Audi A3 8P 2.0TFSi czy warto?

25 Kwi 2023, 13:23

Trevor napisał(a):Pomijając że auto z tematu z tym A6 łączy jednynie znaczek na masce to reszta ok.

Chyba czegoś nie zrozumiałeś, napisałem że to jest opcja "już poprawiona". Silnik nie brał oleju a reszta już po staremu.
Raziel11 napisał(a):Audi nie budzi żadnych emocji, ani pod względem prowadzenia ani pod względem wyglądu, w Polsce jest jakiś kult Audi

Dokładnie tak.
franccc napisał(a):A są jeszcze megane tce

Wybrałem Megan3 bo jest 2,0 mpi a to = mniejsze $$$, fajną skrzynię, młodsze auto i w mojej ocenie ciekawsze. Prowadzenie jest ok. Wersja GT wnętrze ma z nutą sportu a siedzenia dobrze trzymają.
Trevor napisał(a):Za chwilę się okaże że Leon 1,4 lepiej się prowadzi od Audi RS6

Kiepskie porównanie bo piszesz o Leonie 1,4 i rs6 gdzie rs6 też jest tylko mistrzem prostej.
HUBSON1002 napisał(a):To co innego jesteście w stanie polecić, żeby przyzwoicie jechało i koszty eksploatacji były normalne i awaryjność nie była wysoka. Bo dla mnie np nie ma sensu kupowanie 1.6mpi które nie da żadnej frajdy z jazdy A spali tyle co 2.0tfsi.
Budżet to +/- 30k.

Zależy czego oczekujesz od samej jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Kwi 2023, 13:33

Chodzi o to żeby auto nie było mułowate nie oczekuje ,że do 100 pojedzie w 4sek Ale fajnie będzie jak gdzieś na 'esce' czy autostradzie mu depne to będzie jechał.
HUBSON1002
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

25 Kwi 2023, 13:49

Tak naprawdę musisz podjąc decyzję powoli tak żeby przejechać się tym co bierzesz pod uwagę.

Masz do wyboru z TSI VW, audi, seat potem może być jakiś opel astra 2,0t, Megane 3 GT180 (tu jak masz blisko możesz wpadać to Cię przewiozę :D ) z mniejszych silników turbo to bravo sport.

No i jeszcze ewentualne koszty które kryją się za daną opcją.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Kwi 2023, 13:53

Ja bym Audicy nie odrzucał bo tam masz wg katalogu już sportowe osiągi, chociaż wszystko co ma turbo pojedzie ok, czyli i Bravo i Megane też, chociaż będą wolniejsze.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

25 Kwi 2023, 17:05

A co powiecie o A4 B8 2.0TDI 143km to chyba te silniki gdzie wtryski były wadliwe, myślałem jeszcze o leonie 2 Fr i tu pytanie który silnik najmniej awaryjny.
HUBSON1002
Nowicjusz

25 Kwi 2023, 17:08

W Leonie tak samo jak w Audi
200km są ok, 1 generacja silnikow, występuje tylko w przedlifcie
211mm są bee, 2 generacja silnikow, tylko polift
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota S-FR Concept
    Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...

25 Kwi 2023, 17:09

szybki napisał(a):Tak naprawdę musisz podjąc decyzję powoli tak żeby przejechać się tym co bierzesz pod uwagę.

Masz do wyboru z TSI VW, audi, seat potem może być jakiś opel astra 2,0t, Megane 3 GT180 (tu jak masz blisko możesz wpadać to Cię przewiozę :D ) z mniejszych silników turbo to bravo sport.

No i jeszcze ewentualne koszty które kryją się za daną opcją.

A w megane jak wygląda sprawa z awaryjnoscia?
HUBSON1002
Nowicjusz

25 Kwi 2023, 17:12

Raziel11 napisał(a):W Leonie tak samo jak w Audi
200km są ok, 1 generacja silnikow, występuje tylko w przedlifcie
211mm są bee, 2 generacja silnikow, tylko polift

Podczas szukania Audi zwrócić uwagę na jakieś konkretne oznaczenie silnika czy wszystkie 200km będą dobre.
HUBSON1002
Nowicjusz

25 Kwi 2023, 17:20

W Seacie najczęściej spotkasz BWA, w Audi AXX i BPJ
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R