Astra J / Fokus mk3 / megane III ?

04 Lip 2018, 22:48

Witam Was serdecznie. Jestem obecnie w kropce przed zakupem samochodu. Chciałbym prosić o wyrażenie swoich opinii, które z tych trzech typów byłby najlepszy. Na samochód mam ok. 27tyś zł i wpadły mi w oko właśnie te 3 modele. Jestem z pod Tarnowa, max. mógłbym przejechać 250km po samochód (chodzi o to, że wiem, że takowe są dostepne ;) ).
Szukam głownie auta z gazem, ale patrzę również na benzynę aby w niedalekiej przyszłości założyć instalacje gazową. Samochodu będę używał do standardowej jazdy po mieście oraz będę jeździł do pracy (30km w jedną stronę). Od czasu do czasu również jakiś weekendowy wypad. Mało się znam na samochodach, więc wydaje mi się, że samochód benzynowy z gazem będzie jeździł 'taniej' niż diesel i będzie tańszy w utrzymaniu. Nie zabijajcie mnie jeśli jestem w błędzie;).
Dobrze, rozpisałem się i odbiegłem od tematu, tak więc już do niego wracam ;).
Najbardziej podoba mi się Astra J. O niej wyczytałem, że najlepszy byłby 1.4T 140km. Widziałem również dobre opinie o 100konnym silniku. Od razu zaznaczę, że jestem spokojnym kierowcą i wydaje mi się, że taki mógłby mi wystarczyć (jeździłem 85konnym seatem ibizą szwagra i wiem, że mocy to nie ma, ale stawiam na ekonomie).
Ford Focus również jest fajny, ale widziałem dużo diesli i nic niestety nie wiem o benzynie.
Renault Megane III wypatrzyłem dzisiaj. Silnik 1.4 130KM. Muszę o nim trochę poczytać.

Przepraszam z góry za tak męczącą wiadomość, ale mam nadzieję, że ktoś z Was będzie w stanie mi choć trochę pomóc ;).
TomMar
Obserwowany

05 Lip 2018, 09:39

1. Sprawdź sobie ile waży Ibiza, a ile Astra J. Minimum do Astry to 1.6 115KM, a najlepiej 1.4T.
2. 27 tysięcy to za mało na bezwypadkową, zarejestrowaną w PL Astrę J. Tak samo będzie ciężko z Focusem Mk3. Pozostaje Megane III. Zerknij jeszcze na Fiata Bravo i Chevrolet Cruze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Lip 2018, 20:07

Ossy napisał(a):27 tysięcy to za mało na bezwypadkową, zarejestrowaną w PL Astrę J.

Nie koniecznie, szukaj a znajdziesz :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Lip 2018, 20:13

Na otomoto w tej cenie są tylko Astry 1.4 100KM i 1.6 115KM. Astra J z 1.6 waży 1300kg (!!!)....
Ossy
Forumowicz VIP

05 Lip 2018, 20:21

Jeżeli Astra J to tylko 1.4T 140KM, silnik o BDB opiniach, pod LPG BDB

zwykłe 1.4 będzie zdecydowanie za słaby...astra J już trochę niestety waży
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Lip 2018, 21:32

Panowie, bardzo Wam dziękuję za wypowiedzi. Trochę mnie to zmartwiło bo nie ukrywam, że zarówno astra jak i focus mi się podobają, ale wychodzi na to, że obecnie nie mam większego funduszu na nie. Chciałbym Was jeszcze tylko spytać czy nie macie może pojęcia jak sytuacja z dieslami w tych oplach? Znalazłem takie ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .

Chciałbym was jeszcze prosić o pomoc w ocenie tych ogłoszeń

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

TomMar
Obserwowany

06 Lip 2018, 07:35

1.7 CDTI to nie jest tani silnik przy ewentualnych naprawach. Wklejasz Focusa z Włoch - jak myślisz ile kosztowało ściągnięcie tego auta z południa Europy? Dziwnym trafem auta z zagranicy są tańsze niż z PL, a w tych z zagranicy są przecież jeszcze opłaty, koszt transportu i zysk handlarza...
Ossy
Forumowicz VIP

23 Sty 2019, 08:06

I znalazłeś i kupiles w koncu auto? Interesuje mnie to bo brat teraz tez takiego auta jak ty szuka. Ciekawe co kupiles i jak sie sprawuje twoje auto? Tylko że u brata pid gaz nie ma tematu Focusa. Jest za to megane ale nie z silnikiem 1,4 ( bo jest na wtrysku bezpośrednim) a 1.6 zwykly. W gre wchodzi tez octavia II z 1, 6 . wszystko musi byc w kombi.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna