A3 vs Bertone vs HC

09 Maj 2008, 11:02

Witam,
Zastanawiam sie nad kupnem jednego z samochodow cenowo stoja bardzo podobnie przy podanych rocznikach:

Audi A3 1.9 TDI 1999r
Opel Astra II Bertone 1.8 2000r
Hyundai Coupe 1.6 2001r

biorac pod uwage komfort jazdy mysle audi wygrywa, coupe ma twarde zawieszenie bertone nie wiem.
Bardziej bym stawial na ekonomie niz na osiagi i tu diesel prowadzi, choc slyszalem ze maja wpowadzic podatek na diesla za zanieczyszczanie powietrza jak w krajach z zachodu, wowczas ropniak z benzyna sie zrowna.
Wizualnie imho coupe ma najciekawsza stylistyke, bertone oraz audi troche kanciaste, oraz wnetrze hyundai`a ladniejsze.
Czesci najtansze beda do opla, najwiecej tego unas sie porusza, audi raczej tez nie powinny byc drogie, a z hyundaiem to mi powiedzcie bo nie wiem.

Przekonywalbym sie do tego hyundaia tylko najmniej wiem o tej marce. Jezeli jest to autko bezawaryjne to bym je bral.
Wyrazcie swoje opinie
deos
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

09 Maj 2008, 12:30

Astra II nie ma miękkiego zawieszenia. Pamiętaj o tym. To auto raczej twarde, które dobrze trzyma się drogi i jest pewne w prowadzeniu. Naturalnie do A3 mu daleko, ale Opelek również nieźle sobie radzi.

Różnica w silnikach między 1.8 w benzynie, a 1.9 TDI jest bardzo duża. Spalanie w A3 będzie na poziomie 6 l, a w Oplu 9 l. Póki co benzyna jest droższa, więc generować będzie więcej kosztów. A jeżeli ceny się zrównają, to nie w dół, a w górę. To ropa podrożeje, a nie benzyna potanieje, więc generalnie koszty będą duże i trzeba myśleć nad autem ekonomicznym.

Uciekanie w gaz może być zgubne, bo raz, że instalacja swoje kosztuje, a dwa, że gaz też idzie do góry.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Maj 2008, 21:35

a3
automaniak100
Początkujący

Miejscowość: Kościerzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...
    Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...