17 Lis 2022, 20:28
Honda ma długość 4530cm, szeroka jest na 1820 cmi wysoka na 1680cm. Prześwitu ma 175. Bagażnik ma 525 pojemności. Oba silniki benzynowe sprawują się dość dobrze, bez większych problemów. Napęd jest na dwie osie - stale napędzany jest przód, a w razie poślizgu dołącza tył. Napęd jest dość trwały. W środku spokojnie zmieści się 5 osób, a co ciekawe, to nie ma w niej środkowego tunelu. Ogólnie autko jest dość trwałe, ale jak coś się zepsuje, to nie jest tanie w naprawach.
Z kolei Peugeot 3008 ma długość 4360, szerokości ma 1910 - do 2113 i wysoki jest na 1639. Bagażnik ma pojemność 520 litrów. Prześwit to 219 cm. Nie wiem jak innym ( opinie są podzielone ) , ale mnie bardzo podoba się wnętrze - wirtualny zestaw wskaźników który można zmieniać na kilka sposobów, fajne oświetlenie wnętrza po bokach ( nie wiem, czy we wszystkich wersjach wyposażeniowych ). Natomiast trzeba się też przyzwyczaić do przełączników na środkowej konsoli, które najpierw mi się nie podobały, ale podczas jazdy okazały się całkiem wygodne i fajne.
Jak dla mnie, to Peugeot 3008 ma chyba lepsze wyposażenie niz Honda. Ogólnie auto też nie jest jakieś bardzo awaryjne, aczkolwiek początkowe wersje były objęte jakimiś akcjami serwisowymi. Jak się nie mylę problemem pasek rozrządu i rozrusznik, ale nie wiem w jakiej wersji silnikowej ( chyba benzyna któraś ). Z kolei silniki diesla, co cię interesuje, nie są awaryjne, można nawet spokojnie powiedzieć, że są dość trwałe. A do tego nie żrą dużo paliwa. Tutaj proponowałbym silnik 2.0, który jest o wiele mocniejszy niż 1,6 ( 163 KM ) i bardzo dobrze sobie radzi z ciężarem. Słabsza wersja to 1,6 i 115 KM. Różnica więc spora. Jechałem i jednym i drugim i jak dla mnie wybrałbym 3008. Tyle, że ja jeździłem benzyną w manualu.
Tak na marginesie, też się nad nim zastanawiam i prawdopodobnie go kupię. Bagażnik otwierany elektrycznie ( nawet nogą ), światła full led co dla mnie jest ważne, kamera cofania pokazująca auto nawet z góry, itd. Ma bardzo fajne wyposażenie. W zależności od wersji oczywiście. Nie wiem jak przy tym stoi Honda.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...