Audi czy VW

01 Mar 2014, 17:31

Witajcie ; )
Obecnie jestem posiadaczem VW GOLF III '92 lecz już nie długo gdyż samochodzik jest w naprawdę złym stanie i nie opłaca się go remontować gdyż pochłonęło by mi to mój na prawdę skromny budżet - jestem uczniem szkoły średniej i dorabiam w weekendy, wiec jest tego nie wiele.
NA początku kwietnia Golfina niestety idzie na złom bo wątpię czy ktoś by ją kupił z takimi dziurami, rdzą i wadami technicznymi, chociaż i tak szkoda mi tego samochodu bo to mój pierwszy samochodzik ; (
I teraz rodzi się pytanie - czy zostać przy tej samej marce i kupić ten sam model czy lepiej by było szukać dłużej i kupić Audi 80 B4 ?
Zdaję sobie sprawę, że natrafienie na niebitą 80-tkę jest trudne ale dla chcącego nic trudnego jak to mawiają ; )
Różnica cen części eksploatacyjnych nie jest bardzo duża między Audi a VW - średnio wychodzi o 70 - 100 zł więcej.
VW Golfy znam bardzo dobrze - wiele się narobiłem przy obecnym a i tak wszystko psu w dupę ; P
jednak jeżeli chodzi o 80-tke to zawsze mi się bardziej podobała i też nie jest to skomplikowane auto.
Wiec zwracam się do Was - co byście polecali ? VW czy Audi (nie patrząc na ceny samochodów czy dostępność zadbanych modeli na rynku - interesuje mnie Wasza opinia )
Pozdrawiam : )
Overdose
Nowicjusz

Auto: VW GOLF III

01 Mar 2014, 18:21

pytanie ile masz tej kaski?

najlepiej odpuścić VAGi, bo ciężko znaleźć coś ładnego i w końcu sam się przekonałeś leżąc pod Golfem, że tek różowo z nimi nie jest pod względem niezawodności
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Mar 2014, 18:40

dzida napisał(a):pytanie ile masz tej kaski?

Właśnie..
Jeżeli jest jej mało to kup takiego samego Golfa a tego swojego zostaw. Jak coś padnie to po prostu przełożysz :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Mar 2014, 02:11

Zostawi i za ubezpieczenie zpalaci wiecej niz ten golf jest wart pewnie :P
Niech powyciaga co sie da i na zlom - bedzie taniej.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

02 Mar 2014, 07:54

Ale po co ubezpieczenie? Niech stoi bez ubezpieczenia, jaki to problem?
Koniu
Forumowicz VIP

02 Mar 2014, 09:43

A ja bym kupił to co szybciej znajde w lepszym stanie. Szukajcie a znajdziecie :naughty:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Mar 2014, 11:46

kon146 napisał(a):Ale po co ubezpieczenie? Niech stoi bez ubezpieczenia, jaki to problem?

Zasadniczo to taki, ze to nielegalne... Brak oc moze troche kosztowac nawet jak samochod nie jezdzi.
Yankee
Aktywny

02 Mar 2014, 12:00

Jeżeli ma się dom i własną działke to nikt się nie przyczepi.. Wpychasz go pod drzewo albo przykrywasz kocem i jest git :ok: Gorzej jak stoi pod blokiem. Wtedy rzeczywiście wykręcić wszystko co się da, części blacharskie i wnętrze sprzedać a mechaniczne zostawić
Koniu
Forumowicz VIP

02 Mar 2014, 12:07

Ale tu nie chodzi o to jak dobrze sie go schowa :)

Wszystkie OC sa widoczne w UFG, jak nagle ktos nie wykupuje oc, a samochod nie zostal wyrejestrowany, to po pewnym czasie mozna dostac wezwanie do zaplaty - nikt nie przyjdzie sprawdzic czy masz auto schowane czy nie :)

Radze poczytac edukacyjnie:
http://www.polskieradio.pl/42/259/Artyk ... 00-zl-kary
Yankee
Aktywny

02 Mar 2014, 12:16

No to jaki problem go wyrejestrować :?: Nie dramatyzuj.. U mnie we Wrocku, czyli w dużym mieście stoją 3 graty na podwórku już ponad 2 lata i nikt z tym nic nie robi.
Koniu
Forumowicz VIP

02 Mar 2014, 15:48

Ja planowałem wyrejestrować Golfa, wykręcić co się da a resztę na złom gdyż kasa ze złomowania jest mi potrzebna. Jeżeli chodzi o kasę na nowe auto to muszę jeszcze popracować i dozbierać - wg. moich szacunków do końca czerwca powinienem nazbierać kasy w przedziale 6500 - 8000 zł.
Gdybym kupił znów Golfa to miałbym części i ew. wymianę.

Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to obecnie koszt ubezpieczenia wynosi 1500 zł rocznie co jest cholernie nie opłacalne bo samochód jest m.w. tyle samo wart.

Bardzo dziękuję za wszystkim którzy się wypowiedzieli, czekam na więcej odpowiedzi.
Pozdrawiam ; )
Overdose
Nowicjusz

02 Mar 2014, 16:36

Witam
Części do VW są tanie (ale mając Golfa pewnie o tym wiesz), na Twoim miejscu pozostałbym przy niemieckiej marce. Po za tym mechanicy znają te samochody i nie będą musieli się na nich uczyć. Audi owszem jest trochę lepiej wykonane, ale i cena jest znaczne wyższa (pomijam egzemplarze totalnie zajechane, bo innych w tej cenie nie uświadczysz). Golf lub Polo, to chyba optymalny wybór.

Ps.
Wyrejestrować pojazd całkowicie można tylko w dwóch przypadkach, zezłomować (z kwitem), lub wywieźć za granicę.
ern
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi
Silnik: AVU

02 Mar 2014, 17:25

Jeżeli chodzi o części i naprawianie to różnice w cenach są niewielkie poza tym tata ma warsztat więc rabaty na częściach są a jeżeli chodzi o naprawy to robię to sam pod okiem taty - w końcu się zna na tym ; )
Dlatego jeżeli chodzi o awarie to raczej mi to różnicy nie sprawia.
Co do cen to faktycznie są większe w przypadku Audi ale jak się trafi na dobry egzemplarz to cena będzie tego warta - Golfy są bardzo pognite...
Overdose
Nowicjusz

02 Mar 2014, 18:05

No cóż, sam mam Audi, lecz po swoje musiałem jechać do Niemiec. W Polsce bardzo trudno coś wyłowić z prostej przyczyny, nikomu nie opłaca się przywozić sprawnego i dobrego samochodu. Sam zobacz ceny w Niemczech, (mobile.de) są dużo wyższe niż u nas, tylko że u nas są same wraki, bo jak inaczej mogłyby o tyle mniej kosztować, promocja?.
ern
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi
Silnik: AVU

02 Mar 2014, 19:38

Ja nie mam możliwości jechać za granicę po auto ; P
Nie dogadałbym się po drugie ceny tam są większe i musiałbym dupać o wiele dłużej na taką Audiczkę z Niemiec - samo auto, droga, opłaty ...
Overdose
Nowicjusz