Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
szybki200 napisał(a):Mnie przed kupnem alfy przestrzegało także mnóstwo osób ( w tym także mechaników, znajomych i wiele wiele innych osób )
Jednak po dłuższym namyśle zdecydowałem się ponieważ:
Alfa Romeo nie jest autem z jakimś tam często spotykanym znaczkiem. Alfa jest i będzie autem niebanalnym tylko dla wybranych osób.
Jadąc alfą nie robisz tego z przymusu tylko z przyjemności
Z tej perspektywy widać, że ta krytyka Alfy jest kierowana zazdroscią, typowo polską zawiścią i nienawiścią do rodaka. Taki Golfiarz wsiada do Golfa rozgląda się po parkingu i widzi 20 innych Golfów. Alfista wsiada do Alfy Romeo rozgląda się i widzi 21 Golfów, nie szuka na parkingu innej Alfy bo nie ma po co, a jak się nawet znajdzie to przy wyjeździe przyhamuje i popatrzy na nią. Golfiarz widzi te 20 Golfów i jest wściekły, "ten sąsiad ma taki zderzak jak ja, kolega ma te same lampy co ja, sąsiadka ma taki spojler co ja, a przyjaciel ma podobny wlot powierza na błotniku" i dziwić się, że w Golfie jeżdża frustraci? Co z tego, że go nawet podda tuningowi, jeszcze się okaże, bo przy tej mnogości to jest możliwe, że ktoś będzie miał zrobionego Golfa bardzo podobnie. Golf i tak pozostanie Golfem, nawet jeśli się mu zamontuje drzwi otwierane jak boczne schowki w autokarach, albo chowane koła pod podwozie. Właściciel Alfa Romeo się tym nie martwi, nie tuninguje auta, i tak ma dość spojrzeń ludzi stojących na przystankach albo na światłach, nie przerabia silnika, bo tam nie starczy chip tuning, i tak Włosi ekstremalnie ciągną moc do granic sterowników.
szybki200 napisał(a):Halsky tak jak pisałem wcześniej przemawia tobą zazdrość
Ze jeździsz nieudaną imitacją hondy
stasiowski121 napisał(a):Usunąłem tutaj konto ale założyłem je z powrotem, ponieważ zaglądam tutaj czasem i już ch...a czytać nie mogę jakie Ty halsky11 głupoty piszesz to aż mi Cię szkoda chłopie.
Dlaczego Alfy są tańsze od np Golfów?
A no dlatego że utarł się stereotyp i dlatego to za VW się przepłaca a nie odwrotnie.
Druga rzecz to silnik. JTD to jednostka bez porównania nawet do TDI z VW.
A to że nie miałeś w życiu Alfy i zapewne nie miałeś z nią do czynienia za wiele nie oznacza że powinieneś głosić posłyszane herezje.
VW się psuje bo są złe drogi, kiepskie paliwo, zaniedbany a Alfa/Fiat bo jest awaryjna/ny.
Żal normalnie żal...
moze zacznij sie spotykac z silnikiem JTD co? bo widze ze cie kreci bardziej niz kobiety zwykly klekot jakich wiele, a diesele wynalezli niemcy i oni kultywuja tradycje najlepszych silnikow z samoczynnym zaplonem, mozesz sobie tak pomachac i pokrzyczec nikt niebedzie cie sluchalA nie jest ??? Poczytaj trochę historii diesli, potem posłuchaj, a najlepiej pojeździj JTD troszkę to zobaczysz, że nazywanie i TDI, i JTD, dieslem to obraza dla tego drugiego..
PS. Kupować coś z przymusu - bo PODOBNO bezawaryjne, PODOBNO dobre, bo jeździ tego od groma na ulicach, i potem jeździć wozem który.. no jeździ.. ale czy jest w nim jakaś radość jak się wsiądzie? Czy mamy z niego "fun"? Moim zdaniem nie ma sensu kupować takiego wozu z którego nie czerpiemy radości ale kupiliśmy bo większość Polaków go poleca.. (nie mówię o konkretnych modelach tylko ogólnie o sytuacji)
Po pierwsze, żeby nie było offtopu mam kuzyna który często zmieniał samochody. Audi, VW, Hondy, itp. I tak sobie zmieniał dopóki nie kupił alfy, a kupił tylko dlatego, że spodobało mu się wyposażenie i wygląd. Kupił alfę 156 jtd i ma ją 3 lata (kupił używkę) i nic poza podstawowymi rzeczami jakie się w innych samochodach kupuje nie wymieniał. Nic. Rok temu kupił drugi samochód... a jaki? też alfę tyle, że 159 i też jtd.
