Audi 80 nie grzeje w środku pomocy !!!

19 Gru 2010, 15:26

witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc w następującej sytuacji. mam audi 80 b3 rocznik 1990 z silnikiem 1,6 benzyna + lpg, i od czasu pierwszego dużego mrozu w tym roku nie mam ogrzewania w środku w samochodzie. Nawiew działa na każdym biegu, jak przekręcam pokrętło regulacji temperatury ogrzewania z zimnego na ciepłe słychać jak zmieniają się obroty silnika dmuchawy tak jakby dmuchawa miała ciężej jak przekręcę pokrętło na ciepłe. przewody w komorze silnika te co idą do nagrzewnicy i z są ciepłe i robią się cieplejsze w miarę nagrzewania się silnika, ale nawet jak silnik osiągnie temperaturę ok 90*C z nawiewów leci zimne powietrze. bardzo proszę o poradę w tej sytuacji gdyż jazda z brakiem ogrzewania jest bardzo mało komfortowa. dodam jeszcze że przed atakiem mrozu ogrzewanie działało poprawnie. czy może być przyczyną zapchana nagrzewnica czy też coś innego
kania
Nowicjusz

Miejscowość: Czuchów-Pieńki

19 Gru 2010, 15:48

Zobacz czy "linka otwiera" klapke ogrzewania
Odkodowanie radii samoch [email widoczny po zalogowaniu] tel 509674475 GG 6005324
elektron1234
Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

19 Gru 2010, 18:36

nagrzewnica.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

19 Gru 2010, 19:19

Także uważam, ze to nagrzewnica, sprawdź które węże są cieple, chłodnica , nagrzewnica węże do kabiny może nie masz gdzieś obiegu, zatkany waz?
jeśli zadaje pytanie, to znaczy ze już spróbowałem wszystkiego co umiem.
Didi19
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Gora

19 Gru 2010, 22:40

jest ciepły ten wąż co idzie z silnika do nagrzewnicy i ten co wraca z nagrzewnicy także po mojemu nagrzewnica jest sprawna tylko gdzie szukać tej "linki co otwiera" klapkę ogrzewania co o niej pisał kolega elektro1234 ?
kania
Nowicjusz

Miejscowość: Czuchów-Pieńki

20 Gru 2010, 07:45

kania napisał(a):jest ciepły ten wąż co idzie z silnika do nagrzewnicy i ten co wraca z nagrzewnicy także po mojemu nagrzewnica jest sprawna tylko gdzie szukać tej "linki co otwiera" klapkę ogrzewania co o niej pisał kolega elektro1234 ?

Na pokrętle cielo -zimno jest linka Rozdierz i po lince dojdziesz gdzie "idzie i co otwiera" Jesli obydwa przewody gorące to moze jest zerwana lub wypadla z mocowania i zostala na zimnym
Powodzenia
Odkodowanie radii samoch [email widoczny po zalogowaniu] tel 509674475 GG 6005324
elektron1234
Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

26 Gru 2010, 01:09

temat bardzo czesto poruszany
Problemem może byc
1. Wiecznie otwarty termostat
2. Uszkodzona regulacja elektryczna w nectrali ogrzewania (do sprawdzenia komputerem)
3. Pozaginane węże od ukjładu chłodzącego (częsta przyczyna z winy mechaników)
4. Zbyt mała ilosc wody w układzie
5. Żadko ale może być uszkodzona pompa wody (1przypadek na 1000)
6. Lub po prostu zapowietrzony układ po jakiejś naprawie lub wymianie płynu chłodzącego.
youcarcash
Nowicjusz

Miejscowość: wawa