Audi 100 C4 czy Omega B ??

21 Gru 2011, 08:55

Witam! Zastanawiam się nad dwoma autkami:
- Audi 100 C4
- Omega B
W przypadku Audi myślałem o silniki 2.3V5 lub 2.8V6 (jednak boję się utrzymania 2.8 i bardziej skupiam się na 2.3)
Jeżeli chodzi o Omegę to 2.0 16V lub 2.5 V6.
Dodam, że poszukuję auta z LPG, tak więc jeżeli mieliście kontakt z którymś z podanych silników to piszcie :) W grę wchodzi tylko skrzynia manualna. Czekam na wasze opinie.
Deux7
Nowicjusz

21 Gru 2011, 09:06

Nie ma sie czego bać w Audi przy silniku 2.8,przy spokojnej jeżdzie spali 13-14l lpg.
Osobiście jestem za Audi,ponieważ jest komfortowe i ma kompromis najwyższej jakości z ceną.
Blachy w podwójnym ocynku (standard Audi) co gwarantuje zero rdzy a w Omedze niestety nie ma ocynku.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Gru 2011, 13:22

ja bym proponował omegę może blacha jest gorsza ale bez przesady od 97 roku też jest ocynk co prawda nie taki jak w audi ale jest,omega dlatego bo to są wiekowe auta już więc trzeba trochę powkładać od czasu do czasu a wiadomo do opla części są wiele tańsze a spalanie 2.0 czy 2.5 v6 jest podobne około średnio 12/13 lpg,w oplu jest więcej do wyboru aut i są lepiej wyposażone wiadomo poduszki 2 zdaża się często do tego klimatronik i pełna elektryka i skury ale to raczej w 3.0 ale w tej wersji jest raczej wszystko z dodatkowych bajerów,stylistyka to kwestia gustu,a w kwesti awaryjności to te dwa modele wyglądają podobnie ciut na korzyść audi ale przy obecnym faktycznym przebiegu tych aut około 350/400 tyś km to bywa różnie ostatni plus na korzyść opla to wiek opel w tej cenie będzie trochę nowszy
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

21 Gru 2011, 15:36

Ja jestem za audi,bardzo dobre auto,poszukaj silnika 2.6 to cos pomiędzy 2.8 a 2.3 ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

21 Gru 2011, 23:02

ak83 no i co z tego że będzie nowszy?Patrzy sie przecież na stan auta a nie rocznik.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Gru 2011, 00:03

jak będzie nowszy to będzie miał raczej mniej najechane czas działa na niekorzyść i jak jest nowsze jest większy wybór i łatwiej coś dobrego kupić...
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX 2015 - druga generacja
    W 2015 roku do gry powróciła Honda NSX, którą można było oglądać na Tokyo Motor Show w wersji produkcyjnej. Druga generacja NSX otrzymała lekkie nadwozie i nowy, montowany wzdłużnie, 3,5-litrowy silnik V6 twin ...

22 Gru 2011, 00:09

Nie zawsze,czasami te nowsze są w gorszym stanie niż te starsze.
Barol
Awatar użytkownika

22 Gru 2011, 00:10

nie koniecznie jak bedzie nowszy to bedzie mial mnie nalatane km, niema reguły. wg. mnie i audi i omeba to dobre wybory, ja kierowal bym sie stanem faktycznym samochodu tj. jesli bardziej podoba Ci sie audi szukal bym audi w dobrym stanie jesli omega to omegi, jesli znajdziesz cos w przyzwoitym stanie czy omege czy audi to napewno bedziesz zadowolony bo na ogol zadbane egzemplarze tych aut ciesza sie dobra opinia
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

22 Gru 2011, 01:16

No ja myśle że kolega wyżej mówi najlepiej ale jeśli chodzi o mnie to bym ci polecił raczej poszukac jakiejś ładnej omegi sam mialem 2.0 16v to auto jest mega wygodne no poprostu wygodniejszym nie jezdzilem obszerne wnętrze i duże masywne i bardzo wygodne fotele no i wyposażenie wiadomo że więcej gadżetów jak klimtronik czy el.szyby czy skóra znajdziesz w omedze audi to dobre auto ale słabiej wyposażone będzie napewno no i będzie starsze niż omega a co do blach to wiadomo omega rdzewieje ale można sobie z tym poradzic
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2003

22 Gru 2011, 11:20

Chciałem polecić Omege kolegi bo akurat chciał sprzedać (silnik 3.0 z gazem) ale rozbił go pare dni temu i narazie stoi na podwórku przykryty folią.
Barol
Awatar użytkownika

22 Gru 2011, 19:09

Widzę, że zdania są podzielone. Kupując samochód na pierwszym miejscu stawiam komfort (wiadomo,że awaryjność także). Czytałem jeszcze o Lagunie I, Monedo MK1 oraz Renault Safrane. Monedo prowadziłem i byłem stosunkowo zaskoczony, nie wiem jak laguna i safrane. Ponoć Safrane jest kosztowne jeżeli chodzi o serwis.
Deux7
Nowicjusz

22 Gru 2011, 23:18

Ja powiem tak,co znajdziesz w lepszym stanie to to kup.
Barol
Awatar użytkownika

22 Gru 2011, 23:43

niema co porownywac mondeo i laguny do omegi , w omedze duzo wiecej miejsca i lepszy komfort podróży, ja bym radzil poszukac omegi bo w podobnej cenie znajdziesz omege duzo lepiej wyposazona od audi
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

23 Gru 2011, 00:06

Pamiętam jak raz jedna osoba z tego forum napisała że Omega ma kanapowate zawieszenie no i niestety musze sie z tym zgodzić.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Gru 2011, 03:13

JA kolego byłbym za audi ale to tylko i ze względu na to że mój sąsiad miał omege starszy Pan i wymieniał w ciągu dwóch lat dwa razy uszczelkę pod głowicą,ale może akurat taka nie bardzo mu się trafiła.. Musiał byś sie przejechać jednym i drugim autkiem i stwierdzić w którym lepiej się czujesz.
panaas
Nowicjusz

Auto: `