REKLAMA
Cześć
Myślę, że za kilka miesięcy będę przymierzał się do zmiany samochodu i już teraz chciałbym się trochę rozeznać co do rodzaju paliwa, polecanych modeli i konkretnych silników.
Moje użytkowanie samochodu to w 90% przejazd 30km w jedną stronę. Około 20km niezabudowanego i 10km zabudowanego - w tym miasto. Raczej w korkach za bardzo nie stoję, ale jednak czasami się zdarzy. Roczne przebiegi +-13 000km.
Styl jazdy jaki preferuję określiłbym jako "względnie dynamiczny". Nie piłuję samochodu, nie przekraczam znacznie prędkości, ale spod świateł ruszam, no właśnie - względnie dynamicznie (Lanos 1.5 w gazie, inaczej niż względnie się nie da ), a dalej rozpędzam też dość sprawnie jak na obecne możliwości.
W obecnym samochodzie brakuje mi właśnie dynamiki i elastyczności. Ciężko jest czasami szybciej się rozpędzić czy wyprzedzić ciężarówkę lub autobus. Kolejnym minusem jest wersja ABC - nie mam nic oprócz wspomagania
Od kolejnego auta wymagałbym:
- benzyna z gazem lub diesel - właśnie! Czy na takie moje przejazdy diesel da radę czy go zarżnę i koszty zarżną mnie? Mam po drodze gdzie depnąć, aby wypalić to i owo.
- w miarę niskiego spalania - obecnie Lanos pali mi +-11l LPG/100km i jest to całkowicie akceptowalne, kilka złotówek więcej też nie powinno być problemem
- jakiegoś komfortu - klimatyzacja, szyby w prądzie i takie tam
- dość przestronnego wnętrza - mam prawie 2 metry wzrostu
- rozsądnych kosztów części eksploatacyjnych
- dość prostej budowy - tak żebym w razie czego mógł coś z pomocą taty naprawić, a niekoniecznie musiał od razu biec do mechanika
- tego żeby buda była inna niż kombi i samochód nie był typowym dziadko-wozem - mam dopiero 20 lat i dzieciaków na razie nie planuję
- mocy, która pozwoli w miarę potrzeby depnąć i sprawnie wyprzedzać przy prędkości 80-100km/h.
- dobrze byłoby gdyby miał 5 drzwi, ale nie jest to wymóg konieczny
- żeby pojeździł jeszcze kilka lat
Te 8000zł, które podałem w tytule to kwota orientacyjna na sam samochód.
Modele, które wstępnie biorę pod uwagę:
1. Seat Leon I z silnikiem 1.9TDI 110KM na pompie - obawiam się, że wersja z 90km może być mułowata, nie chcę nic na pompowtryskach, 1.6 niby dobrze gra z gazem, ale z tego co czytałem to nie jedzie i dużo pali, a wszelkie 1.8 ciężko dorwać w dobrym stanie.
2. Seat Toledo II - silniki jak wyżej
3. Honda Accord VI - tutaj chyba było jakieś 1.8 137KM - obawiam się rudej
4. BMW e46 - jakieś 1.8 z gazem, ale szansa na kupno dobrego egzemplarza porównywalna z szansą na wygraną w lotka
I na ten moment chyba tyle. Odpadają wszelkie golfy, bo to jest paskudne, nudne i po prostu nie Ibiza też mi się zwyczajnie nie podoba Myślałem nad Focusem mk2, ale nie te pieniążki, a mk1 chyba nie podpasuje mi silnikowo
Zatem jeśli możecie to odpowiedzcie na kilka pytań:
1. Czy nie zarżnę tego 1.9TDI przy takiej jeździe?
2. Czy to 1.9TDI 110KM w Seacie ma jakieś DPFy czy inne cuda?
3. Czy znacie jeszcze jakieś ciekawe propozycje spełniające moje założenia?
Myślę, że w miarę rozsądnie opisałem mój "problem". Jeśli ktoś poświęcił chwilę na przeczytanie tego wszystkiego i chce się ze mną podzielić jakąś radą to słucham i z góry serdecznie dziękuję