20 Wrz 2011, 15:49
Witam. Jestem zainteresowany kupnem samochodu używanego z końca lat 90-tych do powiedzmy 2002 roku. Zawsze byłem za 5-cio drzwiowymi hatchbackami ze względu na funkcjonalność bagażnika, a dosyć duży 5-cio drzwiowy samochód to dla mnie wymóg dla mojej 4-ro osobowej rodziny. Lecz jak to bywa z niektórymi mężczyznami zdarza się że jadąc sam lubię sobie pedał gazu docisnąć mocniej i gwałtowniej. I tu zaczyna się temat, w którym chciałbym usłyszeć co macie do powiedzenia, gdyż moje wymogi nie wiem czy nie są zbyt wygórowane. Interesuję mnie bowiem Spory 5d Hatchback, który byłby przede wszystkim jak najbardziej bezawaryjny, miał dosyć miejsca dla 4 osób, miał poniżej 9s do setki a jego moment obrotowy był wysoki już w niskich partiach obrotów silnika i nie było zbyt paliwożerne. W swojej dotychczasowej karierze kierowcy posiadałem takie samochody jak Vectra A 1.8 (miłe wspomnienia ze względu na wielkość auta i ceny części poza tym wersja po liftowa była dość ładna) Carina E 1.6 XLI i 2.0 CDX (CDX wersja Angielska po przekładce, ogromne zadowolenie z silnika, gabarytów wnętrza oraz całego auta plus wygląd jak GTI poza tym auto niesamowicie trwałe) i ostatni nabytek skierowany w stronę mojej Żony to Citroen Xsara 1.8 16v. Typy jakie mam to:
Carina E GTI- 2.0 3S-ge 176/156km do tego spory moment, moc, przestrzeń, trwałość
Primera P11 GT 2.0 150km można powiedzieć japoński konkurent dla Cariny GTI
Honda Civic 1.8 VTI ponoć świetna krzywa momentu i japońska trwałość, 90% momentu już przy około 2800 RMP nie wiem jak z miejscem dla 4 osób
Jakie jeszcze auta nie koniecznie japońskie, lecz bardzo trwałe z dobrymi osiągami,z umiarkowanym apetytem nie koniecznie benzyna, koniecznie 5d hatchback możecie polecić ?? Chodziły mi jeszcze po głowie Galant, Vectra B, Mondeo, Mazda 323 i 626, Laguna, lecz żeby były znośne osiągi to musiały to by być z silnikami v6 a wtedy trzeba zapomnieć o spalaniu rzędu 8-11 litrów benzyny. Poza tym Laguna to 3.0 v6 i potworne ceny części do tego modelu z tym silnikiem, Na Mazdach się nie znam ale tez musiały by być pewnie v6 a Mondeo i Vectra nie należą do aut super trwałych, Galant natomiast niezłe spalanie silnika 2.5 lecz albo sedan albo kombi i drogie ogólnie części zawieszenia.
Zależy mi na tym by samochód jechał już od niskich obrotów a nie od jak to ma większość benzynowych R4 16v dopiero na wysokich obrotach. Samochody będą z rynku Angielskiego gdzie tam też będą użytkowane. Piszcie proszę wszelkie sensowne propozycje i korygujcie mnie bo może złymi samochodami się interesuję bądź jestem w błędzie. Dzięki śliczne za przeczytanie mej lektury i pozdrawiam.