Zapytanie odnośnie procedur

23 Sty 2014, 09:58

Witam. Mam takie pytanie
W pazdzierniku 2013 zakupilem od goscia z Krakowa samochód fiat cinquecento 900 który stał na Gliwickich blachach. (czyli samochód nie był zarejestrowany na niego).
Sprzedający udzielił mi informacji aby w celu zarejestrowania samochodu zabrać do wydziału komunikacji wszystkie umowy które mi dał. (Umowa pomiędzy gościem z Gliwic a Krakowa oraz umowę którą podpisaliśmy.)
Złożyło się tak że kilka dni temu sprzedałem dalej tego fiata CC nie rejestrując go, dałem kolejnemu nabywcy wszystkie umowy i udzieliłem tej samej informacji.

I teraz pojawia się seria pytań.
Czy wszystko jest zgodnie z prawem ? (Czy mogłem sprzedać samochód który nie był na mnie zarejestrowany ? )

Co z ubezpieczeniem ? Samochód ma ubezpieczenie do sierpnia 2014 i jest zapisane na gościa z Krakowa od którego brałem samochód.
Co w razie ew. kolizji,wypadku. ?
Czy musze zgłaszać w wydziale komunikacji, że sprzedałem ten samochód ?
Prosze o konkretne informacje.
Pozdrawiam !
Barteeko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 1994
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2014, 13:06

Barteeko napisał(a):Czy wszystko jest zgodnie z prawem ? (Czy mogłem sprzedać samochód który nie był na mnie zarejestrowany ? )
Jezeli była ciągłość włascicieli/umów k/s/to wszystko jest dobrze..
Barteeko napisał(a):Czy musze zgłaszać w wydziale komunikacji, że sprzedałem ten samochód ?
Nie rejestrowałes na siebie a więc nie masz co zglaszac ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

23 Sty 2014, 13:16

A co jeśli chodzi o ubezpieczenie ?
Co w razie kolizji gościa który kupił ode mnie samochód ?
Barteeko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 1994
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna + LPG

26 Sty 2014, 13:11

Barteeko napisał(a):A co jeśli chodzi o ubezpieczenie ?

Ubezpieczenie też nie jest na Ciebie, więc nikt Ci żadnych szkód nie narobi. Ubezpieczyciel nie ma Twoich danych, dla Ubezpieczyciela w ogóle nie istniejesz :ok:
Barteeko napisał(a):Co w razie kolizji gościa który kupił ode mnie samochód ?

Nic. Nie ma Cię ani w dowodzie rejestracyjnym, ani na ubezpieczeniu. A gdybyś nawet był, to zawsze masz umowę kupna/sprzedaży i w razie co, to pokazujesz, że w dniu tym i tym sprzedałeś samochód i co się później z nim stało to Cię nie interesuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...