Powiem Ci kolego, że od ponad 3 lat jeżdżę Toledo 2 w dieslu i sprzedaję go z bólem.
Miałem okazje jeździć zarówno astrą jak i toledo, więc mogę je bezpośrednio porównać.
Wygląd deski rozdzielczej - kwestia gustu, moim zdaniem toledo wygląda na 10 lat nowszy
Jakość plastików chyba tez lepsza w seacie, spasowanie podobne w obu.
Jeśli chodzi o silniki Seata to moge polecić diesla TDI 110 km, lub benzynę 1,8 20V 125km.
1,6 pali prawie tyle co 1,8, a ma 100 km.
O silnikach opla się nie wypowiem, bo aż tak ich nie znam, jeździłem 1,8 pb i bardzo ładnie się zbierał
Na korzyść seata przemawiają bardzo wygodne fotele, moim zdaniem lepsze niż w astrze, mowa tu o normalnych fotelach, nie z wersji sportowych.
Niestety miejsca dla pasażerów z tyłu (na nogi) jest mniej, tak jak w octavii i golfie.
Bagażniki ciężko mi porównać, bo toledo ma 500litrów i jest sedanem, a astrą jeździłem w wersji 3d.
Generalnie kiedyś też stałem przed wyborem Astra, Toledo, Golf i wybrałem Toledo. Nie żałuje.
Być może troszkę chaotycznie pisze o tej godzinie, ale jakbyś chciał coś konkretnego się dowiedzieć to napisz, a postaram się odpowiedzieć
pzdr