Honda CR-V vs Peugeot 3008

17 Lis 2022, 11:43

Dzień dobry, proszę o opinie, stoję przed wyborem samochodu, waham się pomiędzy tymi dwoma modelami Honda CR-V 3 rocznik 2007-2010 tutaj interesuje mnie tylko i wyłącznie benzyna z automatyczną skrzynią biegów a Peugeotem 3008 rocznik 2014-2015 tutaj raczej tylko i wyłącznie diesel również najlepiej automat. Budżet to max 45k. Śledząc ogłoszenia właśnie w tej cenie znajdę Hondę z tych roczników jak i Peugeota dużo młodszego. Osiągi mają mniejsze znaczenie bo wiadomo diesel zrywniejszy, oszczędniejszy itd ale to bez znaczenia nie zależy mi na tym. Głównie się zastanawiam czy lepiej można powiedzieć bezawaryjną jednostkę hondy czy młodszego diesla Peugeota. Przed dieslem się bronie bo głównie miasto ale mam zagwozdke czy dać ponad 40tys za samochód który ma już 13-14 lat czy mimo że diesel to lepiej młodsze?
Pozdrawiam
MarioBB
Nowicjusz

17 Lis 2022, 12:44

Jeżeli znajdziesz ładną CRVkę to ja bym się tu nie zastanawiał długo nad wyborem. Na pewno lepiej sprawdzi się na krótszych dystansach i będzie mniej problematyczna. Z tego co pamiętam siedzi w niej automat klasyczny. Czasem starsze auto potrafi się później odwdzięczyć w miarę bezawaryjną eksploatacją.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lis 2022, 14:11

"Bronisz się" przed dieslem w mieście ale płacenie podatku od mody na SUVa z niepotrzebnym napędem 4x4 byłoby już spoko?
Jakbym miał wybierać to z dwojga złego wziąłbym 3008. Przynajmniej za 3 lata nie okaże się, że zardzewiał i się kółka nie mają do czego trzymać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2022, 15:10

Nie chodzi o modę na suva, temat jest bardziej złożony, honda poza rocznikiem moim zdaniem wygrywa z Peugeotem pod każdym względem, przestrzeni w środku, pakownoscia jak i awaryjnoscia, nie wiem tylko jak jeździ bo 3008 miałem okazję się przejechać CRV ka nie, poprzednie auto które miałem to też była honda. Mieszkam w górach , ostatnio załapaliśmy zajawkę na wypady pod namiot i nie ukrywam że właśnie podwyższone auto a już tym bardziej napęd 4x4 jest tutaj mile widziany żeby zjechać gdzieś z drogi i poszukać fajnej miejscówki. Daleki jestem od ulegania modzie.
MarioBB
Nowicjusz

17 Lis 2022, 15:49

MarioBB napisał(a):honda poza rocznikiem moim zdaniem wygrywa z Peugeotem pod każdym względem, przestrzeni w środku, pakownoscia

Przecież to nic dziwnego, że auto wyższego segmentu jest wieksze, te auta nie są dla siebie konkurencją
franccc
Stały forumowicz

17 Lis 2022, 16:16

Jak wyżej, nie są konkurencją i brałbym CRV. Dziwne zestawienie, 3008 to po prostu napompowany 308, bryła większa od mojego Ceeda, a rozstaw osi mniejszy :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eliminujmy pijków za kierownicą
    Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...

17 Lis 2022, 16:32

Zestawienie może i dziwne ale po przeszukaniu rynku mi i żonie ( chcąc nie chcąc muszę brać pod uwagę też jej preferencje u niej głównie wizualne) te dwa samochody się podobają ale zdecydowanie w kierunku hondy. Honda mimo swoich lat dobrze trzyma cenę więc o czymś to świadczy.
MarioBB
Nowicjusz

17 Lis 2022, 17:14

Świadczy, o modzie na suvy, wszystkie są drogie a nie tylko honda
franccc
Stały forumowicz

