5-drzwiowy Hatchback do 8 tys. zł

04 Mar 2014, 03:30

Witam serdecznie!
Jestem nowy na forum, więc na wstępie chciałbym napisać, że miło mi gościć na Waszym forum :)

Jak w temacie, poszukuję samochodu do kwoty maksymalnie 8 tys. zł. Moje autko już się trochę wysłużyło, Rover 400 rocznik '99, więc szukam czegoś minimum z rocznika 2001 aby kupić już coś nowszego. Zależy mi na samochodzie, do którego nie będę dokładał zbyt wiele w czasie eksploatacji, oprócz paliwa rzecz jasna ;) czyli powinno być w miarę mało awaryjne. Rocznie robię przebiegi ok. 12 tys km, więc nie wiem czy zakup diesla byłby dla mnie najlepszym wyborem, za dobrą alternatywę uważam benzynę + założenie instalacji LPG lub kupno samochodu już z instalacją. Samochód ma mi służyć głównie na dojazdy do pracy (w obie strony ok. 30 km), krótkie odcinki w tygodniu (po kilka km), czasami jakiś dalszy wypad z narzeczoną na weekend + wakacje itp.

Skupiłem się na poniższych modelach:
Daewoo Lanos z silnikiem 1.6 + LPG
Seat Ibiza FL z najmocniejszą jednostką 1.4 16V + LPG
Opel Astra 1.7 DTI lub 1.8 16V + LPG
Ford Focus Mk1 1.8 16V + LPG lub 1.8 TDDI
Nissan Almera 1.5 dCi lub 1.8 + LPG
Renault Laguna II 1.8 16V + LPG lub 1.9 dCi (wiem, wiem, królowa lawet ;) ale są one dosyć tanie, a być może istnieją już jakieś rozwiązania likwidujące problemy z elektroniką dlatego pytam też o ten model; poza tym sentyment do Renault, ponieważ ojciec wiele lat jeździ Clio II bez większych problemów z elastycznym silnikiem 1.4 16V)

Zdecydowałem się na zakup, ponieważ przez jakieś 5,6 lat nie będzie mnie pewnie stać na zakup nowszego samochodu, więc będzie to zakup na parę ładnych latek, a w planach budowa domu itd.
Proszę o sugestie i uwagi co do moich propozycji, z góry dziękuję.
DamianTSW
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Rover 400
Silnik: 1.6 16V Si
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Mar 2014, 10:43

Z tych co podałeś to Lanos,Ibiza,Astra II ale tylko w benzynie,Focus podobnie,Lagune bym sobie darował.
Ja od siebie zaproponuje Peugeota 406.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2014, 10:50

Dzięki za posta, ciekawa propozycja ta 406. Nie rozważałem zakupu tego samochodu. Poszukam informacji na temat tego silnika i ogólnie samochodu. Zapomniałem w temacie napisać jeszcze o Skodzie Fabii w wersji z silnikiem 1.4 16V najmocniejszym (bardzo trudno znaleźć taką wersję). W tej chwili chyba najmocniejszą pozycję ma Lanos z racji blachy, tanich części, silnika dobrze współpracującego z gazem i jego można dostać najmłodszego w tej cenie.
DamianTSW
Nowicjusz

04 Mar 2014, 11:11

Może jednak wyremontuj swój samochód i nim dalej jeździj. Ciężko to widzę. Przesiadka z Rovera do Lanosa? Uwierz mi, nie będziesz zadowolony.... Wg mnie wszystkie te samochody, które podałeś nie dorównają Roverowi...
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2014, 11:36

Rover faktycznie jest wygodny, silnik dynamiczny, ładne wnętrze z dobrej jakości tworzywa ale na tym plusy się wg mnie kończą. Troszkę przecierpiałem 2x wymieniając uszczelkę pod głowicą, całe sprzęgło, remontując zawieszenie ale taki już jego urok. Chciałem coś świeższego i mniej awaryjnego, co później będzie też w miarę łatwo sprzedać. Rzecz jasna nie chcę spaść z deszczu pod rynnę i rozważam poważnie zakup samochodu, który posłuży parę kolejnych latek. Ktoś napisze, po co sprzedawać skoro wszystko już wyremontowane, otóż nie wiem czy będzie tak dalej przez taki okres czasu, a przez planowane wydatki w przyszłości nie będę mógł sobie pozwolić na wymianę samochodu, a niestety droższy on już nie będzie i pewnie w końcu pójdzie za bezcen... Jeśli nic ciekawego wartego zakupu nie znajdę to może się skończyć tak, że go jednak zostawię ale proszę o propozycje.

Poniżej kilka ofert, które mnie zainteresowały:
[link do Tablica wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
DamianTSW
Nowicjusz

04 Mar 2014, 11:41

No to Lanos,Ibiza czy Focus nie beda niestety świeższe.
Ibiza III to wydatek minimum 10-11tysięcy a tu od handlarza 9000zł..
Almera lubi rdzewieć i z gazem to średni pomysł.
Astra była już tutaj kiedyś na forum wrzucana i też bym odpuścił bo auto z Radomia a tam wiadomo nieuczciwi handlarze w skrócie.
Lanod dostał w przód i od handlarza który kupił go pewnie za pół darmo..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Yaris 1.5 Hybrid - test spalania
    Jak przystało na miejskie auto, Toyota Yaris Hybrid nowej generacji okazała się najoszczędniejszym z modeli testowanych przez What Car w kategorii ulicznej eksploatacji, osiągając w mieście wynik 2,94 l/100 km. Zastosowany ...

04 Mar 2014, 14:18

Pisząc "świeższe" miałem na myśli młodszy rocznik :)
DamianTSW
Nowicjusz

04 Mar 2014, 15:21

Astra II 1.6 benz

lub jak chcesz ekonomicznie to Fiat Punto II
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006

04 Mar 2014, 15:33

Dzięki za propozycje. Daewoo Lanosem będę musiał się przejechać, bo nie wiem czy ten komfort jazdy jest faktycznie tak wiele gorszy od Rovera. Jeśli chodzi o Fiata to niestety ale nie mam przekonania do tej marki, słyszałem też, że łatwo korodują. W tym momencie moim faworytem jest Opel Astra II z LPG. Silnik 1.8 jest dużo bardziej paliwożerny od 1.6?

Mam jeszcze pytanie odnośnie Skody Fabii. Jakie macie opinie na temat tego samochodu? Czy blachy są dobrze zabezpieczone przed korozją, czy są awaryjne? Chodzi mi konkretnie o ten silnik 1.4 16V 100KM. Jeśli chodzi o cenę to czy można znaleźć dobry egzemplarz w tych granicach cenowych?
DamianTSW
Nowicjusz

04 Mar 2014, 15:36

bardziej z Fabi bym Ci proponowal 1.2 , tam sie niema co psuc, sa generalnie niezle wykonane, dobrze znosza gaz, bd najswiezsza z tych wszystkich aut, czesci tanie

co do astry 1.6 a 1.8 jezeli w gazie roznicy nieodczujesz;) ale ja bym osobiscie wybral 1.6
Nethann
Aktywny

04 Mar 2014, 15:52

Fiat gnije :mrgreen: przecież w większości egzemplarzy był ocynk,wogóle Focus gnije bardziej od Fiata i Almera też szczególnie tylne nadkola.
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2014, 15:54

gnije to co bylo bite i zrobione najtaniej jak sie da, taka jest prawda
Nethann
Aktywny

04 Mar 2014, 16:06

Nie zawsze,czasami lata też robią swoje.
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2014, 16:30

Nie twierdzę, że wszystkie samochody marki Fiat czy marki X będą gniły, nie uogólniajmy :) Tylko dobrze utrzymane egzemplarze nie będą miały ognisk korozji. Tak wiekowe już samochody (10, 11, 12 lat) będą miały dobrą blachę jedynie dzięki garażowaniu i dbaniu przez właściciela. Niestety często są to "odpicowane" na pokaz egzemplarze wcześniej będące wrakami i sprzedawane przez handlarzy, a tego chcę uniknąć. Szukam ofert od osób prywatnych i w ogłoszeniach lokalnych z nadzieją, że znajdę coś godnego uwagi. Gdyby komuś się chciało również coś polecić to jestem z Częstochowy, więc zawsze mogę coś pooglądać w okolicy.
DamianTSW
Nowicjusz

04 Mar 2014, 17:02

Zobacz na te oferty:
stoją w jednym komisie.
Barol
Awatar użytkownika