REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Marek202 napisał(a):komplet łańcucha rozrządu może już nie być tak łatwo osiągalny jak np. w naszej A3 8V w wersji 125/150KM.
Marek202 napisał(a):Najbardziej obawiam się o sam silnik, sporo z tych sztuk ma ok.90kkm przebiegu. Czy do 200kkm udałoby mi się nim pojeździć bez konieczności wymiany jednostki.
Marek202 napisał(a):Moje podejście do ww. modelu staje się coraz bardziej ambiwalentne.
Hmm, to może bezpieczniej byłoby zaopatrzyć się w modele z poniższymi jednostkami:
- 1.4 TFSI COD ULTRA 150KM 110KW 2016-2017
- 1.5 35 TFSI 150KM 110KW 2018-2020
One chyba już całkowicie pozbawione są tych wad olejowych, hmm?
No i są na pasku a nie na łańcuchu, jakby nie było to też atut.
toyman40 napisał(a):dobre silniki benzynowe w audi czy vw dawno się już skończyły
szybki napisał(a):To nie jest tak. W opcji "poprawionej" masz trochę poprawek silnikowych które były poważnym zagrożeniem dla kieszeni w ujęciu jednorazowej wtopy. Reszta jest po staremu czyli "tak se" taki poziom typowo europejski
Marek202 napisał(a):Czy ew. darować sobie inwestycję w Audi i rozglądać się za jakimś lepszym modelem?
Marek202 napisał(a):Hmm, a tak teoretycznie byłbyś w stanie przybliżyć po jakim dystansie mógłbym spodziewać się zwiększonej ilości poboru oleju i w najgorszym wypadku w jakim interwale kkm musiałbym go wymieniać:?:
Trevor napisał(a):CNTC silnik jest zmodyfikowaną wersją tego co w Europie to nie sa jakieś inne jednostki.
szybki napisał(a):Jak wybierzesz opcję "poprawioną" to z aut eu premium nic dużo lepszego nie znajdzie.
szybki napisał(a):Tak jednoznacznie nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Do tego dolewki zawierające się w jakiś normach nie są specjalnie uciążliwe.
Ostatnio miałem na tapecie 2szt A6 "już poprawione" to w obu przy około 200k.km.trzeba było dolewać trochę ponad 0,5l na 10k.km.więc względnie ok.
Marek202 napisał(a):Oczywiście, załóżmy, że posiadam ten model i potrzebuję wymienić łańcuch rozrządu, gdzie najlepiej teraz szukać tej konkretnej części pod ten silnik? Allegro, eBay czy może jest jakaś ciekawsza alternatywa?