17 Lis 2022, 20:28

Honda ma długość 4530cm, szeroka jest na 1820 cmi wysoka na 1680cm. Prześwitu ma 175. Bagażnik ma 525 pojemności. Oba silniki benzynowe sprawują się dość dobrze, bez większych problemów. Napęd jest na dwie osie - stale napędzany jest przód, a w razie poślizgu dołącza tył. Napęd jest dość trwały. W środku spokojnie zmieści się 5 osób, a co ciekawe, to nie ma w niej środkowego tunelu. Ogólnie autko jest dość trwałe, ale jak coś się zepsuje, to nie jest tanie w naprawach.
Z kolei Peugeot 3008 ma długość 4360, szerokości ma 1910 - do 2113 i wysoki jest na 1639. Bagażnik ma pojemność 520 litrów. Prześwit to 219 cm. Nie wiem jak innym ( opinie są podzielone ) , ale mnie bardzo podoba się wnętrze - wirtualny zestaw wskaźników który można zmieniać na kilka sposobów, fajne oświetlenie wnętrza po bokach ( nie wiem, czy we wszystkich wersjach wyposażeniowych ). Natomiast trzeba się też przyzwyczaić do przełączników na środkowej konsoli, które najpierw mi się nie podobały, ale podczas jazdy okazały się całkiem wygodne i fajne.
Jak dla mnie, to Peugeot 3008 ma chyba lepsze wyposażenie niz Honda. Ogólnie auto też nie jest jakieś bardzo awaryjne, aczkolwiek początkowe wersje były objęte jakimiś akcjami serwisowymi. Jak się nie mylę problemem pasek rozrządu i rozrusznik, ale nie wiem w jakiej wersji silnikowej ( chyba benzyna któraś ). Z kolei silniki diesla, co cię interesuje, nie są awaryjne, można nawet spokojnie powiedzieć, że są dość trwałe. A do tego nie żrą dużo paliwa. Tutaj proponowałbym silnik 2.0, który jest o wiele mocniejszy niż 1,6 ( 163 KM ) i bardzo dobrze sobie radzi z ciężarem. Słabsza wersja to 1,6 i 115 KM. Różnica więc spora. Jechałem i jednym i drugim i jak dla mnie wybrałbym 3008. Tyle, że ja jeździłem benzyną w manualu.
Tak na marginesie, też się nad nim zastanawiam i prawdopodobnie go kupię. Bagażnik otwierany elektrycznie ( nawet nogą ), światła full led co dla mnie jest ważne, kamera cofania pokazująca auto nawet z góry, itd. Ma bardzo fajne wyposażenie. W zależności od wersji oczywiście. Nie wiem jak przy tym stoi Honda.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2022, 10:25

Honda oczywiście nie ma tyle bajerów co Peugeot. Klapa otwierana elektrycznie? Tam klapa jest dzielona na dwie części i nie wiem czy było w jakiejś wersji taka oferowana. Zegary przecież są tam klasyczne...czy mówimy o tej samej generacji 3008?
MarioBB
Nowicjusz

18 Lis 2022, 11:02

A co dziwnego w tym, że Francuz w danej cenie ma więcej "bajerów"? To zaleta w przypadku używanego auta z FR? Ja bym się tak nie rozpędzał...
galakty
Forumowicz VIP

18 Lis 2022, 11:43

Też wychodzę z założenia, że czym mniej bajerów elektronicznych tym lepiej. Chodzi o to że w tej samej cenie jest samochód o 6 lat młodszy i tutaj mam zagwozdke...
MarioBB
Nowicjusz

18 Lis 2022, 11:44

MarioBB napisał(a):czy mówimy o tej samej generacji 3008?
Autor tematu wspominał o aucie z 1014 - 2015. Ja wyskoczyłem do przodu o jeden rok, bo od 2016 jest już druga generacja 3008 z bagażnikiem elektrycznym i wirtualnymi zegarami. Więc może warto dołożyć i mieć coś nowszego i fajniejszego.
galakty napisał(a):A co dziwnego w tym, że Francuz w danej cenie ma więcej "bajerów"? To zaleta w przypadku używanego auta z FR? Ja bym się tak nie rozpędzał...

A dlaczego nie? I Honda i 3008 są dobrymi autami z udanymi silnikami. Można więc wybierać w zależności od gustu ( co się komu podoba ) jak i wyposażenia. Ale tu już musi zdecydować sam autor, czy jest wogóle zainteresowany drugą generacją.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2022, 12:14

MotoAlbercik napisał(a):A dlaczego nie? I Honda i 3008 są dobrymi autami z udanymi silnikami.

Wiesz, ja już się napatrzyłem na francuskie auta zarówno u siebie jak i znajomych/sąsiadów. Ale spoko, nie namawiam żeby ich nie kupować, raczej uczulam że mają swoje fochy.

Autorze, problem jest taki że porównujesz RÓŻNE auta. Dodaj do listy Lexusa IS250, tam to dopiero stare auto, a cena podobna!

No nie możesz tak patrzeć, to różne segmenty i jakość wykonania. Tego się nie da porównać i my za Ciebie nie podejmiemy decyzji. Auto z JAP będzie droższe, a do tego segment D vs C. Tu byś musiał coś pokroju Focusa/Astry wrzucić (tam wiem to nie crossovery, nie znam tego rynku i rzucam tylko przykładem segmentu).
galakty
Forumowicz VIP

18 Lis 2022, 12:28

Na drugą generację 3008 mnie nie stać, max budżet jaki mam to 45k. W takim razie będę szukał zadbanego egzemplarza hondy, ewentualnie po zakupie zabezpieczyć podwozie bo zamierzam pojeździć tym autem przynajmniej 5lat a przy moich przebiegach rocznych na poziomie 10-12k km to diesel mija się z celem moim zdaniem więc tu ta beznyna hondy z gazem będzie najlepszym wyborem.
MarioBB
Nowicjusz