Jaki akumulator dobrać do Hondy CRV?

31 Gru 2021, 10:48

Witam,
szukam nowego akumulatora do mojego crv 1 gen z silnikiem 2.0 i przebiegiem 385tys km
Według katalogów powinien być 45ah- czy mogę zastosować coś większego/mocniejszego ?
auto ma już swoje lata kompresja silnika już nie ta co kiedyś dlatego myślę nad większym prądem rozruchowym.
W oko wpadł mi taki akumulator : Akumulator TAB POLAR S 55Ah 540A JAPAN Prawy Plus (https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-tab-polar-s-55ah-540a-japan-prawy-plus/)

Czy alternator da sobie radę doładować taki akumulator?
Co ogólnie sądzicie o tej marce TAB? Co innego równie mocnego możecie polecić ?

Z góry dzięki za pomoc !
Pozdrawiam
marko8512
Obserwowany

31 Gru 2021, 11:18

marko8512 napisał(a):Czy alternator da sobie radę doładować taki akumulator?
Da radę jak nie jeździsz na krótkich odcinkach tylko robisz jednorazowo większe trasy. Jak kręcisz się na krótkich dystansach lepiej kupić taki jak zaleca producent z możliwie największym prądem rozruchowym.

55Ah względem 45Ah to różnica większa w pojemności o około 23% a to dużo.

marko8512 napisał(a):Co ogólnie sądzicie o tej marce TAB?
Jakoś nie mam przekonania do tych Słowackich akumulatorów.

marko8512 napisał(a):Co innego równie mocnego możecie polecić ?
Ja bym wybrał akumulator Exide Premium EA456 12V 45Ah 390A P+ np. [link do oferty na Allegro wygasł] lub Centra Futura CA456 (zwykłej centry nie polecam ale tą jak najbardziej) Generalnie oba akumulatory pochodzą z jednego z największych koncernów produkującego akumulatory na świecie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Sty 2022, 15:00

Kup taki jak powinien być, czyli 45A. Największy prąd rozruchowy przy tej pojemności to 440A. Można nawet znaleść 450A. To dość duży prąd jak na małe autko, bo takowe zapewne masz, skoro masz mieć aku 45Ah. Na pewno da radę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak działają nowe funkcje bezpieczeństwa czynnego?
    Lexus przedstawił szczegółowe informacje o nowych funkcjach pakietu bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System + A, w które wyposażona została piąta generacja flagowej limuzyny Lexus LS. To kolejny krok w stronę ...