Alfa Romeo GT 1.9 JTD

09 Cze 2015, 21:12

Witam was. Wiem ze takie tematy juz byly ale chce o tym porozmawiac. Mam straszna chrapke na Alfe Romeo GT 1.9 JTD jest ponadczasowa. Znam opinie o Alfach ze poprostu warsztat jak drugi dom;) Chcialbym poznac wasza opinie na ten temat. Auto mi sie strasznei podoba z zewnatrz jak i wewnatrz silnik ten tez jak dla mnie jest wystarczajacy auto bedzie uzywane do jazdy do pracy mam ok 10km do pracy w jedna strone dodatkowo do sklepu i moze 2 razy w roku wyjazd rekreacyjny:). Czekam na wasze odpowiedzi! i dzieki z gory!
elRabite
Obserwowany

Auto: Nie mam

09 Cze 2015, 21:57

Generalnie GT to stuningowane 147 :wink:
Decyzja a propos tego auta odważna :D tzn nie dlatego, że jest tak rozpaczliwie awaryjne, ale ogl wiele osób cmoka z niesmakiem na ten model :wink:
Awaryjność? Zależy jak trafisz. Zasadniczo większość tekstów odnoszących się do awaryjności to bzdury i powielenie stereotypu na temat marki z lat 90-tych i wcześniej. Jeśli poprzednim właścicielem nie był osiedlowy/wiejski rajdowiec lubiący chodzić w odzieży sportowej z trzema paskami a człowiek rozsądny, mający w zwyczaju serwisować auto to będzie ok. Fakt, są drobne problemy z elektryką, jednak biorąc pod uwagę rok wprowadzenia modelu (2003) co nieco poprawiono, gdyż są to czasu okołoliftowe 147 (lift w 2004). Słabe jest zawieszenie, zwłaszcza dolne wahacze (wymieniałem korespondencję z właścicielem 147 - zamiennik na przód firmy TRW kosztuje ok 400zł). Korodujący tylny wydech.
Diesel również ma słabe strony, ale to standard w tego typu nowoczesnych jednostkach, do tego nie jest ich wiele. Osobiście słyszałem o sporadycznych awariach świec żarowych oraz awaryjnego zaworu recyrkulacji spalin.
Uwaga na słabą zwrotność :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Cze 2015, 06:26

Czyli przy kupnie tego modelu musze sie liczyc z wymiana zawieszenia i sprawdzeniem calej elektryki u mechanika? (nie jestem szperaczem samochodowym :D) I powinno smigac:) Czyli posty o tym aucie gdzies we wczesniejszych tematach to bzdura ze to auto czesciej stoi u mechanika niz jezdzi. A jest cos na co trzeba zwrocic uwage przy kupnie tego modelu? Bo gdzies wyczytalem ze bez czujnikopw cofania to bardzo trudno zaparkowac tylem badz w ogole cofnac.
elRabite
Obserwowany

Auto: Nie mam

10 Cze 2015, 10:57

Przed kupnem po prostu weź auto na SKP czy do ASO i sprawdź kompleksowo :ok: nie jest to jakaś droga zabawa, a może Ci zaoszczędzić problemów w przyszłości.
Poczytaj tą stronkę http://www.forum.alfaholicy.org/. Można dowiedzieć się wielu przydatnych rzeczy :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004