REKLAMA
Witam serdecznie,
Piszę, bo potrzebuje pomocy w wyborze auta.
Moja charakterystyka: 30-letnia kobieta, raczej ciężka noga, nie umiem jeździć ekonomicznie, nie potrafię naprawić najprostszej usterki w aucie, mało znam się na mechanice, staram się dbać o auto - oleje i te sprawy (sama nic nie zrobię, wszystko do mechanika).
Potrzeby: ok 2-3 razy w tygodniu dojazd do pracy ok 40km w jedną stronę. Miesięcznie ok 800 km + jazda miejska + czasem jakiś wypad na weekend/wakacje, ale to wiadomo sporadycznie
Oczekiwania:
W miarę przestronny kompakt z nieco wyższej półki, roczniki od ok. 2013r (wtedy zauważyłam cześć przechodziło liftingi) - na pewno nie z początków produkcji, mało awaryjny, nie chciałabym się nieprzyjemnie zdziwić że mi nie odpala rano, raczej benzyna
Budżet: 35-40tys. Jednak jeżeli jakiś model faktycznie jest tego wart to mogę dopłacić kilka tys.
Alfa Romeo Giulietta
+ Śliczna, przepiękna linia, piękny czerwony kolor
+ Benzyna 1.4, 120KM - czy warto gazować przy moich potrzebach? Podobno dobry silnik
+ W miarę małe przebiegi
- dziwnie duża kierownica
- silnik 170KM podobno awaryjny, więc tego raczej nie chce
- mała popularność, kłopoty z odsprzedażą
Mazda 3
+ Również prześliczna, piękne wnętrze, chyba bardziej nowoczesne niż w Alfie
+ Większa popularność niż Alfa, łatwiej potem sprzedać
+ Silnik 2.0 - nie czytałam o nim za dużo - jest ok? - czy można i warto gazować?
+ Większy bagażnik niż w alfie
- można się natknąć na sprowadzane z USA/Kanady
Volvo V40
+ Bardzo bezpieczne
+ Ładny tył
+ Ładne w środku, klasyczna prostota
- duże przebiegi
- w większości diesle
- Ciasne wnętrze (choć z zewnątrz wydaje się spory)
- najmniejszy bagażnik
- stylem chyba bardziej pasuje do emeryta niż młodej kobiety, mało pazura, trochę nudne
BMW 1
+ ładne, charakterne
+ W miarę duży bagażnik
- duże ryzyko sprowadzonych składaków
- Podobno awaryjne
- chyba gorsze wyposażenie w porównaniu z powyższymi
Proszę o poradę, który z powyższych modeli jest najlepszą opcją biorąc pod uwagę moje potrzeby i możliwości finansowe. Czy w tej cenie da się kupić coś sensownego? A może jest jeszcze jakiś inny model, ktory warto wziąć pod uwagę? Początkowo najbardziej skladnialam się do Alfy (serce bije mi mocniej gdy ja widzę), jednak równie piękna jest mazda, BMW to dla mnie solidność, Volvo bezpieczne ale bez charakteru.
Potrzebuje mieć auto na którym się nie zawiodę i które nie będzie ciągle u mechanika. Chce zagazować, ale czy na moje potrzeby warto?