziękuję.