Akumulator po 2 nocach z rzędu -20C

27 Gru 2021, 11:27

Nie tak dawno naładowałem aku na full. Po dwóch mroźnych nocach sprawdziłem testerem w aucie. Było soh 80%, soc 50% i komunikat dobra ładowanie. Przyniosłem akumulator do domu i przez 2 godziny nabierał domowej temperatury. Ponownie sprawdziłem i wyszło soh 86% i soc 98%. Jak to rozumieć, domowa temperatura go podładowała, po mroźnej nocy wyniki mogą być nieprecyzyjne. Ale aku podłączyłem do ładowania. Na początku strzałka była na 2, ale szybko opadła na 0.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

27 Gru 2021, 11:39

Pojemność akumulatora na mrozie spada przez to jego sprawność jest mniejsza. Im większy mróz tym straty są większe.

Dlaczego tak jest? Bo w niskich temperaturach rośnie opór wewnętrzny (to niestety zmniejsza zdolność akumulatora do oddawania energii) i wolniej przebiegają reakcje chemiczne zachodzące we wnętrzu akumulatora.

Przykładowo możemy przedstawić takie porównanie :) Jeżeli w temperaturze 22-25*C pojemność akumulatora wynosi 100 proc., to przy 0*C na termometrze spadnie ona do około 80 proc., a idąc dalej już -25*C będzie to zaledwie około 60 proc.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2021, 11:47

Ale podładować trzeba?
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

27 Gru 2021, 11:57

Bialas55 napisał(a):Ale podładować trzeba?
Ja by spadł do 60% a nawet niżej to wtedy warto. Przy parametrach jakie podałeś nie trzeba jak byś miał zamiar nim jeździć. Ogólnie jak masz mrozy -15*C to dobrze żeby samochodem chociaż raz na trzy dni zrobić tak z 20km lub jak napięcie na akumulatorze spadnie niżej niż 12,3V to warto pomyśleć o podłączeniu ładowania najlepiej takiego prostownika automatycznego z funkcją zimową (podtrzymaniem prądu).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...