Audi A3 sprowadzone ze stanów z silnikiem 2.0 TFSI 220KM z 2016 roku

22 Mar 2023, 21:32

Witam zastanawiam się nad zakupem Audi A3 z 2016r sprowadzonym ze stanów z silnikiem 2.0 TFSI 220KM. Czytałem już sporo o tych silnikach i już totalnie się pogubiłem. Dlatego mam pytanie czy polecacie te silniki i ogólnie ten samochód. Tutaj jest ogłoszenie samochodu nad którym się zastanawiam: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Evonik
Nowicjusz

23 Mar 2023, 13:08

A co czytałeś o tych silnikach?
Przebieg 90 tys i pytasz o silnik? :) Silnik ok, z resztą dla mnie ważniejsza byłaby przeszłość auta i jej weryfikacja.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

23 Mar 2023, 14:06

Trevor napisał(a):A co czytałeś o tych silnikach?
Przebieg 90 tys i pytasz o silnik? :) Silnik ok, z resztą dla mnie ważniejsza byłaby przeszłość auta i jej weryfikacja.

Dużo osób ich nie poleca, że są wadliwe i biorą olej. A z tego co czytałem to wadliwe były od 2007 do 2012 bodajże. A co do przeszłości to auto nie było jakoś mocno walniete, ale będę pytał sprzedającego czy wymieniał na nowe elementy i jak to było oraz oczywiście sprawdzał na stacji diagnostycznej
Evonik
Nowicjusz

23 Mar 2023, 14:15

To jest 3 generacja tych silników, z resztą ten konkretny pojawił się na rynku jakoś chyba od 2015/2016
Ogólnie 2,0 TSI/TFSI to nie jest jeden silnik, ich jest 20 rodzajów, różne wersje, moce, modele aut (np w Golfie VIII R ma 320 koni, a w Leonie 2 FR miał 185 no ale to nie jest to samo, tylko oznaczenie)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

24 Mar 2023, 20:19

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie chodzi o części do takiej audicy sprowadzonej ze stanow, będzie z nimi problem, czy to bez różnicy z jakiego kraju jest auto?
Evonik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Century
    Producenci najbardziej luksusowych samochodów mają w swoich ofertach kabriolety - Rolls Royce oferuje model Dawn, a Bentley Continentala GT Convertible. A co, gdyby do tego grona dołączyła również Toyota? Japońska ...