Alfa Romeo? czy przekonacie mnie do czegoś innego?

25 Cze 2010, 22:30

Witam

Za jakiś czas planuje kupić samochód. Kwota?... jakieś 17 tys. Zacznę od tego, że zakochany jestem w Alfa Romeo, chociaż do tej pory nie miałem żadnej Alfy. Jeździłem głównie włoskimi samochodami (czyt. Fiatami) i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń.

Teraz zastanawiam się nad dwoma modelami Alfy, mianowicie:
- 156 1.9 JTD
- 147 1.9 JTD

i teraz pytanie czy między tymi modelami istnieją jakieś różnice w kosztach utrzymania, tzn któryś jest mniej awaryjny, albo części są tańsze?

No i teraz kwestia tego, że Alfa Romeo ma opinię jaką ma. Chociaż z tego co czytam to głównie w śród osób, które tymi samochodami nie jeżdżą tylko ich znajomi, albo znajomi znajomych mają. Fajnie jak by się tutaj wypowiedzieli użytkownicy, którzy mieli problemy z tymi samochodami, bo jednak wśród większości użytkowników spotykam się z pozytywnymi opiniami.

Tak się zastanawiam czy będziecie mi odradzać Alfę czy jednak utwierdzicie w przekonaniu żeby ją kupić. No ale gdybyście mi ją naprawdę odradzali to tak się zastanawiam co zamiast tego? Ciężko mi znależć innego kandydata. Może coś polecicie? Musi to być coś takiego jak... hmmm.... Alfa? Czyli musi się wyróżniać i mieć to "coś". Na pewno z miejsca odpadają VW, ale np nie odrzucam np takiego Opla Astra Coupe.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

25 Cze 2010, 22:46

A ja Ci zaproponuje za te pieniądze Astre II Bertone.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Cze 2010, 23:34

E36 328i coupe.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Cze 2010, 00:35

o tej Astrze właśnie myślałem chociaż muszę przyznać że zdecydowanie bardziej podoba mi się Alfa, a co do BMW to odpada, źle mi się kojarzy i zapomniałem jeszcze wspomnieć, że samochód powinien być powyzej 2000 r
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Cze 2010, 09:23

Jak kupisz to zacznie Ci się dobrze kojarzyć, a rocznikiem się nie jeździ... no ale fakt, badziewne Alfy tak szybko tracą na wartości, że możesz kupić coś młodego za te pieniądze.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Cze 2010, 10:50

A może coś z Seatów??Wkońcu to VW.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kierowanie z tylnego siedzenia - backseat driver
    Niechciane komentarze i wskazówki czy ostentacyjne wzdychanie z niezadowolenia – to typowe zachowania osoby, którą po angielsku nazywa się "backseat driver", co oznacza kierującego z tylnego siedzenia. ...

26 Cze 2010, 11:27

W sumie Leon to ciekawa propozycja, a ten którego podałeś jest nawet ode mnie z miasta, ale... i znowu jest jakieś "ale"... bardzo dobrze że diesel bo taki silnik bym preferował, jednak dobrze by było żeby przekroczył to 100 KM, a im bardziej przekroczy (oczywiście przy odpowiedniej ekonomii) tym lepiej.

jiGsaw mam do ciebie takie pytanie: miałeś kiedyś jakąś Alfę? Zgaduję że nie i pewnie byś nie kupił bo nasłuchałeś się jakiś stereotypowych opinii? To teraz powiem ci dlaczego Alfa tak traci na wartości. Takich osób jak ty jest więcej przez co cena musi być odpowiednio niższa jeśli ktoś chce sprzedać ten samochód.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Cze 2010, 11:37

Takiego Leona spokojnie znajdziesz z silnikiem 1.9 TDI 110KM.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

26 Cze 2010, 11:52

lukaszsz86 napisał(a):W sumie Leon to ciekawa propozycja, a ten którego podałeś jest nawet ode mnie z miasta, ale... i znowu jest jakieś "ale"... bardzo dobrze że diesel bo taki silnik bym preferował, jednak dobrze by było żeby przekroczył to 100 KM, a im bardziej przekroczy (oczywiście przy odpowiedniej ekonomii) tym lepiej.

jiGsaw mam do ciebie takie pytanie: miałeś kiedyś jakąś Alfę? Zgaduję że nie i pewnie byś nie kupił bo nasłuchałeś się jakiś stereotypowych opinii? To teraz powiem ci dlaczego Alfa tak traci na wartości. Takich osób jak ty jest więcej przez co cena musi być odpowiednio niższa jeśli ktoś chce sprzedać ten samochód.

Nie miałem, ale raz się zauroczyłem i prawie bym kupił, dobrze że tego nie zrobiłem. Tak tak, na pewno w przypadku francuzów to też tylko stereotyp wyssany z powietrza. :roll:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Cze 2010, 12:02

Co do francuzów to szczerze powiedziawszy nie wiem jak to z nimi jest bo jakoś bardziej się nimi nigdy nie interesowałem i nie miałem z nimi zbyt wiele do czynienia (chociaż Citroen C4 mi się bardzo podoba, ale niestety nie ten przedział cenowy). Dobry kolega ma C5 z 2003 r i Megane z 1998 r i nie narzeka, a nawet jest zadowolony, ale nie wiem jak to z nimi jest poza tym jednym przypadkiem.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Cze 2010, 18:19

Alfa 166 JTD 150 KM. Alfy kupuje się sercem, a nie rozumem jak Volkswageny i inne made in germany
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

26 Cze 2010, 18:49

Kupmy najlepiej wszyscy sobie BMW i będzie jiGsaw miał satysfakcje.

Leona można znaleźć w fajnej jednostce 1.9 TDI 150 KM lub 1.8T 180 150 koni.
A może tak Stilo JTD 140 KM? Albo Arbath? Za 18 tyś będzie ładny z 2004r.
Albo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeździłem takim wózkiem z tym silnikiem, bardzo pozytywne wrażenia mam, dobrze trzyma się drogi, fajne zawieszenie no i silnik również. Polecam ;)
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

26 Cze 2010, 19:58

No przecież każdy ma różne stereotypy,jeden nigdy nie kupi Alfy a z koleji drugi całe życie potrafi jeżdzić Alfą i nie narzeka.Do autora tematu luknij jeszcze na to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - moim zdaniem ciekawa oferta.
Barol
Awatar użytkownika

26 Cze 2010, 21:55

Nie wiem dokładnie ale jeśli ten silnik 2.0 DTI 101 koni jest produkcji Opla to jeszcze ok 40 tyś km i pompa do regeneracji zakładając że przebieg autentyczny.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

26 Cze 2010, 22:29

No tak ale prezentuje sie całkiem przyzwoicie,a co do pompy to za 40tys.km dopiero więc jakiś rok lub dwa spokoju jesli faktycznie przebieg autentyczny.
Barol
Awatar użytkownika