A3 problem z prędkością

19 Sty 2014, 18:21

Witam mam problem tego typu posiadam Audi a3 z motorem 1.8 sama benzynka.i jadąc ostanio tym autem osiągnąłem maksymalną prędkość 170 km/h moim skromnym zdaniem chyba zamało jak na ten motor.Miałem wcześniej audi a4 1.9tdi 110 km i leciał 200 a ten mniejszy mocniejszy i dużo mu jeszcze brakuję do starszego brata.co może być powodem? powiem tylko że kupiłem go z wyciętym katem i wyskakuje mi co jakiś czas błąd typu
16806 główny katalizator poniżej progu
i jeszcze 1 że mała mieszanka paliwa
co o tym myślicie wszystkim?pozdawiam
Leszczorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

20 Sty 2014, 16:49

Ja myślę, że wszystko jest ok, jeżeli silnik na wolnych obrotach pracuje bezproblemowo, na obroty wkręca się bezproblemowo, przyśpieszenie jest ok i spalanie też jest ok. Nie możesz porównywać silnika diesla TDi z silnikiem benzynowym, bo tu nie ma co porównywać. Silnik diesla ma zupełnie inną charakterystyke pracy niz benzyna.
No i po co ci jechać 200km/h? Nie uważasz, że to za dużo jak na nasze drogi? Na autosradzie jest strach jechać 150. Prędkośc w samochodach ma najmniejze znaczenie. Jak pojedziesz 100 to też dojedziesz i mało tego - są większe szanse, że dojedziesz :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2014, 17:00

nie chodzi o teo żeby jeździć tak szybko tylko pomyślałem tak że skoro tu nie ma całego osiągnięcia to i z reszta może być cos nie tak.spalanie nie jest wcalem takie małe tego motora bo spala sobie tak ok 12l na 100 przy spokojnej jeździe do 100 km/h .
Leszczorek
Nowicjusz

21 Sty 2014, 10:04

12 litrów na silnik 1,8 to troszkę za dużo. Silnik 2,0 spala około 10 l/100 przy spokojnej jeździe. Sprawdz, czy nie masz gdzieś wycieków.
Co do prędkości, to raczej szybciej nie będzie - silnik jest już w takim stanie, jakim jest i raczej prędkość max. się nie zmieni.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sty 2014, 12:17

choć właśnie to dziwne bo silnik bardzo ładnie pracuje.bo jak jeździłem oglądać inne to ten jak nowy chodzi.nie wiem czy np. to spalanie nie moze być spowodowane brakiem kata?myślałem właśnie nad kupieniem emulatora który oszuka sonde bo spaliny mogą ją mylić.
tylko zastanawia mnie np. też błąd że mieszanka jest uboga i nie wiem od czego to moze być spowodowane .
Leszczorek
Nowicjusz

22 Sty 2014, 10:28

No to trzeba zainteresować się sondą lambda.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak bezpiecznie przewozić psy?
    Wyjeżdżając, właściciele psów bardzo chętnie zabierają ze sobą swoje czworonogi, jednak nie zawsze zapewniają im bezpieczną podróż. Tymczasem źle przewożony pies stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale ...