Astra G - usterka w układzie kontroli emisji spalin

19 Lis 2016, 18:06

Hejka, mam ostatnio taka zagwostke. Od pewnego czasu, ciagle swieci mi sie ta kontrolka , mimo dosyc dobrego poziomu oleju.

Co ciekawego zauwazylem? Pewnosci nie mam bo trudno to sprawdzic, ale. Na dluzszych trasach tzn w okolicy 80km, kontrolka po pewnym czasie znika i nie pojawia sie juz wiecej w ciagu trwania tej podrozy. Wydaje mi sie tez, ze czasami jesli np majac 30 na godzine dam 4 bieg i bede ja zmuszac do wciagniecia obrotow tez moze zniknac. I kolejna rzecz ciekawa - kontrolka zapala sie pozniej lub wcale, gdy na dworze jest zimno lub pada deszcz.

Wczesniej mialem tez problem z tym, ze autem szarpalo przy obrotach rzetu 2-2,5 tys i trzeba bylo miec ponadto, zeby auto zaczelo jechac normalnie. Ale mam wrazenie, ze byla to wina paliwa, poniewaz wtedy zalalem silnik do pelna i zaczal wariowac, a po jakichs 2 miesiacach (gdzie jak mysle cale paliwo tamte sie wyplukalo) problem z tym ustal.

__EDIT__

Moj blad, patrze w instrukcji z astry i jest napisane, ze sie pomylilem - "usterka w układzie kontroli emisji spalin" "wystąpiła usterka grożąca uszkodzeniem katalizatora"

Wie ktos czy bardzo powinienem sie tym przejmowac?
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

20 Lis 2016, 14:45

Wypadałoby napisać co to za silnik i czy kontrolka mruga czy świeci cały czas. Bo rozumiem, że świeci ci kontrolka z symbolem silnika, pomarańczowa?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2016, 15:48

Taka kontrolka wygladem przypominajaca jakis zawor.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dokladnie taka i nie miga, swieci bezustannie. Silnik jest 1.6 16V

Co jeszcze ciekawego, ostatnio mierzenie na bak spalil mi okolo 11l/100km, co raczej dla tego typu auta nie jest za bardzo podobne. Jazda u mnie wyglada tak, ze 2,5-3 tys obrotow i zmiana w zaleznosci od tego jak mi sie spieszy itd. Gazowanie powiedzmy 1/4 do 1/2 zasiegu pedalu gazu. Generalnie 14 z 16 km, ktore jade to zazwyczaj z predkoscia 70km/h (odcinek okolo 4km), 6km okolo 40-50km/h, a reszta 100km/h. Czy jest wiec normalne takie spalanie?

I takie pytanie calkiem ps. moglbys polecic mi jakis dobry warsztat w Tychach? :oops:
Frekz
Początkujący

20 Lis 2016, 20:07

W twoim aucie oznacza to problem z emisją spalin. Trzeba poprostu podjechać do mechanika i podłączyć sie pod komputer. Zapewne jest coś nie tak z mieszanką i są spaliny nie takie jak trzeba. Może to też być problem z sondą lambda.
Jeżeli chodzi o Tychy, to przyjedż na ulicę Filaretów 33. Firma nazywa się MotoTest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lis 2016, 21:07

:ok: :ok: Bo chyba przy takiej jezdzie jak opisalem, nie powinno palic az 11l,tym bd, ze auto w dosyc dobrym stanie. A jeszcze takie pytanko co sadzisz o tym na cielmicach? Bardzo popularny w internecie jest.
Frekz
Początkujący

21 Lis 2016, 17:59

Tego na Cielmicach nie znam, więc tu nie pomogę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć cech dobrego kierowcy - sprawdź czy je posiadasz
    Badania przeprowadzone przez psychologów wykazują, że większość osób ocenia swoje umiejętności kierowcy jako powyżej przeciętnej, nawet mając świadomość, iż inni oceniliby je niżej. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej ...