Astra F - kontrolka poduszki powietrznej + dziwne zachowanie

27 Gru 2016, 23:43

Cześć,
Mam pewien problem z moją Astrą. Po kilku dniach trzymania na dworze (zwykle garażuje) zauważyłem, że ma problemy z odpaleniem. Robi to bez problemu, jednak nie tak jak zawsze, jakby po prostu dostawała za małą dawkę do odpalenia. Tłumaczyłem to sobie zmniejszoną temperaturą i że troszkę stoi nieużywana przez święta. Dzisiaj podczas jazdy zauważyłem, że na biegu jałowym dostaje wysokie obroty (około 2 tys, podczas toczenia się przy 40/50 km/h), co nigdy wcześniej nie występowało. Po przejechaniu 7 kilometrów (na szczęście wracałem już do domu) nagle zgasło mi radio, zapaliła się czerwona kontrolka usterki w układzie poduszek powietrznych. Do tego zauważyłem jakby jakieś światła w środku zgasły, panel przyciemniał. Podczas jazdy pod górkę zaczęła się dusić, jakby miała zaraz zgasnąć, zmniejszyłem bieg i tylko prosiłem, aby dojechała pod dom. Po dojechaniu i wyłączeniu silnika, zauważyłem (na zapłonie), że wskaźnik paliwa pokazuje ledwo powyżej rezerwy, choć 2 dni temu tankowałem 20 litrów. Chociaż nie wiem czy to ma z tym związek, ale spalanie to ona ma strasznie duże (12 l/ 100 km), co sobie tłumacze krótkimi trasami po mieście. Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Proszę o pomysły, jutro rano będę je wszystkie realizował.

Pozdrawiam!
patryk4
Obserwowany

Auto: opel astra f
Paliwo: Benzyna

28 Gru 2016, 13:07

Sprawdź napięcie spoczynkowe akumulatora i ładowanie alternatora. Jak jeździsz na krótkich odcinkach to może akumulator odmawia już posłuszeństwa.

patryk4 napisał(a):zapaliła się czerwona kontrolka usterki w układzie poduszek powietrznych. Do tego zauważyłem jakby jakieś światła w środku zgasły, panel przyciemniał.
Kontrolka ładowania nie zapaliła się?

patryk4 napisał(a):wskaźnik paliwa pokazuje ledwo powyżej rezerwy, choć 2 dni temu tankowałem 20 litrów. Chociaż nie wiem czy to ma z tym związek, ale spalanie to ona ma strasznie duże (12 l/ 100 km), co sobie tłumacze krótkimi trasami po mieście. Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć.
Jaki tam masz silnik?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Gru 2016, 23:01

Sprawdz jakie masz napięcie ładowania przy wyłączonych wszystkich odbiornikach, a następnie przy włączonych światłach mijania. Sprawdz też pasek klinowy z alternatora, czy nie jest za luźny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwa i ich rodzaje - jakie parametry mają znaczenie?
    Według danych European Automobile Manufacturers Association z 2015 roku po drogach krajów Unii Europejskiej jeździ 54,1% samochodów osobowych napędzanych benzyną, 41% dieslem i tylko 5% napędzanych paliwami ...