A3 8L 1.8. Problemy z przyspieszaniem na benzynie.

07 Paź 2017, 22:07

Cześć, mam problem z moim Audi, ostatnimi czasy silnik ciężko chodzi na benzynie. Problem w tym że odpala bez problemu na benzynie , chodzi równiutko, cichutko na jałowym biegu, obroty nie falują, a jak chcę ruszyć no to rusza ale tak mu to przychodzi z trudnością, i potem jak chcę przyspieszyć to tak jakby dostaje paliwo kiedy chce, trzymam pedał gazu cały czas tak samo wciśnięty i tak jakby przyspiesza przez 1 sekundę a potem nie, i tak w kółko w różnych odstępach czasu, jak już się przełączy na gaz to chodzi wszystko elegancko. Co to by mogło być ? I jeszcze jeden mankament, przy jeździe na gazie raz pedał jest tak twardy że nie idzie go wcisnąć dalej niż 1/4 pełnego wciśnięcia, a raz tak gładziutko się wciska że aż miło do samego końca, i do tego przy 3,5 tyś obrotów zaczyna tak dosłownie na ułamki sekund szarpać silnik, przyspiesza ale szarpie przy tym, tak mniej więcej jak problem z benzyną lecz w dużo mniejszych odstępach czasu jest to szarpanie, lecz... gdy już dojdzie od tych 3,5 tyś obrotów do 4 to już wyżej chodzi wszystko ok. Przeczuwam sondę lambda, może to być przyczyna ?
MercK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2015
Auto: Daewoo

07 Paź 2017, 22:25

Świece
Filtr paliwa
Pompka paliwa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Paź 2017, 14:34

Zacznij od układu zapłonowego. Kiedy miałeś wymieniane świece i kablem WN?
Warto też zajrzeć do samej przepustnicy i ocenić czy nie wymaga czyszczenia.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Paź 2017, 14:36

Jedną rzecz naprawiłem, naprawiłem problemy z benzyną, uszkodzony był czujnik przepływki. Teraz ten drugi problem. Jak teraz benzyna chodzi to sprawdziłem czy na benzynie też przerywa powyżej 3tyś obrotów, no i... przerywa ale w mniejszym stopniu jak na gazie, co to by mogło być ? Źle wyregulowany gaz czy co ? Przy trzymaniu pedału gazu w jednej pozycji przyspiesza w miarę normalnie ale czuć szarpanie, przy wciśnięciu go głębiej nie przyspiesza a zwalnia samochód i dopiero po czasie zaczyna się ruszać ale z mocnymi szarpnięciami.
MercK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2015
Auto: Daewoo

23 Paź 2017, 20:58

Najpierw doprowadż do sprawności układ zasilania benzyną, a dopiero potem można się brać za LPG. Aczkolwiek niewykluczone jest, że jak naprawisz problem benzynowy, to problem gazowy też zniknie. Musisz wiedzieć, że instalacja zasilania gazem, jest o wiele bardziej wymagająca niż benzyną.
Zacznij jak wspominali koledzy od wymiany świec zapłonowych, przewodów WN oraz filtra powietrza, jeżeli dawno nie był wymieniany. Warto też zainteresować się przepustnicą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000