Rejestracja samochodu używanego - prośba o pomoc...

19 Paź 2013, 21:36

Witam,
zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc, ponieważ naczytałem się zbyt wielu "poradników" i innych "instrukcji" dotyczących procedury rejestrowania i ubezpieczania używanego samochodu i mam w głowie takie zamieszanie, że nie mam pojęcia, co zrobić.

W piątek kupiłem w salonie dealera używanego Citroena C1 z 2006 roku. Kupiony w salonie w Chorzowie. Dostałem od dealera następujące dokumenty:
- fakturę za samochód od niego do mnie,
- umowę skupu między poprzednimi właścicielami (pierwszymi) a dealerem (z adnotacją na samym dole, że "Pobrano podatek od czynności cywilnoprawnych",
- wyciąg ze świadectwa homologacji przy robieniu LPG,
- decyzję o zarejestrowaniu samochodu przez pierwszych właścicieli,
- potwierdzenie zawarcia ubezpieczenia OC do 29.10.2013,
- dowód rejestracyjny na pierwszych właścicieli z badaniem technicznym ważnym do 18.01.2014,
- kartę pojazdu.

Chciałem zapytać, w jakiej kolejności i gdzie powinienem załatwić wszystkie formalności, żeby niczego nie przegapić i wszystko było ok. Czy jakieś terminy mnie gonią?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam,
Dominik :)
dominikeh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 03 2013
Auto: Citroen C1

20 Paź 2013, 10:45

Na przerejestrowanie masz 30 dni, oc od dilera również dostaje się na 30 dni potem przechodzi na inne auto. Zapłacony podatek to chyba dotyczy sprzedaży (dilerzy muszą opłacać jakiś % od sprzedaży aut). Nie wiem czy ty nie powinieneś zapłacić 2% z kwoty wpisanej na umowie (podatek). Potem się rejestruje w WK. Po przerejestrowaniu (być może na inne blachy) ubezpieczasz. Przegląd masz tak jak w dowodzie, on zostaje wpisany do nowego dowodu. Do WK najlepiej weź wszystko co masz do auta.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2013, 11:07

kamil638 napisał(a):Na przerejestrowanie masz 30 dni

Tak..
Jesli masz fakturę to wizyty w US raczej nie potrzebujesz - sprawdź czy na niej pisze, że podatek opłaca sprzedający..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Paź 2013, 17:05

kamil638 napisał(a): Nie wiem czy ty nie powinieneś zapłacić 2% z kwoty wpisanej na umowie (podatek).
Czytaj uwaznie a potem pisz:on ma wystawioną f-rę a nie umowę k/s.Od f-ry nie płaci zadnego podatku.
Owszem wyciąg homo na montaz LPG moze byc ale musisz mieć dokument na legalizację zbiornika LPG wystawiony i podpisany przez insp.TDT.Dokument ten jest niezbędny przy wykonywaniu okresowego bad.technicznego samochodu na SKP.... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

20 Paź 2013, 18:00

na fakturze mam w uwagach: "Wystawca niniejszej faktury działając na podstawie art. 109 ust.3a, ust.3c, ust,3d Ustawy o podatku akcyzowym ( Dz. U. Nr 3 poz. 11 z 2009r. z późniejszymi zmianami) oraz w związku z art. 109 ust.3e w/w Ustawy, oświadcza że jest w posiadaniu kopii Potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego. czy taka adnotacja zwalnia mnie z wizyty w US? nie mam innej informacji na fakturze, która dotyczyłaby jakiegokolwiek podatku.

Nie dostałem jakiegokolwiek dokumentu na legalizację zbiornika LPG wystawionego i podpisanego przez insp. TDT - na wyciągu homo mam podpunkt, że "do zbiornika wyszczególnionego [...] dołączono protokół nr TDT-[...] z badania odbiorczego wraz z decyzją organu TDT, zezwalającą na eksploatację tego zbiornika." Czy to wystaczy? brakuje mi jakiegoś dokumentu, którego będę potrzebował przy przeglądzie?
dominikeh
Nowicjusz

20 Paź 2013, 19:37

dominikeh napisał(a):dołączono protokół nr TDT-[...] z badania odbiorczego wraz z decyzją organu TDT, zezwalającą na eksploatację tego zbiornika." Czy to wystaczy? brakuje mi jakiegoś dokumentu, którego będę potrzebował przy przeglądzie?

1/ Tak jak pisałem-US nie odwiedzasz...
2/ Niestety ale będziesz miał problem z wykonaniem nastepnego OBT.Zgodnie z przepisami/DZU155/musisz wlasnie mieć decyzję na eksploatację tego zbiornika podpisaną przez TDT.Jak trafisz na"klepacza"to wpisze nr.decyzji z homo i jakoś to będzie/liczy sie przeciez$$$$/.. :!: :!: Niestety jak będzie to diagnosta/myślę o sobie :wink: /to nawet nie przystąpi do OBT z powodu braku własnie tej decyzji... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...
    Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...

20 Paź 2013, 19:38

Ps.Jak się nie mylę to masz zbiornik STAKO... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Paź 2013, 20:10

dziękuję za rozwianie wątpliwości z US :)

czy decyzję na eksploatację tego zbiornika podpisaną przez TDT otrzymał pierwszy właściciel przy zakładaniu LPG? czy można ją jakoś dostać po założeniu? zaczęła mnie zastanawiać jeszcze jedna rzecz - na wyciągu z homo jest aktualny numer rejestracyjny, który zaraz się zmieni, gdy przerejestruję samochód na siebie. dokument nie straci wtedy ważności? jak sobie z czymś takim poradzić? mogę gdzieś "zalegalizować" w zgodzie z przepisami i TDT założoną instalację?
co do zbiornika - nie jestem pewnien, sprawdzę jutro. parownik/reduktor, zawór odcinający, wielozawór, obudowa wielozaworu i wlew paliwa są z Tomasetto, przełącznik Compact. Zbiornik sprawdzę jutro..
dominikeh
Nowicjusz

20 Paź 2013, 20:18

dominikeh napisał(a):czy decyzję na eksploatację tego zbiornika podpisaną przez TDT otrzymał pierwszy właściciel przy zakładaniu LPG?

1/Kpl dokumentów /faktura na montaz,wyciąg homo i decyzję na zbiornik/przekazuje dla uzytkownika zakład montujacy instalkę LPG
2/Zmiana nr.rej.nie ma znaczenia....
3/A co chcesz legalizować... :?: Chyba w DR masz adnotację"GAZ".... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Paź 2013, 20:26

faktycznie, w DR jest wpisany i podbity gaz. przepraszam za zamieszanie, niestety nie za bardzo rozumiem jeszcze wszystko.. chciałem zapytać o to, czy jeśli nie uda mi się zdobyć od pierwszego właściciela decyzji na zbiornik, istnieje możliwość ponownego uzyskania tego dokumentu?
dominikeh
Nowicjusz

20 Paź 2013, 20:33

dominikeh napisał(a):istnieje możliwość ponownego uzyskania tego dokumentu?
Nie ma najmniejszego problemu.Musisz wtedy zadzwonić do TDT/najblizszy oddział w Twoim regionie/i powiedza Ci wszystko na ten temat."Przyjemność" ta/tzn.duplikat/kosztuje w granicach 50-60zł...No chyba ze się cena zmieniła...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Paź 2013, 15:31

Migi60 napisał(a):Zmiana nr.rej.nie ma znaczenia...

W WK dostajesz "decyzję" starosty o zarejestrowaniu auta.. W razie czego ..
a najważniejszy jest VIN autka..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

21 Paź 2013, 18:59

tak, mam zbiornik STAKO. czy coś się z tym wiąże?
dziękuję za informację o VINie, uspokoiła mnie :)
dominikeh
Nowicjusz

21 Paź 2013, 22:30

dominikeh napisał(a):tak, mam zbiornik STAKO. czy coś się z tym wiąże?
Nie ma zadnego znaczenia...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Paź 2013, 19:53

w kwestii rejestracji chyba wszystkie problemy mam za sobą - czekam na wydanie "twardego" dowodu, wykupiłem niezbędne ubezpieczenie.. czekam jeszcze na zaświadczenie z TDT od poprzedniego właściciela. dziękuję wszystkim za pomoc :)

co prawda ten wątek na forum dotyczy czegoś zupełnie innego, pozwolę sobie zapytać jeszcze o jedną sprawę, związaną z LPG. Mam instalację LPG z przełącznikiem Compact w Citroenie C1. Dzisiaj pierwszy raz zatankowałem gaz - przed tankowaniem przełącznik pokazywał rezerwę. Pierwsze zdziwienie przyszło przy dystrybutorze - do zbiornika o pojemności 34l zmieściło się tylko 16l paliwa. Co gorsze, po zatankowaniu przełącznik cały czas pokazuje rezerwę. Pozostałe diody działają, bo migają wszystkie przed przełączeniem się na LPG. co mogę zrobić w tej sytuacji?
dominikeh
Nowicjusz