REKLAMA
Witam.
Co myślicie o zestawieniu takich samochodów:
-Opel Astra J 1.4T 140km
-Citroen C4 II 1.6 VTI 120km
-Renault Megane III 1.4TCe/1.6 110km
Opel najbardziej podoba mi się stylistycznie i jest chyba największy wybór. Jednak słyszałem, że skrzynia lubi w nim padać i ogólnie często są problemy z precyzją zmiany biegów. Czytałem, że z tej trójki tego Opla męczy najwięcej problemów co mam nadzieję nie jest prawdą, bo to mój faworyt.
Citroen spoko, tylko nie wiem czy ten silnik jest polecany? Na portalach i youtubach każdy poleca 1.6 HDI a dla mnie diesel odpada ze względu na zbyt małe przebiegi i pewne problemy z DPFem. Można tutaj w miarę bezpiecznie i opłacalnie założyć LPG?
Megane się najbardziej boję bo sam jeżdzę teraz Scenicem II i niechciałbym powtórki Ale samochód ma dobre opinie. Nie wiem jak z silnikiem - 1.6 110 km wydaje się trochę małe ale bezpieczne. Bardziej by mnie interesował ten z turbo i pośrednim wtryskiem żeby dołożyć LPG.
Najbardziej skłaniam się ku Astrze, ale ma ona najgorsze opinie z tych samochodów. Może ktoś kto ma styczności z tymi autami (ma, posiadał, naprawiał) się wypowie?
Myślałem wcześniej nad Civicem VIII ale zupełny brak komfortu podróży (w porównaniu do komfortowego zawieszenia Renault) odrzucił mnie po kilku przejechanych km.
Dzięki za odpowiedź