Co do Pana halsky'ego... hmm Pan w każdym temacie robi dużo szumu, nabija posty (jakieś nagrody będą czy co) i w każdym temacie namawia ludzi do zakupu mazd, hond itp. Nie żebym miał co do tych samochodów, bardziej nie pasuje mi jak Pan to robi. Jeśli ktoś wypowie się źle na temat Pana cudów motoryzacji zapomina Pan o kulturze byle tylko ośmieszyć człowieka jak i każdą inną markę o której Pan wie tylko z autocentrum. Nie mam zamiaru Pana obrazić, ale od kiedy widuje się Pańskie wypowiedzi więcej jest na forum kłótni i wyzwisk niż informacji.
Do stałych forumowiczów: Jest jakaś nagroda za 1k postów?? Bo jak coś też sobie posty ponabijam
qbson napisał(a):Halsky tak "jeździsz" po tej alfie, ale zobacz na wszechwiedzącym autocentrum, że wcale nie mają złych ocen i opinii ponadto użytkownicy piszą że kupili by jeszcze raz ten sam samochód. Wiec bez przesady . Tak samo z fiatami, nie wszystkie mają złe opinie. Więc wcale nie jest tak jak mówisz
http://www.autocentrum.pl/oceny/alfa-romeo/147/ sluchaj 21% osob na nie to oznacza ze mniej wiecej co 4 osoba nie kupilaby tego samochodu ponownie, to jest powazny zarzut, 4,06 to jest ocena mierna gdzie samochody japonskie np lub mercedesy maja ponad 4,35 lub 4,40 to jest wg ciebie malo istotne?
a moze zobacz sobie oceny fiata punto, powaznie ponizej 4,00 to jest jak dla mnie szajs i kazdy myslacy samodzielnie czlowiek powie to samo, seicento ma bodajze 3,66 to samochody koreanskie niemaja takiej marnej oceny
sztuka oceny samochodu za pomoca tego portalu niejest czytanie tylko dobrych opinii i negowanie zlych tylko patrzenie na ogolna statystyke
Brynio napisał(a):Co do Pana halsky'ego... hmm Pan w każdym temacie robi dużo szumu, nabija posty (jakieś nagrody będą czy co) i w każdym temacie namawia ludzi do zakupu mazd, hond itp. Nie żebym miał co do tych samochodów, bardziej nie pasuje mi jak Pan to robi. Jeśli ktoś wypowie się źle na temat Pana cudów motoryzacji zapomina Pan o kulturze byle tylko ośmieszyć człowieka jak i każdą inną markę o której Pan wie tylko z autocentrum. Nie mam zamiaru Pana obrazić, ale od kiedy widuje się Pańskie wypowiedzi więcej jest na forum kłótni i wyzwisk niż informacji.
Do stałych forumowiczów: Jest jakaś nagroda za 1k postów?? Bo jak coś też sobie posty ponabijam
halsky11 napisał(a):a co ty masz na potwierdzenie swoich slow? bo ja mam np relacje 1000 kierowcow na autocentrum, tam nikt sie nie obraza na drogi, paliwo czy cokolwiek innego, tam jest czarno na bialym napisane jaka jest alfa romeo, ze to co soba reprezentuje to partactwo podobne do tego w fiacie, samochody jednorazowe nawet czesci eksploatacyjne wymienia sie w nich 2 krotnie czesciej niz w samochodach innych marek powiedzmy mercedes, vw, czy audi i tutaj nie zaprzeczysz
poza tym podejrzewam ze cie usuneli a nie sam konto usunales za to jak sie kiedys przyznales ze podrabiales ksiazki serwisowe kanciarzu dla takich jak ty niema tu miejsca, niewiem tego napewno ale fajnie bylo by aby mod takich agentow stad usuwal zeby ludziom w glowach nie mieszali
szybki200 napisał(a):http://www.autocentrum.pl/alfa-romeo/159/
[link do autocentrum.pl wygasł]
I co wszystkie z podanych alfa maja średnią powyżej 4.0
stasiowski121 napisał(a):A o ile większe są opinie o klasowym rywalu 147 czyli Civicu?
Masz to Twoje cudowne autocentrum nie kłamie przecież sam zobacz!
Alfa 147 ocena 4.06 a Civic z tych samych lat produkcji ocena 4.21 to faktycznie dziki szał w różnicy ocen.
Jeszcze chwilę i zginiesz od własnej broni czyli od autocentrum.pl
Baza z danymi technicznymi samochodów marki ALFA ROMEO. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne ALFA ROMEO