Astra J/ C4 II/ Megane III ~30 tys

14 Cze 2020, 10:28

Witam.
Co myślicie o zestawieniu takich samochodów:
-Opel Astra J 1.4T 140km
-Citroen C4 II 1.6 VTI 120km
-Renault Megane III 1.4TCe/1.6 110km

Opel najbardziej podoba mi się stylistycznie i jest chyba największy wybór. Jednak słyszałem, że skrzynia lubi w nim padać i ogólnie często są problemy z precyzją zmiany biegów. Czytałem, że z tej trójki tego Opla męczy najwięcej problemów co mam nadzieję nie jest prawdą, bo to mój faworyt.

Citroen spoko, tylko nie wiem czy ten silnik jest polecany? Na portalach i youtubach każdy poleca 1.6 HDI a dla mnie diesel odpada ze względu na zbyt małe przebiegi i pewne problemy z DPFem. Można tutaj w miarę bezpiecznie i opłacalnie założyć LPG?

Megane się najbardziej boję bo sam jeżdzę teraz Scenicem II i niechciałbym powtórki :D Ale samochód ma dobre opinie. Nie wiem jak z silnikiem - 1.6 110 km wydaje się trochę małe ale bezpieczne. Bardziej by mnie interesował ten z turbo i pośrednim wtryskiem żeby dołożyć LPG.

Najbardziej skłaniam się ku Astrze, ale ma ona najgorsze opinie z tych samochodów. Może ktoś kto ma styczności z tymi autami (ma, posiadał, naprawiał) się wypowie?
Myślałem wcześniej nad Civicem VIII ale zupełny brak komfortu podróży (w porównaniu do komfortowego zawieszenia Renault) odrzucił mnie po kilku przejechanych km.

Dzięki za odpowiedź :)
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

14 Cze 2020, 10:53

C4 z benzyną odpuściłbym całkowicie - ten silnik to wynalazek BMW i nie jest zbyt trwały.
Megane ok, sprawdzi się pod LPG, tylko dynamika słaba (wolnossący silnik).
Opel rzeczywiście wypada najlepiej , i tak skrzynia to najsłabszy punkt, ale w najgorszym razie zrobisz remont za 2 tys.zł i masz spokój na kilka (naście) lat.
Popatrz sobie jeszcze na Mazdę 3, Forda Focusa MK3, Fiata Bravo i Lancię Deltę.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Cze 2020, 11:38

Dzięki Ossy. No tak właśnie myślałem, że Citroen to tylko diesel - czyli odpada.
Czyli nie należy bać się Opla tylko ze względu na skrzynię?

Co do Bravo/ Delty to nie podobają mi się stylistycznie.
W focusie chyba wygląda to tak jak w Megane, czyli słabawy silnik 1.6 to jedyny sensowny pod lpg.
Mazda 3 mi się podoba ale podobno też jest twarda, lubi łapać korozję i jest problem z silnikiem, bo 1.6 105km jest za słaby, a 2.0 strasznie paliwożerny - Nie wiem jak tutaj wygląda sprawa z ewentualną instalacją LPG.
hoderi145
Aktywny

27 Cze 2020, 21:26

Cześć,
Chodzi mi o ocenę konkretnych egzemplarzy. Może ktoś już na wstępnie będzie w stanie coś powiedzieć o tych autach bo mam niestety kawałek drogi do każdego z nich.

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie chciałbym wydawać więcej niż 30k na takiego civica ale jak się znajdzie coś wartego uwagi, to dołożę te 2-3 tysiące. Liczę, że uda się coś ponegocjować, chociaż niektórzy bardzo mocno się cenią i dopiero jak auto stoi kilka miesięcy, to dają normalne ceny. 2 miesiące temu chciałem kupić civica 2010 z lpg w wersji sport. Był za 30.900, ja nie chciałem dać więcej niż 30.000 (kilka rzeczy było do zrobienia i jak sobie to potem przemyślałem, to dobrze, że nie kupiłem). Facet nie chciał zejść i ostatecznie widziałem ostatnio jak wisiała za 29 tysięcy :D
Czy to normalne, że 10 letni komakt aż tak mocno trzyma cenę? Oglądałem te auta 3 lata temu i szczerze mówiąc ich cena w ogóle nie poszła w dół co mnie trochę przeraża, bo jak się zastanowiłem to w podobnej cenie kupię i30 4-5 lat młodszą i nowszą technologicznie :unsure:
Ostatnio edytowany przez mike, 27 Cze 2020, 21:36, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz bez problemu kontynuować poprzedni temat
hoderi145
Aktywny

28 Cze 2020, 20:13

hoderi145 napisał(a):Liczę, że uda się coś ponegocjować, chociaż niektórzy bardzo mocno się cenią i dopiero jak auto stoi kilka miesięcy, to dają normalne ceny.

To nie do końca tak działa.

Jak postoi kilka miesięcy to zawsze jest coś nie tak i handlarz po prostu spuszcza Ci towar w którym jest coś nie halo i nie może się sprzedać drogo, ewentualnie druga opcja naprawia to i winduje jeszcze wyższą cenę.
Co wy myślicie że ktoś coś fajnego kupuje , tacha to przez pół europy, żeby później za frajer sprzedać po kosztach ?

hoderi145 napisał(a):Oglądałem te auta 3 lata temu i szczerze mówiąc ich cena w ogóle nie poszła w dół co mnie trochę przeraża, bo jak się zastanowiłem to w podobnej cenie kupię i30 4-5 lat młodszą i nowszą technologicznie

No to czemu nie kupujesz?

hoderi145 napisał(a):Czy to normalne, że 10 letni komakt aż tak mocno trzyma cenę?

całkiem normalne, CR-V z 2007 R sprzedałem za 35 000zł i to kilka już w tym roku, więc pomyśl takie stare auto a takie drogie,niestety Honda trzyma okrutnie cenę. Za to otrzymujesz bardzo dobrą, sprawdzoną jednostkę która po prostu jest jedną z lepszych w swojej klasie, kupisz jakieś badziewna 1,4 od hyundaja które może do 200 000km dojedzie, a moze nie
Auta małe są drogie i mało tracą na wartości niż np. limuzyny klasy premium. Zawsze tak było i będzie
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie