07 Paź 2017, 22:07
Cześć, mam problem z moim Audi, ostatnimi czasy silnik ciężko chodzi na benzynie. Problem w tym że odpala bez problemu na benzynie , chodzi równiutko, cichutko na jałowym biegu, obroty nie falują, a jak chcę ruszyć no to rusza ale tak mu to przychodzi z trudnością, i potem jak chcę przyspieszyć to tak jakby dostaje paliwo kiedy chce, trzymam pedał gazu cały czas tak samo wciśnięty i tak jakby przyspiesza przez 1 sekundę a potem nie, i tak w kółko w różnych odstępach czasu, jak już się przełączy na gaz to chodzi wszystko elegancko. Co to by mogło być ? I jeszcze jeden mankament, przy jeździe na gazie raz pedał jest tak twardy że nie idzie go wcisnąć dalej niż 1/4 pełnego wciśnięcia, a raz tak gładziutko się wciska że aż miło do samego końca, i do tego przy 3,5 tyś obrotów zaczyna tak dosłownie na ułamki sekund szarpać silnik, przyspiesza ale szarpie przy tym, tak mniej więcej jak problem z benzyną lecz w dużo mniejszych odstępach czasu jest to szarpanie, lecz... gdy już dojdzie od tych 3,5 tyś obrotów do 4 to już wyżej chodzi wszystko ok. Przeczuwam sondę lambda, może to być przyczyna ?