06 Gru 2011, 23:40
Wątek który poruszyłem praktycznie kończy się.
Z podziękowaniami dla uczestników krótko
porady i opinie motywowały do zgłębiania tajników wiedzy o motoryzacji (fakt że to tylko ułamek wiedzy ale ...) dużo pisać ............ .
Mój wybór to trzy modele
1.Ppeugeot 308 silnik benzynowy 120 kM (tu trochę się wypowiem - obiecywałem podzielić się opinią po przetestowaniu). nie wypowiadam się o stylistyce - to temat gustu każdego z osobna
- Jazda za kierownicą bardzo wygodna, spokojne prowadzenie pojazdu, bardzo szybka aklimatyzacja, wewnątrz cichy na wybojach - droga brukowa (niektóre właściwości porównuje z wytłuczoną octavią, vw polo III, wyciszonej audi 80b3), na asfaltowej jezdni prowadzenie bardzo dobre, dostęp do wszelkich udogodnień i bajerów bez problemowy, siedziska twarde ale wygodne (w egzemplarzu który testowałem brak nastawień w oparciu) dynamika jazdy na poziomie mocy 120 (mniejsza z dynamiką octavi 130 kM ON przy obrotach powyżej turbo dziury), kanapa z tyłu niestety -dwie osoby wygodnie, trzecia - dziecko mało kapryśne, ekonomiczność - tylko opinie użytkowników z odpowiednim stażem użytkowania. Jeszcze jedno - jako użytkownik octavi (zapewne przyzwyczajenie) moja octavia w porównaniu z 308 pomimo wnętrza mniej zaawansowanego estetycznie daje większe poczucie swobody i wygody. Tylko, że jak pisałem wcześniej 308 daje szybką aklimatyzację i po nawet krótkiej jeździe staje się przyjazna.
2. Dacia Duster
3. Fiat Brawo
Propozycja 2 i 3 przed testowaniem praktycznym.
Po wszystkich testach i zastanowieniach zadecyduje.
Jeszcze raz dziękuje za udział na forum, a o ile Wam czas pozwoli proszę o opinie (krytyka wskazana - o ile stonowana to z mojej strony bez obrazy) .