Auto ciężarowe wykorzystywane jako osobowe

05 Gru 2011, 22:12

Witajcie

Mam pytanie czy auto ciężarowe mozna wykorzystywać jako osobowe? Czy jezeli w dowodzie zarejestrowany jest miniVAN jako ciezarowy 2-osobowy - to czy mogę nim podróżować z 5 lub 7 osobami jak jest taka możliwość? Jak to wygląda? Może ktoś pomóc?
sebadon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1992

05 Gru 2011, 22:35

Niestety nie ma takiej mozliwosci bo kazda kontrola policji to mandat jezeli auto jest zarejstrowane na 2 osoby jedyna opcja to wstawic kanapy dwie ale trzeba to zglosic i otrzymac homologacje i otrzymac zmiane w dowodzie z ciezarowego na osobowe innej mozliwosci nie ma
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

06 Gru 2011, 21:56

To w takim razie czy jest jakakolwiek opcja aby samochód miał homologację na cieżarowe a mozna jeździć nim z rodziną 5 osobową legalnie?
sebadon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1992

06 Gru 2011, 22:30

jest taka możliwość udajesz się do wyspecjalizowanego warsztatu na montarz siedzeń ewentualnie jak już takie masz to musisz się dogadać żeby ci dali kwitek że to oni zrobili ( 100 - 200 zł o ile się na taki kwitek zgodzą :wink: ) później jedziesz na pełny przegląd , na zmianę liczby osób nie ważne kiedy ci się kończy ten obecny i z kwitami do Wydziału komunikacji ,jest sporo samochódów ciężarowych 5 osobowych , ot chodzby Nubira którą miałem 5 osób i 550 kg ładunku miała
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry
    Nowa Toyota Camry to kolejny wielki powrót. Japoński sedan był niedostępny w polskich salonach Toyoty przez 14 lat. W tym roku powrócił i tak jak nowy RAV4 jest oparty na modułowej platformie GA-K z rodziny ...
    Czy obwodnice miast powinny być płatne?
    Czy płacenie za obwodnicę stawia pod znakiem zapytania sens jej istnienia? Przecież obwodnica ma za zadanie odciążenia centrum miasta. W przypadku jak będzie płatna to czy kierowcy nie wybiorą jednak przejazdu przez centrum.